SPOR Genel Müdürlüğü Merkez Danışma Kurulu, doping ilacı kullanması nedeniyle 19 Ekim 2013 tarihinde vücut geliştirme sporcusu Şahin İrencin'in hayatını kaybetmesinin ardından özerkliğinin alınması gündeme gelen Türkiye Vücut Geliştirme, Fitness ve Bilek Güreşi Federasyonu ile ilgili kararı Şubat ayında verecek.

İrencin'in hayatını kaybetmesinin ardından dönemin spor bakanı Suat Kılıç'ın, federasyonun statüsünün değiştirilmesi ve özerkliğinin kaldırılması konusunda talimat verdiği iddia edilmişti. 30 Ekim 2013 tarihinde Spor Genel Müdürlüğü Merkez Danışma Kurulu'nda federasyonun statüsünün değiştirilmesi için çalışmalar yapacağı belirtilmiş, ancak uzun zamandır toplanmayan Merkez Danışma Kurulu'nun Şubat ayında toplanacağı ve gündeme gelmesi halinde Vücut Geliştirme, Fitness ve Bilek Güreşi Federasyonu'nun durumunun masaya yatırılacağı öğrenildi.

Göreve yeni atanan Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç'ın federasyonun kapatılması yönünde bir talimat vermesi halinde çalışmalar başlayacak, ancak federasyonun kapatılması için Başbakan'ın imzası ve ikna edilmesi gerekecek.

Vücut Geliştirme, Fitness ve Bilek Güreşi Federasyonu Başkanı Niyazi Kurt, tüm önlemleri aldıklarını belirterek, "Artık ferdi olarak Türkiye şampiyonalarına hiçbir sporcu katılamayacak. Federasyonumuzun durumu hakkında inanıyorum ki olumlu karar alınacak. Yarışmalara katılacak sporcular artık kulüpler üzerinden katılabilecek. Yaşanacak olaylardan sporcunun kulüpleri ve antrenörleri sorumlu olacak. Eskiden ferdi olarak sporcu katılıyordu ve kontrolleri bizim için çok zor oluyordu. Artık sistem değişti, doping yapan sporcunun antrenörü ve kulübü sorumlu olacak ve yaşanılabilecek olayda da ceza alacaklar. Bu değişiklikleri tüm kulüplerimize yaptığımız çok geniş çaplı bir seminerde anlattık. Katılamayan kulüp ve sporcularımıza, il spor müdürlüklerimize yazı ile bilgi verdik. Bugünden sonra yeni bir sayfa açtık" diye konuştu. ea (os/fg)