Esma Çakır - Roma /



Vatikan, başta İsrail'in Gazze'ye yönelik operasyonları ve Ukrayna'daki çatışmalara göndermede bulunarak, Brezilya'da oynanacak olan Dünya Kupası final maçı için ateşkes yapılması konusunda sosyal medyada kampanya başlattı.

Başkanlığını Kardinal Gianfranco Ravasi'nin yürüttüğü Papalık Kültür Konseyi, 'pauseforpeace' hastag'i altında sosyal paylaşım sitesi Twitter'da kampanya başlattı.

Kardinal Ravasi Twitter hesabından da, "#pauseforpeace #GERARG Şiddet güç değil, zayıflıktır, bir şeyin yaratıcısı da olamaz, sadece yıkıcıdır. (B.Croce)" sözlerini paylaştı.

Konseyden yapılan açıklamada, dünyadaki savaş ve çatışmalardan etkilenen insanlar için bir sürelik sükunet umut edilirken, son günlerde dramatik çatışmalara şahit olan dünyanın her yerinde kan dökülmesine bir son verilmesi temennisinde de bulunuldu.

Papalık Kültür Konseyi Başkan Yardımcısı ve Kültür ve Spor bölümü sorumlusu Monsenyör Melchor Sanchez de Tocay Alamede, geçmişte de önemli spor etkinlikleri sırasında savaş varsa, hep o anlarda ateşkes yapıldığına dikkat çekerek, "Neden bu Dünya Kupası'nda da yapılmasın. Neden bir ara verilip, sessizlik, barış için ateşkes olmasın?" diye konuştu.

PAPALARIN DERBİSİ

Öte yandan, dün Twitter hesabından bir mesaj yayınlayan Papa Francesco, "Dünya Kupası, değişik millet ve dinden insanları buluşturdu.

Spor, her zaman buluşma kültürünü teşvik edebilir" ifadelerini kullandı.

Bu arada, final maçının Papa Francesco'nun ülkesi Arjantin ve Emerit Papa 16. Benediktus'un ülkesi Almanya arasında oynanacak olması da sosyal medyada, "Papaların derbisi" olarak yorumlandı.

Bunun çok ses getirmesi sonucu Vatikan Basın Sözcüsü Peder Lombardi bir açıklama yaparak, bir futbol düşkünü olan Papa Francesco ile futbola ilgi duymayan 16. Benediktus'un birlikte maçı izlemeyeceklerini söyledi.