Türkiye Futbol Direktörü Fatih Terim, İstanbul'da devam eden Maç ve Performans Analizi Sertifikasyon Programı ile UEFA Çalışma Grubu Toplantısı'nı ziyaret etti.

Futbol Federasyonu'ndan yapılan açıklamaya göre önce Türkiye Futbol Federasyonu tarafından ilk kez düzenlenen Maç ve Performans Analizi Sertifikasyon Programı'nı izleyen Terim, burada bir konuşma yaptı. Türkiye Futbol Direktörü Fatih Terim, bu eğitimin kendisi için önemini meslek yaşamından örneklerle anlattı.

1990'lı yıllarda Milli Takım'da görevdeyken maç analizi yapmak için iki video ve bir televizyon ile saatlerce uğraştıklarını, bugün ise bu sektörün teknolojinin gelişimi ile çok farklı noktalara geldiğini anlattı. Kariyerinin ilk döneminden itibaren analizin yararına inandığını belirten Fatih Terim, "İnsanımız gördüğünü belleğinde daha fazla tutuyor. Bu yöntem oyuncuların hatalarını görmesi açısından da çok önemli. Futbol pratikler oyunudur ancak teori ile de zenginleştirilmesi gerekir. Ben de teoriye inanmış bir pratikçiyim" şeklinde konuştu.

"ANALİZ FUTBOLDA OLMAZSA OLMAZLAR ARASINA GİRDİ"

Analizin günümüz futbolunda olmazsa olmazlar arasına girdiğini ifade eden Fatih Terim, performans ve analiz uzmanlarının da takımın arkasındaki takımın önemli parçaları olduğunun altını çizdi. Maç ve performans analizinin sadece A takımlar düzeyinde değil çocuk ve genç futbolcuların gelişiminde de mühim bir katkısı olduğunu hatırlatan Türkiye Futbol Direktörü Fatih Terim, konuşmasına şöyle devam etti: " Türkiye Futbol Federasyonu olarak hazırladığımız bu eğitimle sizlerin teknik kadrolar içindeki, futbolun içindeki önemine de bir anlamda vurgu yapmış olduk. Sizin öneminizi biliyoruz. Bu programın size mesleki anlamda çok ciddi katkı yapacağına inanıyorum. Fatih Terim konuşmasının sonunda TFF olarak eğitimde yaptıkları önemli hamlelerin devamının geleceğini söylerken, "Maç ve Peformans Analizi Sertifikasyon Programı ile bir ilki gerçekleştirdik. Türk futbolu eğitimde yeniliklere hazırlıklı olsun" dedi.

"GRASSROOTS BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ"

Türkiye Futbol Direktörü Fatih Terim, daha sonra Türkiye'nin ev sahipliğinde düzenlenen UEFA'nın 41. Çalışma Grubu toplantısına katılarak bir konuşma gerçekleştirdi. TFF olarak Grassroots başlıklı bu organizasyona ev sahipliği yapmaktan büyük mutluluk duyduklarını belirten Terim, federasyon olarak futbolun gelişimi açısından Grassroots'a büyük önem verdiklerini, özellikle 6-12 yaş grubu çocukların futbol eğitiminin öncelikleri arasında yer aldığını söyledi. Terim, " Çocukların artık eskisi gibi sokaklarda top oynama şansları, futbolu kendiliğinden öğrenebilecekleri ortamları yok. Bu eğitimi biz üstlenmek zorundayız. Bunu gerek kulüp altyapılarında gerekse TFF olarak kendi projelerimizle yapmalıyız. Ülkemizde kulüp ve lisanslı futbolcu sayısını mutlaka artırmalıyız" dedi.

Türkiye'de 6-12 yaş arası kız-erkek 15 milyonluk bir nüfus olduğuna dikkat çeken Fatih Terim, " Bu potansiyeli kullanmalıyız. Kulüplerimizi iye seviyeyle getirmeye, iyi eğiticilerle beraber iyi bir futbol nesli yetiştirmek için çalışıyoruz. Okullar önemli bir kaynak. Bunu kullanmak zorundayız. Bu doğal kaynaktan yararlanmak için yetkililerle gerekli görüşmeleri yapacağım" şeklinde konuştu.

"KADIN FUTBOLUNU GELİŞTİRECEĞİZ"

Türkiye'de kadın futbolunun kuruluşu aşamasında ciddi emeği olduğunu ifade eden Terim, kadın futbolunda da gelecek sezondan itibaren hem eğitim hem yarışma organizasyonu açısından önemli projeleri hayata geçireceklerini kaydetti. Uluslararası eğitim organizasyonlarında TFF eğitimcileri dışında altyapılarda başarılı çalışmalar yapan kulüp antrenörlerini de yanlarına almaya başladıklarını belirten Fatih Terim, bu uygulamayla bu antrenörlerine gelişimine katkıda bulunmayı hedeflediklerini bildirdi. Bu tür toplantıların katılanlara çok şey kattığını, tecrübe kazandırdığını ifade eden Türkiye Futbol Direktörü Fatih Terim, katılımcılara başarılar dileyerek konuşmasını tamamladı. Daha sonra UEFA Çalışma Grubu toplantısı katılımcıları Fatih Terim ile hatıra fotoğrafı çektirdi.

İSTANBUL / (fotoğraflı)

gh(gh)