Türkiye Futbol Direktörü ve A Milli Takım Teknik Direktörü Fatih Terim, yarın Ankara'da İsveç ile oynayacakları özel maç öncesi düzenlenen basın toplantısında konuştu.

2016 Avrupa Futbol Şampiyonası Elemeleri'nde, gruptaki her takımı ciddiye almak gerektiğini belirten Terim, futbolun gereklerini sahada yerini getirmemeleri durumunda her takımın problem yaratabileceğini söyledi.

Grupta İzlanda, Letonya, Kazakistan'ın da bir kenara atılmaması gerektiğine dikkati çeken Terim, "İzlanda 5. torbadan gruba dahil oldu. Biz de 1996' da Avrupa Şampiyonası'na 5. torbadan katılmıştık. Bu yüzden her maçın ciddiyetini taşıyarak sahadaki yerimizi almalıyız. Yoksa her takım size çelme takabilir" ifadelerini kullandı.

Terim, taktiksel manada bir sıkıntı yaşamadıklarını dile getirerek, şöyle devam etti:

"Coşku, konsantre bizim için çok çok önemli. Önceden iyi hazırlanmalıyız. Son pişmanlık fayda etmez. Her maçta coşkulu olmalıyız. Daha yakın zamanda çok önemli bir deneyim geçirdik. Bir, iki puan daha fazla alabilsek, belki bir gol daha fazla atabilsek... Çok küçük hesaplarla 2014 Dünya Kupası'nı kaçırdık. Artık olması için ne gerekiyorsa onu yapmalıyız."

Teknik direktör Terim, İsveç maçının ilk 11'ini ise bu gece ya da tarın twitter'dan duyuracaklarını bildirdi.

Terim, yarın İsveç ile oynayacakları özel maçla ilgili ise "Uzun yıllar sonra Türk Milli Takımı Ankara'ya geldi. Ümit ediyorum ki güzel maç olur" değerlendirmesinde bulundu.

Ömer ve Tolga'yı kulüp maçlarında aldıkları darbeden dolayı kadrodan çıkarmak zorunda kaldıklarını hatırlatan tecrübeli teknik direktör, Mehmet Topal'ın da rahatsızlığının bulunduğunu ve yarınki karşılaşmada riske etmeyi düşünmediklerini belirtti.

A Milli Takım Teknik Direktörü Terim, Spor Toto Süper Lig'de uygulanan yabancı sınırlaması ile ilgili düşüncelerinin sorulması üzerine de "Her uygulamanın pozitif, negatif yanları vardır. Her uygulama sıkıntı ve avantajları da beraberinde getirir. Yabancı sınırlaması da budur. Kulüp antrenörüyken dediklerim neyse bugün de odur. Oyuncu rekabetinden vazgeçmemeliyiz" ifadelerini kullandı.

PTT 1. Lig, 2. ve 3. liglerin yanı sıra Bölgesel Amatör Ligi dahi çok önemsediğini vurgulayan Terim, Anadolu'dan 14-16 futbolcunun milli takıma çağrıldığı dönemleri tekrar yaşamayı umduğunu dile getirdi.

Terim, İsveç maçına davet ettikleri genç futbolculara, "Siz iyiyseniz çağırırız. Hazır olun" mesajını verdiklerini kaydederek, 75-80 milyonluk nüfustan iyi futbolcunun çıkmamasının söz konusu olmayacağını savundu.

"İyi oyuncu çıkmıyorsa hepimizde bir yanlış vardır" diyen Terim, "Biz de çıkıyor aslında. 13-14 yaşından sonra eğitim konusunda çok iyi olduğumuzu düşünmüyorum. Kimse kusura bakmasın. Biraz daha dikkatli olacağız. Antrenörleri donatmamız gerektiği kesin. Milli takım havuzumuz çok genişleyecek ve herkes buraya girebilecek" yorumunu yaptı.

Deneyimli teknik adam, Akhisar Belediyespor'un Senegalli golcüsü Oumar Niasse'nin Türk Milli Takımı'nda oynamak istemesiyle ilgili de şunları söyledi:

"Her Omar, biz de Ömer'dir. Hem müslüman, hem de milli takımda oynamak istiyor. Bir insan 'Türkiye'yi seviyorum, mili takım formasını giymek istiyorum' derse benim için hiçbir sakıncası yok. Ülkenin belki küçük bir bölümü sorun edebilir. Rakiplerimizde böyle bir şey söz konusu değil. Orjini başka ülkelerden olan futbolcularla oynuyorlar. Daha önce Aurelio ile oynadık. Aslan gibi bize hizmet etti. Atatürk'ün 'Ne mutlu Türk'üm' diye güzel bir sözü var. Tam oturdu galiba. Adam ben Türk'üm diyor. Bunu ciddi düşünmeliyiz. Niasse'nin Türk Milli Takımı'nda oynamak istemesine sıcak bakıyorum."

Fatih Terim, gurbetçi futbolcuları taramadıkları yönündeki iddialara katılmadığının altını çizerek, "Mesut'u 15 yaşında bulduk. Siz babalarına, amcalarına sorun bakalım. 1990 yılından itibaren yetenekli olup da teklif edilmeyen futbolcu yok" dedi.

"Hiçbir arkadaşımız siz teklif ettiniz de bunlar milli takımı tercih etmedi demiyor" ifadesini kullanan Terim, şunları kaydetti:

"Arkadaşlarımız gurbetçi futbolcularla cuma namazına bile gittiler. Ancak futbolcuların tercihlerine saygı duymak lazım. Hiçbir itirazımız yok. Ama bunun için uğraşanların hakkı yenmemeli. Türk Milli Takım'da oynamak isteyen oyunculara (Niasse) biz hayır diyoruz? Ama global dünyada mantıklı mı düşünmüyoruz? Yarın oynayacağımız İsveç'te bizim oyuncularımız var. Milli takımı seç peşinden koşacağımıza seçenlere bakmalıyız."

Terim, Kasımpaşa'nın milli takıma tesislerin kullanımı konusunda izin vermemesiyle ilgili soruya da şu yanıtı verdi;

"Kasımpaşa açıkçası tüm tesisleri en baştan itibaren bize açtı. Son yapılan hareket üzerine çok konuşabilir. Ama daha önce tüm tesisleri açan da Kasımpaşa. Esasında daha sakin olmalıyız. Bazı konuları başka platformlarda konuşmalıyız. Herkesten açıkçası birbirimizi anlayan bir tavır bekliyorum. Bize yapılan o çok güzel misafirperverliği hatırlıyorum."

ERCAN ATA - ANKARA /

ea(gh)