UEFA ASBAŞKANI ERZİK: "BU ÇAĞDA, SAHA İÇİNDE ÖLÜMLER NASIL OLUYOR? BUNUN ACİL ÇÖZÜMÜ OLMASI LAZIM" İstanbul Bilgi Üniversitesi sporcuları, antrenörleri, akademisyenleri, spor hekimlerini ve spor yazarlarını buluşturdu. Panelin onursal konuğu UEFA As Başkanı ve Türkiye Futbol Federasyonu Onursal Başkanı Şenez Erzik oldu.

İstanbul Bilgi Üniversitesi Sağlık Bilimleri, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü "Sporcu Sağlığı" başlıklı bir panel düzenledi. İki oturum halinde gerçekleştirilen panel sporun aslarını bir araya getirdi.

Panelin onursal konuğu UEFA As Başkanı ve Türkiye Futbol Federasyonu Onursal Başkanı Şenez Erzik spor ve sağlığın birbirlerinden ayrılmaz parçalar olduğuna dikkat çekti. "Sporcu Sağlığına Teknik Adam Bakışı" konulu birinci oturum spor hekimi Cengiz Dinç moderatörlüğünde yapıldı. Oturuma teknik direktörler Cevat Güler, Şota Arveladze, Bülent Korkmaz, basketbol koçu Murat Didin, spor hekimi Erdem Kaşıkçıoğlu, takım doktoru Cem Ergenç ve spor fizyoterapisti Abdurrahman Evin katıldı.

Moderatörlüğünü, İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halil Nalçaoğlu'nun yaptığı "Sporcu Sağlığına Medya Bakışı" konulu ikinci oturuma ise İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Okan Tanşu, Doğan Haber Ajansı Spor Müdürü Faik Gürses ile spor dünyasının tanınmış yazarları Levent Tüzemen, Gürcan Bilgiç, Zeki Çöl katıldı. Milli Sporcu Tümer Metin de deneyimlerini bu oturumda konuklarla paylaştı.

"Sporcu Sağlığına Teknik Adam Bakışı" başlıklı ilk oturumun açılış konuşmasını, UEFA Asbaşkanı Şenes Erzik yaptı.

Erzik, 1989'da Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı olduğu dönemde sağlık kurulu ve ilk defa doping kurulunu kurduklarını belirterek, "Bu işin

önemini o zaman anladığımızı, söylemek için bunları söylüyorum" dedi.

Madrid'te 5-7 Şubat 2014 tarihlerinde UEFA Sağlık Konferansı yapılacağını kaydeden Erzik, şunları söyledi:

"Gündemine baktım, en önemli konular gençlere yönelik, yani aşağıdan yukarıya bir sistem kurulması gerektiği şeklinde. Konular arasında, gençlere yönelik kulüp doktorlarının eğitimi var. 'Futbol doktoru eğitimi' adı altında özel bir kavram geliştirildi, ilk uygulamalar yapılmaya başlandı. Saha içindeki

ölümlere şahit biri olarak, 'bu nasıl önlenemez' diye düşünen bir insan olarak, bunu kabullenemedim. Bu çağda, bu ölümler nasıl oluyor? Bunun bir acil çözümü olması lazım. Bu kadar geç kalınması kötü. Bundan sonra, FIFA müsabakalarında defibrilatör yoksa, maç oynanmayacak. Biyolojik pasaport konusu da konferansta konuşulacak."

Bilgi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Remzi Sanver, Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Rehat Faikoğlu ile Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ferda Dokuztuğ Üçsular da açılış konuşması yaptı.

Spor hekimi Cengiz Dinç'in yönettiği panelde konuşan Kasımpaşa Teknik Direktörü Shota Arveladze, sporcu ile doktor arasındaki güven ilişkisinin çok önemli olduğunu söyleyerek, "Özellikle yabancı oyuncular, bizim doktordan sonra bir de mutlaka Avrupa'ya gidip orada da doktora görünmek istiyor. Bu arada 4-5 hafta geçiyor. Ancak sonuç, buradaki doktorla aynı oluyor" diye konuştu.

Doktorlarla iyi anlaştığını kaydeden Arveladze, "Sağlık ekibine güvenmek, çok önemli. Eğer hoca güveniyorsa, futbolcu da güvenir. Doktor için ilk sırada, sakat olan insan önemli. Bazen risk alıyoruz ama futbolcunun geleceğiyle ilgili bir risk varsa, kesinlikle oynatmıyoruz" ifadelerini kullandı.

Teknik direktör Cevat Güler ise sportif yaralanmaların kısa ve uzun vadeli antrenman planlarıyla, en aza ineceğine inandığını dile getirdi.

Almanya'nın Düsseldorf Basket Takımı Üst Yöneticisi (CEO) Murat Didin de eskiden takımda masör bile olmadığını ancak artık sağlık ekiplerinin takımların bir parçası haline geldiğini anlattı.

Konuşmacılardan teknik direktör Bülent Korkmaz, profesyonel futbolcuyken kendisine çok iyi baktığını ifade ederek, "Profesyonel futbolcunun yediğine, içtiğine, dinlenmesine çok dikkat etmesi lazım. Ben profesyonelliği takıma gelen yabancı oyunculara bakarak öğrendim" diye konuştu.

Kalp ve Damar Hastalıkları Uzmanı ve Spor Hekimi Prof. Dr. Erdem Kaşıkçıoğlu, sporcuların artık çağın gladyatörleri olduğunu aktararak, "Artık

ölümü göze alarak, spor yapıyorlar. Eskiden haftada bir maç olurdu. Şimdi maçlar ve yoğun antrenman programları nedeniyle, futbolcuların riski artıyor. Kalp duyarlı hale geliyor. Sağlık kontrolleri yeterli yapılmıyor. Sporcular, sezon öncesi sağlık kontrolünde yoğun bir aktivite içinde değil. Daha sonra yoğun

tempoya giriyor" şeklinde konuştu. Kasımpaşa takım doktoru Cem Ergenç, kulüpteki sağlık ekibinin çalışmaları hakkında bilgiler verdi.

Spor fizyoterapisti Abdurrahman Evin ise spor fizyoterapistliğinin gelişmesinin, sporcu sağlığına çok daha büyük katkılar sağlayacağını düşündüğünü

anlattı.

Bu arada panelin sonunda konuşmacılara plaket takdim edildi. ALİ DANAŞ - İSTANBUL - AD(GH)