Ergin KARATAŞ/ İZMİR, () - FENERBAHÇE ve Galatasaray arasında oynanan Süper Kupa finaline ev sahipliği yapan Manisa tarihi bir gün yaşadı. 19 Mayıs Stadı, 6 Şubat 2013'teki Türkiye-Çek Cumhuriyeti A Milli maçının ardından bu kez bir İstanbul derbisine tanıklık etti. Sabahın erken saatlerinde Manisa cadde ve sokaklarını dolduran Fenerbahçeli ve Galatasaraylı taraftarlar karşılaşma saatini beklemeye başladı. Gruplar arasında zaman zaman gerilim yaşandı. Manisa esnafının yüzü yoğunluktan dolayı güldü.
Taraftarlar Soma yararına düzenlenen finalde maden faciasının anısına özel pankartlar hazırladı. İki ezeli rakip taraftarı, birbirlerinin yaptığı, 'Her yer Soma her yer karanlık' tezahüratlarını alkışladı. Basın tribünündeki kablosuz internet ağının şifresi 13 Mayıs'ta meydana gelen Soma faciası anısına, 'soma13052014' olarak belirlendi.
19 Mayıs Stadı'ndaki finalde Manisa ilçelerinden 600, çevre illerden 900 ve merkezden 1000 olmak üzere toplam 2 bin 500 polis görev yaptı. Manisa İl Emniyet müdürü Tayfur Erdal Ceren sabahın erken saatlerinde kente giriş ve çıkış noktalarını kontrol altına aldırdı. Stat çevresine biletsiz kimse sokulmadı. Özellikle biletlerdeki TC numarası ve kimlik kartlarına dikkat edildi.
Manisa'daki finalde Fenerbahçeli taraftarlar Gediz kale arkası ve Tarzan tribününde, Galatasaraylılar kapalı tribün ve Spil kale arkasında yer alarak takımlarına destek verdi. Manisa Emniyeti girişte ve çıkışta taraftarların birbirleriyle karşılaşmaması için çelik bariyerlerle barikat kurdu. Biletleri günler öncesinden bitiren taraftarlar maç öncesi karşılıklı küfürlü tezahürat yaptı, birbirlerine yabancı madde attı.
Tüm geliri Soma'da mayıs ayında meydana gelen maden faciasında hayatını kaybeden 301 işçinin ailelerine bağışlanan karşılaşma öncesi acılı aileler unutulmadı. Organize Sanayi Bölgesi'nde 325 madenci aile ve çocuğuna verilen yemeğe Manisa Valisi Erdoğan Bektaş Manisa Milletvekilleri, Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören, yönetim kurulu üyeleri ve TFF Futbol Direktörü Fatih Terim, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Soma Kaymakamı Bahattin Atçı, Galatasaray CEO'su Lütfü Arıboğan, Fenerbahçe Divan Kurulu Başkanı Vefa Küçük, Fenerbahçe Yöneticisi Mahmut Uslu katıldı. Yemekte Federasyon'un Soma'da yaptıracağı futbol okulunun protokolü de imzalandı.
İki takım 19 Mayıs Stadı'nda zemin kabusu yaşadı. Mayıs ayında yapılması gereken zemin yenileme ve iyileştirme çalışmaları, Manisaspor yönetimi o dönemde kongre sürecine girdiği ve 25 bin TL'lik ödenek bulunamadığı için temmuz ayına kaldı. Futbol Federasyonu görevlileri ve Manisalılar, sahayı düzeltmek için 1 hafta yoğun çaba harcadı. Zeminde yer yer çukurların oluştuğu gözlendi.
Final öncesi İzmir'de kamp yapan Galatasaray kafilesi Manisa'ya yaklaşık 100 araçlık konvoy eşliğinde geldi. Emniyet iki takımı kendi taraftarlarının bulunduğu bölgeden stada aldı. Galatasaray stada girerken taraftarlar takımı meşalelerle karşıladı. Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu'ndan geçen sezon hak mahrumiyeti cezası alan Galatasaray Başkanı Ünal Aysal, derbiyi tribünde izleyemedi. Maç günü İzmir'e gelerek takımı kampta ziyaret eden Aysal, oyuncular ile teknik heyete başarı diledi karşılaşmayı izlemeden İstanbul'a döndü.