Beşiktaş Kulübü Başkanı Fikret Orman, Spor Toto Süper Lig'de Fenerbahçe ile yaptıkları ve 2-0 kaybettikleri maçın hakemi Cüneyt Çakır'ı bir daha siyah-beyazlı ekibin oynayacağı derbilerde görmek istemediğini söyledi.

Beşiktaş Kulübünün yapımı devam eden yeni stadı Vodafone Arena'da basın toplantısı düzenleyen Orman, Spor Toto Süper Lig'de Fenerbahçe ile yaptıkları derbide hakem Cüneyt Çakır'ın verdiği kararlarla ilgili hazırlanan bir videoyu basın mensuplarına izletti.

Fikret Orman, mücadeledeki yönetimi sebebiyle Cüneyt Çakır'ı eleştirerek, "Cüneyt Çakır gibi tecrübeli bir hakem, Avrupa'da bir maçı böyle yönettiği zaman bir daha görev alabilir miydi? Bunu gözden geçirmesi gerektiğini düşünüyorum" şeklinde konuştu. 

"Bu video bence Merkez Hakem Kurulu'da (MHK) ders olarak gösterilmelidir" diyen Orman, şunları kaydetti:

"Bir hakemin, bir maçın gidişatına nasıl etki ettiğinin ders olarak gösterilmesi lazım. Bunu esasında ben değil, Fenerbahçe'nin teknik direktörü sayın Pereira da maçtan sonra bir soruya verdiği cevapla teyit etmiştir. "Beşiktaş'ın ilk maçında da Ersan'a verilmemişti, Beşiktaş ondan kazanmıştı" deyip, esasında bu maçta yapılan hataları teyit etmiştir."

Beşiktaş'ın, derbilerde Cüneyt Çakır'ın bu tarz hareketleriyle ilk kez karşı karşıya kalmadığını savunan Orman, "Beşiktaş, Çakır'la 11 derbiye çıktı. Bunların 7'si mağlubiyetle, 3 beraberlik ve sadece bir maçı galibiyetle bitirebilmiş. Çakır bu maçlarda Fenerbahçe'ye 14, Galatasaray'a 17, Beşiktaş'a tam 30 sarı kart göstermiş. Galatasaray'a hiç kırmızı kart göstermemiş, Fenerbahçe'ye 1, Beşiktaş'a ise 4 kez göstermiş. Yani Cüneyt Çakır'ın, derbi maçlarda Beşiktaş'la ilgili kararları benim değil, istatistiklerin söylediği şeydir" ifadelerini kullandı.

"Maçta adil bir yönetim ortaya koymamıştır"

Orman, Çakır'ın derbide oyunu çok durdurup, böldüğünü belirterek, "Bu yüzden 11 kilometre koşan oyuncu bile yok. Bize göre maçta adil bir yönetim ortaya koymamıştır. Durumu idare etmiştir. İşin vahim tarafı, bunu birçok gazeteci maçtan önce yazdı ve senaryo tam anlamıyla hepinizin gözleri önünde ortaya gelmiştir" dedi.

Beşiktaş'ın Fenerbahçe ile ilk defa maç yapmadığını, ilk kez de yenilgi yaşamadığını anlatan Orman, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Niyetimiz, bu maçın skorunu hakeme bağlamak da değildir. Mesele Beşiktaş'ın karşı karşıya kaldığı haksız durumdur. Buna tahammül etme sınırımız kalmamıştır. Biz bunu nezaket kuralları içerisinde söylemeye çalışıyoruz ama MHK'nin acil olarak bu işlere el atması gerekir. Türkiye'de Cüneyt Çakır'dan başka büyük derbileri yönetecek hakem mi yok? "Avrupa'da çok başarılı olmuş bir hakemi atadık, daha ne yapalım" demek çözüm değildir. Çözüm olmadığı da ortaya çıkmıştır."

"Cüneyt Çakır'ı istemiyoruz"

Fikret Orman, kulüplerin muhatabının Türkiye Futbol Federasyonu olduğunu dile getirerek, "Hangi maça hangi hakemin verileceği bizim işimiz mi, biz böyle bir misyona mı sahibiz? Biz kendi işimizi gidip futbol federasyonuna soruyor muyuz? Futbol federasyonu bu işin kulüpler namındaki muhatabıdır. Bizim seçtiğimiz futbol federasyonudur. Bu işi çözmek futbol federasyonun işidir" dedi.

Beşiktaş'ın büyük bir camia olduğunu anlatan Orman, şöyle konuştu:

"Fenerbahçe-Medipol Başakşehir maçında yapılan hakareti kendi raporuna yazamamış bir hakeme gidip Fenerbahçe stadındaki maçı veriyorsunuz. Biz koskocaman bir camiayız. Taraftarımızın bana yapmış olduğu en büyük baskı ve tenkit şudur; Beşiktaş'ın hakları yeniyor. Şimdi ben her gün çıkıp basın toplantısı mı yapacağım, her gün bağırıp çağıralım mı? Benim görevim Türk futbolunu bir yere götürmekten daha fazla Beşiktaş'ın haklarını korumak. İkisini dengelemeye çalışırken, bize biraz ayıp oluyor. Herkes işini iyi yapacak. Biz bir daha derbi maçlarında Cüneyt Çakır'ı görmek istemiyoruz. Cüneyt hocanın Avrupa'da yönetmiş olduğu maçlara bir bakın, bir de Türkiye'de yönettiği maçlara bakın. Türkiye'deki maçlarda Avrupa'daki gibi cesur, gördüğünü çalan bir tutum yapmıyor. Kamuoyunda anket yapılmış, insanların yüzde 85'i benim gibi düşünüyor."