METİN Oktay Fair-Play Ödülleri, düzenlenen geceyle sahiplerine verildi.
Türk Telekom Arena Stadı'nda gerçekleştirilen ödül törenine Galatasaray Kulübü Başkanı Ünal Aysal, yöneticiler ve divan kurulu üyeleri, sarı - kırmızılı futbolcular, ödülü veren jüri üyeleri ve çok sayıda davetli katıldı. Türk futbolunun yetiştirdiği efsane futbolcu Metin Oktay'ın sportmenliğini ve örnek kişiliğini yeni nesillere aktarmak ve fair-play ruhunu yeniden canlandırmak amacıyla oluşturulan Metin Oktay Fair Play Ödülü programı, 2012 yılının Eylül ayında Galatasaray Spor Kulübü tarafından ilan edilmişti. Her yıl Türk sporunun amatör ya da profesyonel her kesiminden fair-play ruhuna uygun davranışların aday olabileceği yarışmanın jüri üyeliği ise Atilla Gökçe, Can Bartu, Ertan Özerdem, Lutfi Arıboğan, Mehmet Baykan, Sanlı Sarıalioğlu, Sedat Doğan, Selahattin Beyazıt, Şenes Erzik, Uğur Erdener'den oluştu. Yapılan değerlendirmelerin sonucunda 2013 yılı Metin Oktay Fair Play Ödülü Fenerbahçe Kulübü'nden Tolga Şanbay ile Eskişehirspor Kulübü oyuncusu Dede'ye verildi.
Gecede basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Ünal Aysal, Metin Oktay'ın sadece Galatasaray'ın değil, Türk sporunun gözdesi ve pırlantası olduğunu söyledi. Aysal, "Bugün onu bir kere daha anıyoruz. Onun hatırasına fair-play'de yaşatıp nacizane bir ödül vereceğiz. Onun için bir aradayız. Hem ödülü alan hem de o ödülü alanları yetiştirenlere teşekkür ederim. İnşallah bu tür olaylar ileride çoğalır. Daha fazlasını görür ve daha fazlasını dağıtırız bizde" dedi.
AYSAL: FENERBAHÇE BİZİM DOSTUMUZ
Ezeli rakibi Fenerbahçe'ye verilen ödül için ise Başkan Aysal, "Öncelikle jüri üyelerine bir bakın. Bizimle bir ilgisi yok. Jüri üyelerinin kendileri bağımsız bi karara vardılar. Gayet tabi biz her zaman zeytin dalı uzatırız bütün dostlarımıza. Fenerbahçe bizim dostumuzdur. Ezeli rakibimiz olması bir şey değiştirmiyor. Her zaman bizim dostumuz. Ama bu seçim tarafsız bir seçimdir" şeklinde konuştu.
'Karşı taraftan böyle bir şey bekler misiniz?' sorusuna ise Aysal, "Yok. Kimseden bir beklentimiz yok. Bu da olması gereken birşeydi. Bir jest olsun diye değil. Bir gerçeği kanıtlamış olan sporcularımıza, yöneticilerimize bir teşekkür borcumuz olduğu için yapıyoruz" yanıtını verdi.

ST (GH/RT) 
-----KUTU-----
KAZANANLAR VE ÖYKÜLER
TOLGA ŞANBAY
Tolga Şanbay yönetimindeki Fenerbahçe U15 Futbol Takımının 3 Kasım 2012 tarihinde, Elit Akademi Ligi'nin 13'ncü hafta maçında, Fenerbahçe U15 Takımı ile Eskişehirspor U15 Takımı arasında oynanan karşılaşmanın 65'nci dakikasında Eskişehirspor takımın oyuncusu sakatlanarak oyun alanından çıkmak zorunda kalmıştı. Bu dakikaya kadar tüm oyuncu değişiklik hakkını kullanan Eskişehirspor'un, sahada 10 kişi ile mücadele etmesi üzerine; Tolga Şanbay yönetimindeki Fenerbahçe U15 Takımı teknik heyeti önce TFF yetkililerine, daha sonra karşılaşmanın hakemine ve rakip takım teknik heyetine saha içinde 10-10 mücadele etmek istediklerini belirterek, bir oyuncusunu çıkarmak isteğini iletmişti. Bunun üzerine maç 1-1 devam ederken, 65'nci dakikada oyun alanından 1 oyuncusunu çıkaran Fenerbahçe de, karşılaşmayı 10 kişi ile tamamlamıştı.
LEONARDO de DEUS SANTOS (DEDE)
FIFA'nın '2012 Yılı Fair-Play Ödülü' için önerdiği 3 aday arasına giren Eskişehirspor futbol takımı oyuncusu Leonardo de Deus Santos Dede, Avrupa Ligi 2'ncı tur maçında oynanan Eskişehirspor-Saint Johnstone maçında yaptığı hareket nedeniyle Metin Oktay Fair Play Ödülü'ne layık görüldü. Söz konusu maçta, Eskişehirsporlu oyuncular yerde yatan rakiplerini görmeyerek ataklarına devam etmişler ve hücum korner ile sonuçlamıştı. Ancak olayı daha sonra gören Kırmızı-Siyahlı futbolcu Dede köşe vuruşunu kullanmak yerine topu Saint Johnstonelu oyunculara geri vermişti. Bu Fair-Play hareketi, Saint Johnstone tafartarlarının FIFA'ya başvurusu sonucu, 2012 Fair-Play Ödülü adayları arasına girmişti.