Dünyanın dört bir köşesinde milyonlarca futbolsevere bir aydır şölen yaşatan Dünya Kupası'nın sonuna gelindi. Dünya futbolunu Avrupa tekelinden çıkartan Arjantin, Brezilya ve Uruguay gibi Güney Amerika ülkelerinin varlığı dünyanın Avrupa dışındaki ülkelerinde yaşayan futbolseverlere her zaman "biz de başarabiliriz" umudunu vermeye devam ediyor. 2014 Dünya Kupası'nda Avrupa ve Güney Amerika düellosunun yaşanacak olması bir kez daha futbolun adaletini ve güzelliğini hatırlatıyor.

Bugün Rio de Janeiro'nun sembolik stadı Maracana'da dünya şampiyonu belirlenecek. Futbol otoritelerince Almanya maçın favorisi. Yarı finalde ev sahibi Brezilya'yı 7-1 mağlup etmesi ve dostluk maçları hariç 1990'dan beri Arjantin'i her fırsatta yenmesi panzerleri final maçının favorisi yaptı. Ancak 24 senedir kupa özlemiyle yanan Arjantinlilerin tutkusu maçın kaderini değiştirebilecek en önemli etken olacak.

Meksika Azteca, Roma Olimpico ve nihayet Rio de Janeiro Maracana stadı. Arjantin ve Almanya üç kez final oynuyor. 1986'da bir Latin Amerika ülkesinde yenen Arjantin bugün aynı açlıkla düşman kardeşi Brezilya'da kupaya uzanmaya çalışacak. Arjantin Almanya'yı yenerek şampiyon olduğunda Messi, Higuain, Di Maria henüz doğmamışlardı. O günden bu yana bir iki futbolcu jenerasyonu yetişti tangocular diyarında ama bugüne kadar kupa rüyasına ulaşmaya hiç bu kadar yakın olmadılar.

Dİ MARİA'NIN DURUMU BELİRSİZ

Arjantin teknik direktörü Sabella dün yaptığı açıklamalarda final için her şeyi ortaya koyacaklarını söyledi. " Almanya her zaman çok güçlü olan bir ekip. Çok ince düşünülmüş ve çalışılmış bir sistemleri var diyerek Mükemmel bir oyun sergilemeliyiz. Boşlukları hemen görüp hızla doldurmalıyız" sözleriyle de Almanya'yı övmüştü.

Alman teknik adam Löw de kendilerinin favori gösterilmesine rağmen Arjantin'in yabana atılmayacak bir ekip olduğunu söyleyip Messi faktörüne dikkat çekmişti.

Öte yandan Di Maria'nın durumu hala belirsizliğini koruyor. Sabella dün son kez bir deneme yaptı ama maça çıkmaya hazır olduğuna dair bir açıklama yapılmadı. Arjantinli gazeteciler oyuncu listesini hep son dakikada vermeye alışkanlığında olan Sabella'nın listesine Di Maria'nın girebilmesine imkansız gözüyle bakıyorlar.

ARJANTİNLİLER'İN RİO İSTİLASI

Rio de Janeiro Arjantinli işgali altında. Kupanın son günlerinde gelenlerle birlikte kentte yüzbinlerce Arjantinli bulunuyor. Rio de Janeiro belediyesi otomobil ve karavanlarıyla gelenlere Sambodromu açtı ancak talebi karşılayamadı. Arjantinliler bulundukları her yerde özellikle Copacabana plajında şenlikler yapmaya devam ediyorlar. Kupa başından beri oynadıkları her maçta kendilerine hem ev sahibi hem konuk ekip havasını yaşatan Brezilyalılardan ise intikamları acı oluyor. Her fırsatta Brezilyalılar için bestelenen şarkılar ve 7-1'lik sonuçla dalga geçen tezahüratlar Rio sokaklarında yankılanıyor.

Dün oynanan üçüncülük maçında Brezilya'nın yine yenilmesi Arjantinler için bulunmaz fırsat oldu. Copacabana'daki şenliklerinde yolu kapatma girişimleri her zaman polis müdahalesiyle karşılık buluyordu. Üçüncülük maçı için adet olduğu üzere Rio Belediyesi bir kez daha Fan fest ve çevresini trafiğe kapattı. Hollanda'ya 3-0 yenilerek hiç olmazsa üçüncü bari olalım umudunu kaybeden Brezilyalılar hızla sokakları terk ederken, Arjantinliler kapalı sokaklarda sabaha kadar eğlendiler.

RİO VALİSİ İNTİHAR EDER Mİ

Kupa başından beri Arjantin'in karşılaştığı takımları destekleyen Brezilyalılar ise ikiye bölünmüş durumda. Büyük çoğunluk en olursa olsun biz Arjantin'in karşısındaki takımı destekleriz diyor. Hatta Brezilya bayrağını Alman renklerindeki sürümü sokaklarda en fazla göze çarpan ayrıntılardan birisi. Almanya formaları da satış rekorları kırıyor. Bir kısım Riolu ise "Biz Latin Amerikalıyız tabii ki Arjantin'i destekliyoruz" diyor ama böyle düşünenler çoğunlukta değil.

Rio de Janeiro Valisi Eduardo Paes kupa öncesi "Eğer Arjantin final oynar ve şampiyon olursa intihar ederim" açıklaması yapmıştı. Kupa ve kentsel dönüşüm projeleri dolayısıyla Rio de Janeiro'da 250 bin kişi evsiz kaldı ya da evlerinden uzaklaştırıldı. Bu yüzden Vali'ye yönelik çok büyük bir öfke var Rio'da. Sandra Baptista gibi birçok Rio'lu "normalde Arjantin'in kazanmasını istemeyiz ama validen bu şekilde kurtulacaksak sonuna kadar Arjantinlilerin yanındayız" diyor.

FİNAL MAÇINI BİNDEN 100'DEN FAZLA ARJANTİNLİ GAZETECİ TAKİP EDİYOR

Final maçını yüzden fazla Arjantinli gazeteci takip ediyor. Birçok gazeteci Arjantin formasıyla son dakika gelişmelerini canla başla aktarmaya devam ediyor. El Grafico gazetesi editörü Diego Borinsky Almanya'nın gücünü kabul etmekle birlikte tangocuların tutkusunun maçı almaya yeterli olacağına inanıyor. Brezilyalıların tarihin en büyük yenilgisini almalarına rağmen Almanya'yı desteklemesi ise "Ezeli bir rekabet var. Biz olsak da Almanya'yı destekleriz ama 7-1'lik yenilgiden sonra da biraz olsun düşünürdük" sözleriyle özetliyor düşüncelerini.

Arjantin gazetelerinde zafer isteyen başlıklar öne çıkıyor. Bütün gazeteler 28 sene sonra yeni bir zaferi hak ettikleri düşüncesinde birleşerek bu kez şeytanın bacağını kıracaklarına inanıyorlar. Arjantin gazetelerinin başlıkları şöyle:

Clarin: Herkesin rüyası için

La Nacion: Zafer rüyası

Diario Popular: Kupayı getirmeye

Perfil: Tutku eksikleri kapatır

Cronica: Bize kupayı getirecekler

Ole: Tanrıdan sadece onu diliyorum

El Grafico: "Hayatımızın maçı"

Pagina 12: Mutlu son rüyası

Tiempo Argentino: Zafer için