Esma Çakır - Roma /

Futbolun önde gelen ülkelerinden İtalya'nın Serie A takımlarından Lazio, yıldız futbolcuların yetişmesini sağlamak amacıyla Barcelona ve Ajax kulüplerindeki gibi bir okul açıyor.

Roma ekiplerinden Lazio, futbolda başarılı jenerasyonlar yetiştirmek için altyapısına önem vererek, yıllarca futbol okullarında genç yetenekler yetiştiren FC Barcelona ve AFC Ajax'ı kendisine örnek aldı.

Hayal kırıklığı yaratan bir sezonun ardından taraftarlarına güzel bir haber vermek isteyen Lazio Başkanı Claudio Lotito, Barcelona'nın 'La Masia de Can Planes' ve Ajax'ın 'De Toekomst' adlı futbol okullarının bir benzerini kurarak, bir süredir gerginlik yaşadığı taraftarının gönlünü almayı hedefliyor.

OKULUN DİREKTÖRÜ FENERBAHÇE'DE DE ÇALIŞMIŞTI

Geçtiğimiz günlerde kulübün Formello'daki tesislerinde düzenlenen bir etkinlikle tanıtılan Lazio'nun futbol okulunun adı, 'Roberto Lovati Akademisi' olarak belirlendi.

2011 yılında hayatını kaybeden Roberto (Bob) Lovati, kaleci olarak giriş yaptığı Lazio'da antrenörlük ve yöneticiliğe kadar yükselmiş, taraftarlar nezdinde bir efsane haline gelmişti. Akademinin adını, kulübün sitesinde yapılan oylamayla taraftarlar seçti.

Kulübün halihazırdaki ortopedi danışmanı Stefano Lovati, mavi-beyazlı kulübe 55 yılını vermiş olan babası Roberto Lovati'nin adının bu akademiyle yaşatılacak olmasından memnuniyet duyduğunu dile getirdi.

Bir yıldan önce hayata geçirilmesi beklenmeyen okulun direktörlüğünü ise, 2006-07 sezonunda Fenerbahçe'nin de altyapı geliştirme ve eğitim direktörlüğünü yapmış olan Hollandalı Joop Lensen üstlenecek.

Genç yıldızları futbol dünyasına kazandıracak ve Lazio'nun alt yapısını güçlendirecek olan Roberto Lovati Akademisi'nde, 6 futbol sahası, 8 soyunma odası, 1 otel, 1 klinik ve okul eğitimi için sınıflar bulunacak.

YILDIZ OYUNCU EKSİĞİNİ KAPATACAK

Başkan Claudio Lotito bu projenin, kulüp olarak yüzyıllar boyunca hayatta kalmalarını sağlayacağını öne sürerek, "Bir radyo ve TV kanalı ile mağazalar zincirimiz vardı. Şimdi ise bir akademimiz oluyor. Taraftarın kulübe tutkusuzluğunun yanı sıra yıldız oyuncu eksikliğimiz vardı ve bu sayede bunu da telafi edebileceğiz. Biliyorum ben bugüne kadar hep sert oldum ama ne yaptıysam bu kulübün iyiliği için yaptım" diye konuştu.

Bir süredir istifasını isteyen taraftarlarını bu önemli projeye destek olmaya davet eden Lotito, "Bugün taraftarlar ve yönetim olarak birbirimizden koptuk. Bu çok yanlış. Oysa birlik, gücü doğurur. Daha fazla güçlü bir kulüp olmak istiyorsak taraftarın bize destek vermesi lazım" ifadelerini kullandı.

28 hektarlık Formello tesislerinin, gençlerin hem yaşayıp hem eğitim aldıkları özel bir yer olacağını dile getiren Lotito, aynı zamanda gençleri burada zihin, karakter ve ruh gelişimleri bakımından da eğiteceklerini anlatarak, böylece büyük bir Lazio ailesi kurmak istediklerini söyledi.