KONYA, Büyükşehir Belediyesi'nin çevre düzenlemesiyle birlikte 2 yılda yaklaşık 250 milyon liraya malettiği Avrupa ve Dünya kupası maçlarının oynanabileceği 42 bin seyirci kapasiteli UEFA kriterlerine uygun stadına kavuştu.
ERDOĞAN AÇACAK
Bu sezon hizmete girecek olan maçın resmi açılışının ekim ayı içinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılmasının planlandığı bildirildi. Konya Büyükşehir Belediyesi'nin 2012 yılının Eylül ayında inşaatına başladığı Konya Büyükşehir Belediyesi Stadı tamamlandı. 2014-2015 sezonundan itibaren Torku Konyaspor'un maçlarının oynanacağı stadın kapıları, bugün basın mensuplarına açıldı. Basın mensuplarıyla birikte stadı gezen Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, sporun ve spor tesislerine yapılan yatırımların önemine değinirken şunları söyledi:
"'Spor, gençleri ve insanları faydalı işlerle meşgul eden bir araçtır. Aynı zamanda insanların, karakterinin gelişmesine ve ahlakının güzelleşmesine vesile olan bir disiplin konumundadır. Bu yönüyle spora yapılan yatırım, insana yapılan yatırımdır. Şehrin huzuruna, mutluluğuna, şehrin değerlerinin gelişmesine yapılan bir yatırdım.''
"ANADOLUNUN EN BÜYÜK STADI"
Stadın 100 bin metrekaresi kapalı olmak üzere 400 bin metrekarelik bir alana inşa edildiğini belirten Belediye Başkanı Akyürek, "Anadolu'da İzmir'deki stadı saymazsak, seyirci kapasitesi en fazla olan stat, 42 bin kişilik Konya Stadyumudur. Spor mağazası, restoran, locaları, alışveriş merkezi, amatör spor kulüplerine tahsis edilecek alanlarıyla büyük bir tesis" diye konuştu.
"UÇAKTAN BAKILDIĞINDA GÖRÜNÜYOR"
Statta Avrupa ve Dünya Kupası maçlarının oynanabileceğini vurgulayan Başkan Akyürek, "Uçaktan ve yüksek binalarda bakıldığında yeşil beyaz renkli stadımız net olarak ortaya çıkıyor ve iz bırakıyor. Dünya'daki birçok stat, bu stat kadar iz bırakmıyor. Konya stadın neydi dediklerinde, bir futbol topu ve yeşil beyazlı karelerle bu stadı çizebilecek'' dedi.
"TRİBÜNDE ISITMA SİSTEMİ VAR"
Saha zeminin yerden ısıtmalı olduğunu ve buzlanma olmayacağını vurgulayan Başkan Akyürek, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Stadın altında 500 aracılık yeraltı otoparkı, 3000 araçlık yerüstü otoparkı mevcut. Ambulans ve itfaiyenin rahatlıkla girebileceği 4 ana kapı var. 54 loca bulunmaktadır. Zeminde ısıtma sistemi var. Diğer statlarda yaşanan sorunlar bize ders oldu ve kışın buzlanma olmayacak. Tribünde de ısıtma sistemi var. Dışarı eksi 10 iken, burası onun 10-15 derece üstü sıcaklığı olacak. Tamamı kapalı tribün olarak yapıldı. Koltukları, Avrupa standartlarında ve özel yapımdır. Protokol ve basın tribünündeki koltuklar ise deriden yapıldı. Türkiye'nin en büyük skor-bordu da yine stadımızda bulunmaktadır. 40 seyirci çıkışı, 14 giriş var. 100'e yakın turnike, engelli ve normal asansörü ve mescit bulunmaktadır. Ayrıca spor müzesini de stadyumda hayata geçireceğiz.''
"KONYA ANITSAL BİR ESERE KAVUŞTU"
Konya'nın uluslararası maçlarında oynanabileceği anıtsal bir esere kavuştuğunu belirten Başkan Akyürek, stadın 60-70 yıllık bir ihtiyaca cevap verecek şekilde olduğunu kaydetti. Stadın anıtsal bir eser olduğunu, 60- 70 yıl ihtilaca cevap vereceğini, tamamen belediyenin kendi imkanlarıyla yapıldığını hatırlatan Başkan Akyürek, son olarak, "Stat, çevresine yapılacak olan olimpik yüzme havuzu, su sporlarının yapılabileceği alanlar, tenis kortları, yürüyüş yollarıyla birlikte olimpiyat köyüne dönüşecek" dedi.

FOTOĞRAF