Mustafa Akın, İstanbul-  KOÇ Holding, 3 yıl süreyle Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi'nin (TMOK) ana sponsorluk görevini üstlendi.

Koç Topluluğu Spor Kulübü'nde düzenlenen basın toplantısı ve imza törenine, Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) Yönetim Kurulu üyesi ve TMOK Başkanı Prof. Dr. Uğıur Erdener, TMOK Genel Sekreteri Neşe Gündoğan, Koç Holding Üst Düzey Yöneticisi (CEO) Turgay Durak ve Koç Holding Kurumsal İletişim ve Dış İlişkiler Direktörü Oya Ünlü Kızıl katıldı.

Prof. Dr. Uğur Erdener, TMOK açısından çok önemli bir gün olduğunu ifade ederek, Çünkü 100 yılı aşkın tarihi içinde TMOK, ilk kez ülkemizin en güçlü topluluğuyla bir sponsorluk anlaşması imzalıyor. Olimpik spora destek anlamında Koç Holding'in üstlendiği bu önemli görev, olimpiyat oyunlarına hazırlanan sporcularımız, ilköğretim çağında sportif kültür ve olimpik eğitim bağlamında Türk sporunun geleceği olan çocuklarımız açısında büyük önem taşıyor dedi.



TMOK Başkanı Prof. Dr. Uğur Erdener, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi'nin (TMOK) önemli görevler üstlenmiş sivil toplum kuruluşu olduğunu belirterek şu ifadeleri de kullandı TMOK bugüne kadar sadece dünya sporuna önemli katkı sağlayan yabancı kuruluşlarca desteklendi. İlk kez ülkemizin en güçlü topluluğuyla bu birlikteliği hayata geçirmek, bize heyecan veriyor. Ben huzurlarınızda Koç Holding'e teşekkür ediyorum. İnanıyorum ki bu birliktelik, Türk sporu açısından, özellikle olimpiyat oyunları ve hazırlık bağlamında çok önemli adımları beraberinde getirecek. Bu birliktelikten büyük bir güç doğacak. Sözleşmenin maddi değeri hakkında bilgi vermek istemeyen Erdener, Maddi değerin de ötesinde, planlanmış faaliyetler var. Çalışmaların bir bölümü Koç Holding bünyesinde yürütülecek. Yine bizim bünyemizde hayata geçirilecek projeler olacak. Anlaşmayı, TMOK'un bugüne kadar sağladığı en önemli destek olarak nitelemem sanıyorum yeterli olacaktır. Üç yıllık bir anlaşma ve 2016 Rio Olimpiyat Oyunları'nı da kapsıyor. Verilen destek, Türk sporuna ve olimpizme yeni bir ivme kazandırma açısından bizim için çok önemli.



Erdener, 2020 Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları adaylık sürecinde, Ali Koç'un kendilerine verdiği destek ile ilgili olarak, İş alemimizden Sayın Ali Koç, projenin her aşamasında olayın içindeydi. Kampanya süresince birebir bizimleydi. Birçok yere de seyahat etti. Durumu birebir yaşadı ve neler yapılması gerektiğini gördü, değerlendirdi. Onun sonucu olarak da bu birliktelik gerçekleşti şeklinde konuştu.



DOPİNGLE EN ETKİN MÜCADELE EDEN ÜLKELERDEN BİRİYİZ

Erdener, Türk sporunda 2012 Londra Olimpiyatları'nın ardından gündeme gelen doping olayları ili ilgili sorulan bir soru üzerine, Türkiye, bugün için konuşuyorum, dopingle en etkin mücadele eden ülkelerden biri. Yeni dünya anti-doping koduna hazır hale gelmemiz gerekiyor. Türk sporcu ve teknik adamlarımızın mantığını, düşüncelerini buna hazır hale getirmeleri lazım. Aksi halde hiçbir şekilde dopingli bir sporcunun yakalanmama şansı yok. Analiz laboratuvarlarının analiz teknikleri giderek gelişiyor. Bu konuda bir bilinçlenme oluştu. Milli takım kamplarında da sporcularımızla görüşülüyor. Artık doping yapıldığında gözden kaçması, yakalanmaması durumu söz konusu değil. Neden kaybettiğimiz konusunu tek bir şeye bağlayabilmemiz olası değil. İstanbul 2020 ekibi, kendi üzerine düşen görevi en iyi şekilde yerine getirmiştir ama Türkiye'yi jeopolitik konumu, bölge coğrafyası içinde düşündüğünüzde, birçok dış politik nedenin de bu tür oylamalarda etkili olduğunu akıldan çıkarmamalıyız. İstanbul'un finale kalması, Madrid gibi güçlü desteğe sahip bir kenti geçmesi de önemlidir. İstanbul'un 2024 olimpiyatları için adaylığı söz konusu olursa, neleri farklı yapmamız gerektiğini biliyoruz. Bu adaylığa ise hükümet karar verecek ifadelerini kullandı.



KOÇ HOLDİNG CEO'SU TURGAY DURAK TMOK'A SADECE MADDİ DESTEK VERMEYECEĞİZ

Koç Holding Üst Düzey Yöneticisi Turgay Durak ise, Koç topluluğu olarak İstanbul'un olimpiyatlar için doğru bir şehir olduğuna ve er ya da geç bunu gerçekleşeceğine inanıyoruz. Bu uğurda büyük emek verildi. Önümüzdeki 3 yıl boyunca ana sponsor olarak TMOK'a sadece maddi destek vermeyeceğiz. Bize görev verdikleri her alanda sorumluluklar üstleneceğiz, katkıda bulunacağız. Bu beraberlik inşallah Türk sporu için hayırlı olur dedi. Kurumsal sosyal sorumluluk projelerine hep uzun vadeli baktıklarını belinrten Durak, 3 yıl sonra bu birlikteliği uzatıp uzatmayacaklarına yeniden karar vereceklerini belirtti.



''ÜLKEMİZDE FUTBOL VE BASKETBOL DIŞINDA FARKLI BRANŞLARDA DA İLGİNİN ARTMASI ÖNCELİKLİ HEDEFLERİMİZ''

Spor alanında gerçekleştirdikleri diğer bir önemli yatırımın ise Türkiye Koç Fest Üniversite Spor Oyunları olduğunu anlatan Turgay Durak, ''Türkiye'nin spor alanındaki en büyük organizasyonlarından biri olan Koç Fest'te bu yıl 185 üniversiteden 22 bin sporcu 46 branşta mücadele etti. Koç Fest ile Türkiye'de sporun ve spor izleyicisinin gelişmesi ve ülkemizde futbol ve basketbol dışında farklı branşlarda da ilginin artması öncelikli hedeflerimiz'' dedi.



''KOÇ TOPLULUĞU ŞİRKETLERİNİN TAKIM, KULÜP VE SPORCULARA DESTEĞİ ÇOK BÜYÜK

Spordaki üçüncü yatırım ve destek başlığının ise Koç Topluluğu şirketleri aracılığıyla profesyonel takım, kulüp ve sporculara verdikleri destek olduğuna dikkat çeken Turgay Durak, sözlerini şöyle sürdürdü ''Yakın zamanda Arçelik A.Ş. Beko markasıyla Beşiktaş Profesyonel Futbol A Takımı'nı; Aygaz A.Ş. Mogaz markasıyla BJK Hentbol Takımı'nı, RMK Marine A.Ş. ise BJK Tekerlekli Sandalye Basketbol Takımı'nı destekleme kararı aldı. Beko'nun bugün Türkiye Ligi ve Avrupa'nın birçok önemli ligine sponsor olmasının yanı sıra FİBA Avrupa Basketbol Şampiyonası ve FİBA Dünya Şampiyonası'nın da ana sponsoru olmasından büyük gurur duyuyoruz. Tofaş Spor Kulübü'nün basketbol yatırımları, Koç markası ile yelken branşında verdiğimiz bireysel sporcu destekleri, Yapı Kredi ve Ford'un uluslararası spor organizasyonları sponsorlukları ve Arçelik'in Grundig markasıyla voleybola verdiği büyük desteğin, Topluluğumuzun spora verdiği değerin önemli örnekleri olduğunu düşünüyorum. Toplumda her yaştan insanımızın sporu amatör ya da profesyonel olarak yapmasını önemsediklerini aktaran Turgay Durak, bunun için çalışanlar, gençler, profesyonel takımlar ve kulüpler için sağladıkları katkıları sürdüreceklerini ifade etti.



''OLİMPİYATLAR, UZAK OLMAYAN BİR ZAMANDA İSTANBUL'DA, BU GÜZEL ŞEHİRDE GERÇEKLEŞECEK''

Türkiye'yi uluslararası arenada farklı spor branşlardaki başarılarıyla da söz sahibi bir ülke haline getirebilmenin önemine işaret eden Turgay Durak, bu amaçla geçen yıl 2020 Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları adaylık sürecine sponsor olduklarını belirtti. Turgay Durak, İstanbul'un Olimpiyatlara ev sahipliği için doğru şehir olduğuna ve bu rüyanın gerçekleşeceğine gönülden inandıklarını ve bu doğrultuda TMOK'a sponsor olduklarını söyledi. 3 yıl boyunca TMOK ile el ele vererek, Türkiye'de Olimpik ruhun gelişmesine ve uluslararası arenada gerçekleştirilecek çalışmalara katkıda bulunmayı arzu ettiklerini kaydeden Turgay Durak, TMOK'un ilk ulusal ana sponsoru olarak, hem ekonomik hem de sosyal kalkınmaya önemli katkılar sağlayacak olan Olimpiyatların, uzak olmayan bir zamanda istanbul'da, bu güzel şehirde gerçekleşeceğine yürekten inanıyoruz diye konuştu. Turgay Durak, tüm dünyada 23 Haziran'ın Olimpic Day (Olimpiyat Günü) olarak kutlandığını, TMOK ile yaptıkları ilk çalışmanın Türkiye'de bu günün daha geniş kitleler tarafından kutlanmasına ön ayak olacak bir pilot projeyi hayata geçirmek olduğunu açıkladı. Turgay Durak, ''Bu proje ile bu yıl 10 okulda yaklaşık 3 bin öğrenciye Olimpik eğitimi verdik. Sporun bir yaşam biçimine dönüşmesi ve olimpik ruhun kazanılması için erken yaşta gerçekleşen bu dokunuşun, gelecekte bizlere spor alanında büyük başarılar getireceğine yürekten inanıyoruz'' dedi.