Engin ÖZMEN-Ali Can ZERAY/EDİRNE,() - EDİRNE’de bu yıl 653’üncü düzenlenen Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin ağası Süleyman Mecek, kente gelişinde davul ve zurnalarla karşılandı. Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan tarafından boynuna altın kemer takılan ağa Mecek ve protokol üyeleri, Cihan Pehlivanı Adalı Halil ve Kara Emin pehlivanların mezarlarını ziyaret ederek dua etti. Sarayiçi Er Meydanı’nda ise minik pehlivanlar çayıra çıkarak güreşe başladı.
Edirne Belediye Başkanlığı tarafından bu yıl 653’üncüsü düzenlenen Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri ve Kültür Etkinlikleri’nde güreş heyecanı başladı. Ağalık ihalesini 807 bin lira vererek kazanan Antalyalı eczacı Süleyman Mecek, kente gelişinde davul ve zurnalarla karşılandı. Edirne Belediye Başkanı CHP’li Recep Gürkan ve beraberindekilerle Talapaşa Caddesi’nde Kırkpınar Ağası Süleyman Mecek’i karşılayıp boynuna altın kemerini taktı.
Kırkpınar’ın 4 ana unsur olduğunu ifade eden Gürkan, “Kırkpınar’ın 4 temel direği var. Bunlar bir olmazsa, diğerleri de olmaz niteliğinde. Birincisi pehlivanlarımız, ikincisi davul-zurna ekibimiz, üçüncüsü cazgırlarımız, dördüncüsü ağamız. Bugün Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin 653’üncü ağası ve en genç ağası Süleyman Mecek’i karşıladık. Kırkpınar’ın sonsuza kadar sürmesi için bu dört temelin çok önemli, çok değerli, çok vazgeçilmez olduğuna inanıyorum” dedi.
“YENİDEN ADAYIM”
653’üncü Kırkpınar Ağası Süleyman Mecek ise bu yıl da ağalığa aday olduğunu belirterek, “Ağalık ihalesine gireceğim. Yeniden adayım. İyi bir rakamda ağalık ihalesinin verilmesini istiyorum. Reklam için, sadece adını duyurmak için aday olacaklara da karşıyım” diye konuştu. Başkan Recep Gürkan ve Ağa Mecek, davul zurna eşliğinde yürüyerek belediye binasına gitti. Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, Belediye Başkanı Recep Gürkan, 653’üncü Kırkpınar Ağası Süleyman Mecek ve Kırkpınar eski ağalarının da yer aldığı yürüyüş korteji bando eşliğinde Atatürk Anıtı’na kadar yürüdü. Geçen yılın başpehlivanı İsmail Balaban taşıdığı Türk bayrağıyla kortejin en önünde yer aldı.
PEHLİVANLAR MEZARLIĞINA ZİYARET
Atatürk Anıtı’nda çelenk konulmasından sonra kortej Cihan Pehlivanı Adalı Halil ve Kara Emin pehlivanların mezarlarını gitti. Mezara çelenk bırakılmasının ardından İl Müftüsü Emrullah Üzüm ve mezarlıktakiler tarafından dualar okundu.
1721 PEHLİVAN KAYIT YAPTIRDI
Sabah Er Meydanı’nda çayıra çıkan minik boylardaki pehlivanlar birbirlerinin sırtını yere getirebilmek için büyük mücadele verdi. Küçük pehlivanlara cazgırlarda söyledikleri manilerle destek verdi. Bu yıl Tarihi Kırkpınar Güreşleri’ne 14 farklı kategoride 50’si başpehlivan toplam 1721 güreşçi, karşılaşmalara katılmak için kayıt yaptırdı. Boylara göre, Minik 1'de 66, Minik 2'de 96, Teşvik 1'de 124, Teşvik 2'de 125, Tozkoparan'da 132, Ayak'ta 179, Deste Küçükboy'da 157, Deste Ortaboy'da 135, Deste Büyükboy'da 78, Küçük Orta Küçükboy'da 343, Küçük Orta Büyükboy'da 106, Büyük Orta'da 67, Başaltında 63, Başpehlivanlıkta 50 güreşçi kayıt yaptırdı.
BAŞPEHLİVANIN ÖDÜLÜ 33 BİN 500 LİRA
653’üncü Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin Pazar günü yapılacak final güreşlerinin ardından dereceye girecek olan pehlivanlara 175 bin lira para ödülü dağıtılacak. Ayrıca Kırkpınar Ağası, Güreş Federasyonu tarafından Cumhuriyet altını verilecek. Final güreşini kazanacak olan başpehlivana ise 33 bin 500 lira para ödülü verilecek.

FOTOĞRAFLI