Engin ÖZMEN/ EDİRNE, () - KIRKPINAR Ağası Seyfettin Selim, geçtiğimiz yıl 3’ncü kez başpehlivan olarak altın kemeri hak almaya hak kazanan ancak dopingli çıktığı için güreşlerden 2 yıllığına men edilen başpehlivanlardan Ali Gürbüz’ün affedilebileceğini söyledi. Güreş Federasyonu Başkanı Hamza Yerlikaya ile bu konuda görüşmeler yaptığını anlatan Kırkpınar ağası Selim, "Federasyon olarak bu cezayı bir yıla indirip Ali Gürbüz’ün geriye dönmesini istiyoruz. Ama bundan bu bütün pehlivanlara ders olmuştur. Dopingden dolayı çok pehlivan kaybettik" dedi.
Kırkpınar Ağası Seyfettin Selim, gazetecilerle Karadenizliler Derneği sosyal tesislerindeki iftar yemeğinde bir araya geldi. Kırkpınar ağalığına 1 yıl ara vermesinin ardından bu yıl yeniden kazanarak 5’i üst üste 6’ncı kez Kırkpınar Ağası olan Selim, geçtiğimiz yılın ağası olan Süleyman Mecek’i eleştirerek, "Kırkpınar bir yıl ara verdik. Mola diyelim. Ama baktık Kırkpınar yeni ağamız çok meraklı değil. O geçici bir hevesmiş. Biz de dedik ki, müdahale edelim. Kırkpınar’ın kaybedecek zamanı yok. Bu yıl bıraksam da seneye yine müdahale ederim. 10-15 seneye kadar yürür böyle diye düşünüyorum. Ama isteyene veririz. Süleyman Mecek genç bir kardeşimiz. Bu işi yapacak hem maddi gücü olacak. Hem Kırkpınar’ı, güreşi ve ata sporunu sevecek. Ona zaman ayıracak. Çoluk çocuğunu bahane etmeyecek. Kırkpınar ağalığını yapacak adam bu işi sevecek” dedi.
GÜREŞ YENİDEN 1 SAATE ÇIKIYOR
Kırkpınar güreşlerindeki puanlama sistemini ve güreş süresinin yeniden düzenleneceğini ifade eden Kırkpınar Ağası Seyfettin Selim, seyircinin kıran kırana mücadele izlemek istediğini ifade ederek şunları söyledi: "Puanlama işini çözemedik. Bunu çözmek çok zor bir iş. Japonların güreşine bakın. Onların güreşleri bin yıllık yaklaşık. Güreşleriyle oynamamışlar. Kurallarıyla oynamamışlar. Biz oynadık, beceremedik, yarım saate düştü güreşler. Şimdi bir saate çıkaracağız. Bir saatten sonra puanlamaya dönecek. Çünkü yarım saatin 10 dakikası peşrevle geçiyor. 20 dakika pehlivan güreşiyor. Ondan sonra puanlamaya dönüyor. Puanlama da güzel olmuyor. Hakikaten bunu biz şimdiye kadar ne yaptıysak olmadı. Herkes orada rakibinin hata yapmasını bekliyor."
ALİ GÜRBÜZ AFFEDİLSİN
Geçtiğimiz yıl 3’ncü kez başpehlivanlığı kazanarak altın kemerin ebedi sahibi olmaya hak kazanan, ancak dopingli çıktığı için güreşlerden 2 yıl men edilen başpehlivan Ali Gürbüz’ün affedilmesi gerektiğini anlatan Selim, Güreş Federasyonu ile görüşerek cezasının 1 yıl indirilmesini istediğini söyledi. Bu konuda federasyon başkanı Hamza Yerlikaya ile görüşme halinde olduklarını belirten Selim, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Ali Gürbüz konusunda federasyon başkanı Hamza Yerlikaya ile görüşmemiz oldu. Bundan sonra da olacak. Çünkü bu bizim ata sporumuz. Dışarıya mal olan bir spor değil. Yani biz uluslararası güreş yapmıyoruz, kendi güreşimiz. Federasyon olarak bu cezayı bir yıla indirip Ali Gürbüz’ün geriye dönmesini istiyoruz. Ama bundan bu bütün pehlivanlara ders olmuştur. Dopingden dolayı çok pehlivan kaybettik. Yazık günah bu gençlere. Dopingin sonu ölümdür. Miktarını artırdığın zaman belli bir yaştan sonra insanı bitiyor. Ali Gürbüz’ün seneye kırkpınara dönme durumu var. Ali affedilecek inşallah. Ben iddia ediyorum Ali’nin öyle bir şeye ihtiyacı yok. Pehlivanlık için Allah ona gücü vermiş ama bir hataydı oldu. Ali Gürbüz çalışkan ve hırslı. Adamın elinden kemeri alınmış. Aslanlar gibi antrenman yapıyor. Haberini alıyorum."
Bilet fiyatlarını da düşürmek istediğini de anlatan Kırkpınar Ağası Seyfettin Selim, belediye ile görüşerek ücretlerin daha makul seviyeye indirilmesini istediğini de sözlerine ekledi.
BU SENE 6’NCI YILI
İlk kez 2008 Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde ağalık ihalesini kazanan ve üst üste beş yıl ağalığı kimseye bırakmayan işadamı Seyfettin Selim geçen yıl açık artırmada Süleyman Mecek'e kaybetmişti. Bu yılki açık artırmaya Seyfettin Selim 522 bin Liraya 6’nci kez Kırkpınar ağalığını kazanmıştı.

FOTOĞRAFLI