KONAK Belediye Başkanı Hakan Tartan, Türkiye’nin ilk spor müzesini İzmir’de oluşturmak için harekete geçti.
Son 5 yılda kente 5 butik müze kazandıran Hakan Tartan’ın, Basmane semtinde tarihi bir yapıyı restore ederek kurmayı planladığı müzede bir de spor lokali yer alacak. Spor müzesinde İzmir’in köklü kulüplerinin kuruluş öyküleri, fotoğrafları, belgeselleri, kupaları, sporcuların formaları ve diğer malzemeleri sergilenecek.
Altyapısı Türkiye Spor Yazarları Derneği (TSYD) İzmir Şubesi ile birlikte hazırlanacak müzede en önemli bölüm sporcu lokali olacak. Lokalde eski ve yeni sporcular buluşacak, geçmişe ait filmler izleyecek, günlük gazeteleri okuyacak. Konuyla ilgili TSYD İzmir Şubesi ile ortaklaşa düzenlenecek çalıştayda müzede yer alması gereken materyallar belirlenecek ve spor müzesinin kente kazandırılması için ilk adımlar atılacak.
TARTAN:"UZMANLAR ÇAĞRILACAK"
Çalıştaya İzmir’deki spor yazarları, konusunda uzman akademisyenler, sanat tarihçileri, spor yöneticileri ve spor adamları davet edilecek. Çalıştayın önemine değinen Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan, "Türkiye’nin ilk spor müzesinin temel amacı ve işlevinin ne olacağı, müzede spor tarihinin hangi çerçevede ve nasıl sunulacağı, müze koleksiyonunu elde etme ve genişletme yöntemlerinin neler olabileceği gibi konular masaya yatırılacak, müzenin çerçevesi çizilecek" şeklinde konuştu.
BAHRİ OKUMUŞ İZMİR'E YAKIŞIR
Türkiye Spor Yazarları Derneği İzmir Şubesi Başkanı Bahri Okumuş, spor müzesi çalışmalarının camiayı çok heyecanlandırdığını söyledi. Başkan Hakan Tartan’ın konuyu kendisine iletmesinden sonra hazırlık çalışmalarına başladıklarını hatırlatan Okumuş, "Yönetim olarak şimdiden müze alanının ve çevresinin özellikleri, iç ve dış mekanın nasıl tasarlanması gerektiği, interaktif uygulamalara müzede nasıl yer verileceği konularını düşünmeye başladık" dedi. Çalıştay hazırlıklarına hemen başlanması konusunda girişimlerde bulunacağını dile getiren Okumuş, İzmir gibi pek çok uygarlığa ev sahipliği yapmış bir kente spor müzesinin çok yakışacağını söyledi.

(YC/AÖ)