Esma Çakır - Roma /

Futbolseverlerin nefeslerini tutarak beklediği Dünya Kupası'nda ülkesini desteklemek için bir tanıtım filmi hazırlayan İtalyan RAI kanalının başı belada. Rio de Janeiro Başpiskoposluğu, Brezilya'nın sembolü olan Kurtarıcı İsa Heykeli'ne montajla milli takım forması giydiren kanala, dini bir figüre zarar verdiği gerekçesiyle 7 milyon Euro'luk tazminat davası açtı.

İtalyan devlet kanalı RAI, Brezilya'da 12 Haziran'da başlayacak olan Dünya Kupası'na katılacak ülkesi için bir spot film hazırladı. "Brezilya bizi bekliyor. 25 maç" sloganlı filmde, Brezilya sokaklarında başta çocuklar olmak üzere çeşitli yerlerde görünen mavi-beyazlı İtalya Milli Takım forması dikkat çekiyor.

Aynı forma, Rio de Janeiro şehrinde Corcovado Dağı üzerinde yer alan devasa Hz. İsa heykeline da elektronik ortamda giydirildi.

Bunun üzerine harekete geçen Rio de Janeiro Başpiskoposluğu, kanala 15-21 milyon Brezilya Reali (5 ila 7 milyon Euro) arası manevi tazminat davası açtı.

AYNI ŞEYİ GLADYATÖRLERE YAPSAK

Başpiskoposluğun avukatları dava dilekçesinde, Hz. İsa heykeline bunun yapılmasını saygısızca bulduklarını ve RAI kanalının yasal izinleri almadan bunu gerçekleştirdiğini savundu.

Başpiskoposluk ayrıca, "Bu aynen, bir Brezilya kanalında Kolezyum gladyatörlerini melezlerle uygunsuz bir şekilde gösteren bir spot film hazırlamaya benziyor" karşılaştırması da yaptı.

Kanal ile irtibata geçen Brezilyalı avukatlar, 30 saniyelik spot filmi yayından kaldırttı.

Kurtarıcı İsa heykeli daha önce de birçok reklam filminde izinsiz kullanılmış ve bunu yapanlar da RAI ile aynı cevabı almıştı.

aç(gh)