GÜREŞ Federasyonu Başkanı Hamza Yerlikaya, sporda doping maddelerinin yasaklanması gerektiğini, kullanana da satana da ceza verilmesi gerektiğini söyledi.
İnönü Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu tarafından düzenlenen kariyer günlerinin konuğu Türkiye Güreş Federasyonu Başkanı Hamza Yerlikaya oldu. Eski milli güreşçi ve eski milletvekili Yerlikaya, öğrencilerle bir araya geldi. Soruları da cevaplayan Hamza Yerlikaya, sporda ortaya çıkan doping ile ilgili de görüşlerini paylaştı. Türkiye’de uyuşturucu kullanımın yasak ve suç olduğunu anımsatan Yerlikaya, şöyle dedi:
"uyuşturucu nasıl insan bedenine ve topluma zarar veriyorsa dopingde aynı zararı veriyor. Uzun vadede doping alan sporcular sporu bıraktıktan sonra gerçek yaşama döndüğü zaman hiç takip edebiliyor musunuz acaba? Uyuşturucu kullanmıştan beter durumda oluyorlar."
Uzun dönem doping alan birinin iç organlarının bitmiş duruma geldiğini ve sinir sistemlerinin büyük zarar gördüğünü ifade eden Yerlikaya, "Bana göre doping kullanmaya ceza getirilmeli. Satan ve kullanana karşı ve antrenörlere de ceza getirilmeli" diye konuştu. Hamza Yerlikaya, güreş federasyonu olarak bu konuda duyarlı olduklarını ve her zaman doping ile mücadele edeceklerini söyledi. Türkiye’nin 2020 olimpiyatlarını alamamasını da değerlendiren Hamza Yerlikaya, "Olimpiyatı alsaydık eğer Türkiye’de alt yapı ve tesisleşmede büyük yol kat ederdik" dedi. Olimpiyatların alınması durumda Türkiye’nin 81 ilinin tamamının spor şehri olmuş olacağını ifade eden Yerlikaya, "En önemlisi yıllardır söylediğimiz ama başaramadığımız bir proje kesinlikle direk uygulamaya girerdi. Milli eğitimde spor artık mecburi olurdu" ifadelerini kullandı.
"Milli eğitim müfredatına sporu koymadığımız sürece kimse kusura bakmasın biz olimpiyat falan alamayız" diyen Yerlikaya, olimpiyatların yapılmasının Türkiye’nin bir spor cenneti olabileceğini ifade etti. Olimpiyatların Türkiye’ye verilmemesinin nedenleri arasında da bazı örnekler veren Yerlikaya, "Belki doping etkili olabilir, belki fikir farklılıkları olabilir belki inanç farklılıkları olabilir çünkü hiçbir İslam ülkesinde şuana kadar olimpiyat düzenlenmemiş. Hepsini bir araya getirdiğiniz zaman zaten Japonya almış oluyor" diye konuştu.
Türkiye’de mutlaka bir olimpiyatın düzenlenmesi gerektiğini de ifade eden Yerlikaya, "İnşallah yeni gençlik ve jenerasyona güzel bir miras bırakırız" dedi.
Bir soru üzerine futbolu da değerlendiren Yerlikaya, futbolun herhangi bir branşla karşılaştırmasının doğru olmadığını belirterek "Bana göre futbol, bir spor değil artık. Bir spordan çıkmış ticari bir sektöre dönmüş. Yıllar öncesinde hatırlarsanız bir iş adamı fabrikalarını kapatıp sporcu alıp satarak aradaki pazardan para kazandı halende bu durum öyle" İfadelerini kullandı.