"Fuat Avni bana 'ya kendin bırak ya da seni rezil edeceğim'
Trabzonspor Mali Genel Kurulu'nda kürsüye çıkarak söz alan eski başkan İbrahim Hacıosmanoğlu, yaklaşık 1 yıldır Başkan Muharrem Usta ve yönetiminin bütün faturaları kendilerine çıkardığını belirterek, şunları söyledi:


"Bütün faturaları ödeyebilirim ama bunun karşılığında başarının gelmesi lazım. Onlar dikenli bahçe devraldı, biz sanki gül bahçesi devraldık. Kulübü 200 milyon borçla devraldık. Kulübün döndürülebilecek hali kalmamıştı. O yüzden bırakıp gittiler. Biz kulübü bu şekilde devraldık ve hiç şikayet etmedik. Ama devrettiğimiz kulübün borcu 400 milyonlara çıkmıştı. Kulübün ağabeyleri, 'insanlarla kavga ederek bir yere varmazsınız' dediler, 8 ay konuşmadık. İçimiz kabul etmediği halde federasyonu bile destekleyerek yolumuza baktık. Seçildiğimiz günden beri başarısız olalım diye bu şehrin ağabeyleri bile bizimle uğraştı."


"HESABINI VERECEKLER"


FETÖ Terör örgütünün kendisine baskı kurmaya çalıştığını ifade eden Hacıosmanoğlu, şöyle devam etti:


"İçerdeki ihanet şebekesi yetmedi, Türk futbolundaki ihanet şebekesi ortaya çıktı. Uluslararası alanda Türkiye'yi çökertmek isteyen FETÖ terör örgütü bizi hedef aldı. Biz bunların hepsiyle mücadele ettik. Bizi tehdit ettiler. Ben aday da olmayacaktım ama 'Tehditten dolayı kaçtı gitti' demesinler diye aday oldum. İlk tehdidi bana yaptılar. Savcılığa da müracaatımız yaptık. O federasyondaki, 'FETÖ'nun köpekleri' bunun hesabını ağır bir şekilde verecek. Fuat Avni bana, 'Yalan makinası, ya kendin bırak ya da seni rezil edeceğim. Senin birçok sapık kasetini yayınlamazsam şerefsizim. Yarın bana basın yoluyla bırakacağım mesajını ver yoksa rezil videonu yayınlayacağım' diyor."


"50 BİN BYLOCKCUNUN İÇİNDE MÜFTÜOĞLU DA VAR"


Hacıosmanoğlu, Türkiye Futbol Federasyonu' nun içerisinde halen FETÖ'cülerin bulunduğunu da iddia ederek şu ifadeleri kullandı;


"Geçen sezon Galatasaray maçından sonra federasyona gittim. '2 senedir bana yapamadığınızı şimdi Trabzonspor'a yapıyorsunuz. Derdiniz ne?' diyorum. Biz şimdi hakemlerle konuşsak, Trabzonspor'a hassas davranın desek ters mi teper diye onun endişesini duyuyoruz. Dönemin 'Merkez Hakem Kurulu Başkanı Kuddusi Müftüoğlu ile bir görüşseniz' diyorlar. Gidip aynı şeyleri orada diyorum. Müftüoğlu bana, 'Başkanım ben İmam Hatip mezunuyum. Benim olduğum yerde bunlar olmaz' diyor. Ben de orada, 'FETÖ'nun köpekleri var burada' diye ağır hakaretler ediyorum. Bunları yaparken Kuddisi Müftüoğlu'nun ses tonu değişiyor. Benden korktuğunu düşündüm. Meğer Mesih diye taptıkları adamlarına küfür ettiğim için yüz şekli ve sesi değişiyormuş. 50 bin bylockcunun ilk bininin içinde Kuddusi Müftüoğlu da var."


"HAKEM ÇETESİNİN BAŞI CÜNEYT ÇAKIR'DIR"


Hakem çetesinin başının Cüneyt Çakır olduğunu dile getiren Hacıosmanoğlu, açıklamalarını şöyle sürdürdü:


"Galatasaray, Konya ve Gaziantepspor maçıyla bu şehrin kimyasıyla oynadılar. Biz bunlarla da uğraştık. Öyle bir çete var ki burada. Bu hakemlerin başı orada duruyor. Kimse alamadı onu oradan. Bu çetinin başı da Cüneyt Çakır'dır. Babasını FETÖ terör örgütünden dolayı federasyondan attılar. O kadar gücü var, o kadar korkuyorlar ki ondan, Merkez Hakem Kurulu Başkanı Yusuf Namoğlu'na açıklama yaptırıyorlar. '15 Temmuz akşamı istifasını vermişti' diyorlar. Sanki, FETÖ haber gönderdi O'na, 'Ben darbe yapıyorum, sen git istifanı ver' diye. O da istifasını 15 Temmuz akşamı verdi. Bizimle ilgili Trabzon'da hakemleri alı koyduk diye dava açıyorlar. İtalya'da olduğu söylenen Avrupa Hakemler Federasyonu diye bir federasyon açıyor bu davayı. Ne kurumsal bir kimliği var, ne de yeri. Bunlar Türkiye'de rezil hakemlik yapan ama Avrupa'da FETÖ'nun lobisiyle önemli yerlere gelen Cüneyt Çakır'ın organizasyonundan geliyor."


USTA: "SORUMLULUK ALAN ELEŞTİRİLİYOR"


Hacıosmanoğlu'nun açıklamalarının ardından Trabzonspor Kulüp Başkanı Muharrem Usta söz alarak eleştirilere cevap verirken, kulübün ekonomik durumuyla ilgili de açıklamalarda bulundu. Sorumluluk alanların doğal olarak eleştirildiğini belirten Usta, şunları söyledi;


"Kulübümüzde bugüne kadar hangi başkanımız görev aldıysa, başarılı olduğu dönemlerde bile çok eleştirildikleri olmuştur. Haliyle İbrahim başkan sitem etti ama başkanlık döneminde onu da eleştirdiler. Başkanlığı dönemde kendisine kanımın son damlasına kadar destek vermiş birisiyim. Hiç muhalefet yapmadım, buna herkes şahittir. Şimdi biz bu görevdeyiz."


"HALI ALTINA GİTMİŞ TEK KURUŞ YOK"


Başkan Usta, konuşmasının ardından kulübün son 10 yılındaki borç artışının da içerisinde yer aldığı bir sunum gerçekleştirdi. Kulübün durumunu herkesin bilmesi gerektiğini söyleyen Usta, şöyle konuştu:


"Derdimiz ve amacımız Trabzonspor kulübünü içerisinde bulunduğu durumdan çıkarmak ise bence hep birlikte hatamızla sevabımızla sarılmasını bilelim. Borcumuz 2007'de 38 milyon, 2008'de 70 milyon, sonra devam ediyor. Şampiyon olduğumuz 2010-2011 yılında 105 milyon. 2015'te bizim seçime girdiğimiz dönem 397 milyon liraydı. Bu raporla seçime girdik. 2015 Aralık ayı bizim göreve geldiğimiz dönemde asıl borcumuz 566 milyon liraydı. Şu anda borç 559 milyon lira. Bu borçların bir kısmı İbrahim beyin döneminde olduğu gibi bir kısmında da yılların birikimleri var. Kongrelerde genelde mümkün olduğunca borcumuz az görünürse iyi olur mantığı var. Ben şu an şeffaf bir şekilde herkese şunu söylüyorum. Trabzonspor'un borcu şu an itibariyle 559 milyon. Halı altına gitmiş tek kuruş yok."


"397 MİLYON OLAN BORÇ KULÜBÜ DEVRALDIĞIMIZDA 566 MİLYON LİRAYA ULAŞTI"


2015 yılında 30 Ekim'den 10 Aralık'a kadar olan 40 günlük sürede oyunculara 15.5 milyon lira ödeme yapıldığına değinen Usta, "Oyuncu tazminatları olarak 14 milyon lira, icra kapama farkı karşılığı 7 milyon lira, ecrimisil 8 milyon lira, UEFA uzlaşma gideri karşılığı 3,5 milyon lira. yapılandırma vergisinin bozulması 10 milyon lira, maaş vergi sigortası 3 milyon lira, tahakkuk ettirilmemiş futbolcu stopajı 68 milyon lira, Opet davası karşılığı 40 milyon lira, toplamda 169 milyon lira. Yani 397 milyon diye devraldığımız rakam başladığımız gün 566 milyon liraya ulaştı. Bizim durumumuzu bilmemiz ve hep beraber, hep birlikte ayağımızı yorganımıza göre uzatmamız lazım. Herkesin birbiriyle sorunları olabilir. Bunlar normal ama bunu kabul edeceğiz. İşin doğasında var. Bir şeyden vazgeçemeyiz. Trabzonspor'un durumunu bilmek zorundayız" dedi.


"FAİZ VE KUR FARKINDAN DOLAYI BORÇ ARTTI"


Usta, şu ana kadar gelir anlamında bir lira açığa düşmediklerini de ifade ederek, şöyle konuştu:


"Buradan gelip geçenlere Allah sabır vermiş. İşimiz kolay değil. Bu durum herhangi bir başkanla ilgili değil, Trabzonspor'un durumudur. Bu kartopu gittikçe büyüyor. Trabzonspor'un borcunun 350 milyon lirası banka borcu. Şimdi biz göreve geldiğimizde, İbrahim Hacıosmanoğlu dedi ya, 'Ben geldiğimde 100 milyon liraydı' diye. Biz de geldiğimizde 240 milyona ihtiyaç vardı. Son 1 yılda kur artışı ve faizden kaynaklanan borç artışı 63 milyon. Yani dükkanı kapat, hiç bir şey yapma. Yaklaşık 65 trilyon eski parayla borcunuz var. Niye? Çünkü kulübümüzün içerisinde bulunduğu durum bu. Trabzonspor'un ortalama yıllık anapara ve faiz ödemesi 80 milyon giderimiz var. Şu anda futbolcuların bütçesi çok düşük; 19.5 milyon Euro. 65 milyon liralık bütçesiyle beraber giderimiz 150 milyonu buluyor. Şu anda Trabzonspor'un senelik 230 milyon liraya ihtiyacı var. Bunu bulursa borcu sabit duruyor. Ortalama 70 milyon naklen yayın geliri, 20 milyon sponsor ve reklam gelirleri var. Bunu bir şekilde hep beraber çözmeliyiz. 3 milyon seyirci geliri var. Son 5 yılda ortalama toplam 93 milyonluk gelirimiz var. 230 milyon da gider var. Bir düşünelim; burası bizim evimiz olsa nasıl çıkacağız bu işin içerisinden?"


"TRABZONSPOR BORSAYA AÇIK BİR ŞİRKET"


Usta, yöneticilerin bağışta bulunabileceği yönündeki söylemlere de cevap vererek, "Kulübe kim para verirse versin sonunda borç veriyor. Trabzonspor borsaya açık bir şirkettir. İçeriye verilen parayı Trabzonspor ona ödeyecek. Canımız yanıyor, icra geliyor, oyuncu serbest kalıyor ya, ancak onun döndürmesine fayda sağlar. Yönetim kuruluna giren birisinin Trabzonspor'a yapacağı en büyük iyilik, sıkışık dönemlerde çözüm üretmeye katkı sağlamaktır" ifadelerini kullandı.


"SEYİRCİ GELİRLERİMİZ DÜŞÜK"


Seyirci gelirlerine de dikkat çeken Başkan Usta, bu konuda da şunları söyledi:


"Türkiye'de yarıştığımız kulüplerin inanılmaz seyirci gelirleri var. Mesala Konyaspor ve Bursaspor bizim beş katımız. İstanbul takımları 50-60 katımız. 2013-2014 yılında 7 milyon lira seyirci gelirimiz var. Bu yıl ise 2,5 milyon lira. Yeni stada geçiyoruz. Avni Aker'in yıllık gideri 3 milyon lira. Yeni stadın aylık gideri yaklaşık 1 milyon ile 1 milyon 200 bin lira. Trabzonspor yeni stada geçiyor ama yıllık 15 milyon daha yeni bir maliyet üzerine alarak geçecek."


"HEP BİRLİKTE KULÜBÜ İYİ NOKTAYA TAŞIYACAĞIZ"


Trabzonspor'un 50 yıllık maziyle binlerce insanın omuzlarında yükselmiş bir kulüp olduğuna dikkat çeken Usta, "Bizler emanetçiyiz. Hepimizi buradan geçip gideceğiz. İyi ya da kötü tarih hepimizi yazacak. Gerçekten emanetçi olma bilincinde olmamız bizim birinci şartımız. Neden? Buranın sahibi sizlersiniz. Buranın sahibi Trabzonspor'un milyonlarca sevdalılarıdır. Bu kulübü gelecek 50 yıla taşıma görevi buradakiler ve bizleri izleyenlerdir. Biz elbette iki yoldan birini seçebiliriz. Ya hep birlikte kol kola gireceğiz, hep birlikte camiayı zor günlerden iyi günlere taşıyacağız. Ben zor günlerin sadece bizimle ilgili olduğunu söylemiyorum. Kulübümüz gerçekten zor durumda. Kulübümüzü beraber ayağa kaldırabilmek adına bir emanetçi olarak sizin karşınızdayım. Onun için beraber hep birlikte kulübümüzü birlikte mutlu olacağımız bir noktaya taşıyabilirsek herkes evinde huzurlu olacak. Umarım bunu başarabiliriz" diye konuştu.


"KARTAL ARAZİSİNİ SATIN ALMAMIZ GEREKİYOR"


Kartal projesiyle ilgili de konuşan Usta, "Biz gayrimenkul satmıyoruz. Kartal Projesi bize ait değil, sadece tahsisli. Son dönemlerde Kartal'da bir proje yapıp acaba Trabzonspor'un borçlarına bir katkı sağlar mıyız diye çalışıyoruz. Önce devletten buranın satın alınması gerekiyor. Orada bir keşif yapıldı. Ben de gittim görüştüm. Metrekaresi 11 bin lira. Yaklaşık olarak KDV ile 180 milyona alacağız. Önce devletten satın alınması gerekiyor. Aldıktan sonra proje yapılıp değerlendirilmesi lazım. 8'inci maddede istenen yetki budur. Mülkümüz sadece Mehmet Ali Yılmaz Tesisleri'dir. İstediğimiz Akyazı'nın devir alınması, diğeri de Kartal. Mehmet Ali Yılmaz Tesisleri bu maddede hiç yok. Olmayan bir şeyi satın almak, değerlendirmek ve Akyazı'nın devriyle ilgilidir 8'inci madde" dedi.

Tolga SAĞLAM/TRABZON, (DHA)