Uğur DEMİRKIRDI,

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından kente kazandırılan sosyal mekanlara bir yenisi Erikçe Parkı Ormanı'na yapılan sentetik çim kayak pisti ile eklendi.

Toplamda 7400 metre kare çim kayağı alanı üzerine kurulan tesiste 2 adet pist bulunuyor. Profesyonel pist 240 m uzunluğunda ve sporcular kayarken 60-70 km hıza ulaşıyor. Amatör pist ise 200 m uzunluğunda. Türkiye'nin ilk sentetik çim kayak pisti, artık eskibi gibi karın yağmadığı Gaziantep'te karı vatandaşın ayağına getirdi. Halka açık olan tesis, uluslararası yarış takvimlerine de girdi. Yarış pistlerinin yanı sıra eğitim ve tubing alanı da bulunuyor. Aynı anda 300 kişinin eğitim göreceği tüm kayak takımları da mevcut.

Kayak pistinin yapısında kullanılan maddeleri anlatan Mimar Bülent Aksal; "Pistimiz, sentetik plastik esaslı rulo çim kayak pisti. Pistin yapımında kullanılan görmüş olduğunuz bu malzemelerin tamamı Fransız malı. Profesyonel pistimizin uzunluğu 240 metre. Amatör pistin uzunluğu ise 200 metre. Kayakçılar tubing ve eğitim alanında eğitim aldıktan sonra konveyörler ile kayak alanına çıkıp kayak yapacaklar" açıklamalarında bulundu.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, halkı spora teşvik edecek yatırımlar yaptıklarını söylerken, Gazianteplilerin ve buraya gelecek misafirlerin bundan sonra kayak için Uludağ ve Erciyes gibi yerlere gitmeyeceğini, Erikçe'de kayacağını ve kentte sosyal yaşamın bu gibi yatırımlarla daha canlanacağını belirtti.

GAZİANTEP'E NEDEN KAYAK PİSTİ YAPILDI ?

Bir zamanlar "Güneydoğu'nun Paris"i diye adlandırılan, son dönemde tarihi ve kültürel mirası korumak için yapılan olağanüstü müzelerin süslediği ve cazibe merkezi haline getirdiği Gaziantep, akıllı yapısıyla, ekolojik çalışmalarıyla, şehrin göbeğinde 11 km uzunluğundaki parkıyla, Alleben Göleti ve çevresine yapılan mesire alanlarıyla, restore edilen konaklarıyla, sayısı 4'e çıkan üniversiteleriyle adından söz ettirirken, kebaplarını ve fıstığını anlatmaya hiç gerek yok zaten.

Peki, Kayak pisti nereden çıktı ? Kebap Şehri'nde şimdi de kayak merkezinin bulunması, yenilen kebapları eritebilmek için mi ? Tabii ki değil.

BAŞKAN DR. ASIM GÜZELBEY ANLATIYOR...

"Artık dünya değişiyor ve bu değişen dünyada ülkeler değil kentler yarışıyor. Bu yarışan şehirler içinde fark yaratanlar daima bir adım öne geçiyor.

Biz Gaziantep olarak 2 konuyu çok önemsedik; bunlardan bir tanesi Gaziantep'in tarihi ve kültürel kimliği. Şu ana kadar 2500 civarında tarihi eser restorasyonu ve müzesi ile planateryumu ile bilim merkezi ile Gaziantep farklı bir yere geldi. Buradaki insanların yaşam standardını yükseltmek için de modern şeyler yapmak gerektiğini düşünüyorum. Yıllar önce Almanya'da doktor olarak çalıştığım zamandan hatırlıyorum beni klinik şefim böyle bir kayak pistine götürmüştü aradan belki 30 sene geçti Türkiye'de böyle bir merkez yok biz bunu araştırdık, en iyisi Avrupa'da nerede yapılıyorsa ihalesini yaptık, ve buraya yaptık, yani fikir babası benim.

"214 HEKTARLIK ALAN"

Artık kar memleketlerinde bile kar yağmıyor suni karlar ile de bu iş biraz zor oluyor. Ama bu sentetik kayak pisti şehre ayrı bir heycan katacaktır belki orjinali gibi olmayacaktır tabiatı ile biz İsveç, Norveç gibi değiliz ama bir nebze olsun Gaziantep insanına yeni bir alternatif, yeni bir heyecan yeni bir yaşam tarzı... Hayırlı olmasını diliyorum.

Buranın tamamı Belediye tarafından yapıldı. 214 hektarlık bir alan. Önce burada çocuk oyun alanları yapıldı yukarıya bungalolar ve insanların piknik yapacakları yerler yapıldı. Daha sonra da burayı yaptık tam kesin olarak rakam şu ana kadar çıkmadı. Çünkü restorant var pist var ve devam edenler de var. Sonuçta Gaziantep bunların hepsine layık, Gaziantep Belediye'si de artık güçlü ve imkanları olan bir belediye"

MİLLİ KAYAKÇILAR TÜRK BAYRAĞI İLE İNİŞ YAPTI

Milli kayakcı Ersin Beydüz, Gaziantep'te suni kayak pistinin açılmasından dolayı çok mutlu olduğunu söylerken artık yılın 365 günü Türkiye'de de kayak yapabileceklerini belirtti. Ersin Beydüz; "Gerçekten bu pist çok büyük bir armağan. Türkiye'de bir ilk. Gaziantep'de açılışa ilk davet aldığımızda kayak pisti açılışı var gelin dediklerinde ilk başta bunu telefon şakası zannettim. Gaziantep'te mümkün olmayacağını düşündüm. Ama buraya gelip bu tesisleri görünce hayretler içinde kaldım. Garip bir duygu, herkesin bu zevki yaşamasını isterim. Türkiye'de yazın kayma şansımız olmadığı için yaz dönemlerinde sürekli yurt dışına Avusturya'ya gidiyorduk ama artık bizim ülkemizde de böyle bir tesisin varlığı sayesinde 365 gün kayak yapabileceğiz" dedi.

Bir diğer milli sporcu olan Selim Pasinli de Türkiye'de böyle bir pistin açılmasından dolayı yaşadığı mutluluğu dile getirdi. Selim Pasinli "Ersin'e ben de katılıyorum. Bizi telefonla arayıp buraya çağırdıklarında aynı şaşkınlığı bende yaşadım. Ama Gaziantep'e gelip bu güzel tesisleri görünce çok mutlu olduk. Buraya böyle güzel bir tesis inşa eden herkesin emeğine sağlık" dedi.

Gaziantep'de açılan kayak tesislerin pisti hakkında da bilgi veren Milli Sporcu Ersin Beydüz; "Gaziantep'de açılan bu pist çim değil. Sentetik bir pist. Bu pistlerin çim kayağı ile alakası yok. Çim kayak pistleri palet tarzı dönen bir sistem ile çalışıyor ama Gaziantep'de ki sistem öyle değil. Burada kışın kaydığınız kayak takımları ile gelip yılın 365 günü kayabilirsiniz. Bu büyük bir ayrıcalık çünkü çim kayağı olsa onun kayak takımları farklı oluyor. Ama burada ki piste öyle bir durum yok. Kışın kaydığınız kayak ile yazın buraya gelip kayabileceksiniz" dedi.

Kayak sporu ve kayak yarışları hakkında da konuşan milli sporcu Selim Pasinli kayak sporunda başarılı olmak için en önemli durum süreklilik olması olduğunu söyledi. Selim Pasinli "Yarışmalarda en önemli durum antrenman ve çalışmak. Mesela bizim ülkemizde 4 ay kış oluyor.Yılın diğer ayları o yüzden yurt dışına çıkmak zorunda kalıyoruz. Bu durumda bizi maddi anlamda çok zorluyor. Ama Gaziantep'de yapılan bu pist sayesinde bu durumdan kurtulmuş olacağız. Burası sayesinde hem ülkemizde daha çok kayak sporu yapan sporcu yetişecek hem de turizm amaçlı güzel bir tesis olmuş" ifadelerini kullandı.

UD (UD)