Galatasaray Kulübü Başkanı Dursun Özbek, Olağanüstü Genel Kurul'da katılımcılara hitap ederek, değerlendirilmek üzere yetki istediğiRiva ve Florya projeleriyle ilgili bilgi verdi.
Maslak'ta bulunan UNIQ İstanbul Gösteri Merkezi'de gerçekleştirilen kongrenin ilk bölümünde kürsüye gelen Dursun Özbek, kulüp tarihinin en önemli genel kurullarından birini yaptıklarını söyledi. Bu kongrede kulüp için çok hayati kararların alınması gerektiğini dile getiren Özbek "Mali sıkıntı çerçevesinde çıkış aradığımız ve uzun süredir çalıştığımız bir projeyi onayınıza sunacağız. En önemlisi Riva'daki arazimiz. Geçmişte muhtelif çalışmalar yapılmış. Üzerinde sadece ot biten bir arazininGalatasaray'a faydasının olmadığı düşüncesindeydim. Bu projeyi illa ki bir sonuca götürmek gerektiğini düşünüyorum." diye konuştu.
Riva Projesi'nde yeşil alan ve okul alanları olarak Beykoz Belediyesine terk edilmiş yerlerin de tekrar kendi kullanımlarına alındığına dikkati çeken Özbek, buraya okul ilespor akademisini kendilerinin kuracağını aktardı. Florya Metin Oktay Tesisleri'nin üzerinde bulunduğu arazinin tapu paylaşımına değinen başkan Özbek, buranın artık ihtiyaçları da karşılamadığını vurgulayarak, hem Türk Telekom Arena'ya yakın yeni bir tesis arazisine kavuşacaklarını hem de önemli bir gelir elde edeceklerini paylaştı.
Galatasaraydan Florya ve Riva arazileri için tarihi karar
İNAN KIRAÇ: "BENİM OYUM HAYIR"

Kulübün duayen isimlerinden İnan Kıraç, Riva ve Florya projelerini onaylamadığını söyledi. Galatasaray'ın Olağanüstü Genel Kurul'unda söz alan Galatasaray Vakfı Başkanı İnan Kıraç, başkan Dursun Özbek'in sunumunu beğendiğini belirtti ancak projenin gerçekleşmesi için "Şu anda doğru zamanda mıyız" sorusunu sordu.

Galatasaray, Beşiktaş ve Fenerbahçe kulüplerinin büyük markalar olduğunu aktaran İnan Kıraç, federasyonlar ve devletin, kur farkından doğan zararları için bu kulüplere destek vermesi gerektiğini savundu.

Kıraç, Türkiye'nin içinde bulunduğu şartları göz önüne almaları gerektiğini vurgulayarak, "Çok güzel bir çalışma yapılmış. Acaba bugün doğru bir gün mü? Bu toplantı yeterli bir toplantı mı? Bir referandumla Galatasaray üyesi olan herkesten görüş sorulmalı. Yapılan çalışmalar faydalıdır ama bugünkü şartlar altında bu yetkiyi, Türkiye'nin içinde bulunduğu durum nedeniyle beklememiz gerektiğine inanıyorum." diye konuştu.

Riva ve Florya arazilerinin değerlendirilmesi için yönetim kuruluna yetki verilmesi oylamasında "hayır" oyu kullanacağını açıklayan İnan Kıraç, "Çalışmalar kaybolmaz, dursun. Önce önümüzü görelim. İngiltere, Avrupa Birliği'nden çıkma kararı verdikten sonra parası yüzde 25 değer kaybetti. İngiltere'de emlak fiyatları yüzde 15 geriledi. Türkiye'nin önümüzdeki 3 ay içinde ne durumda olacağını görmemiz lazım. Acil paraya ihtiyacımız var. Bugünkü çözüm değildir. Dikkat ederseniz, ilk paranın girişi önümüzdeki senenin ortasına denk geliyor. Madem ki bu kadar sıkıntılı günler geçirdik, bunu biraz daha çekelim. Yönetimimiz çalışsın. Bugün bu karar için benim oyum 'evet' değildir. Bunu üzülerek söylüyorum." ifadelerini kullandı.
Galatasaraydan Florya ve Riva arazileri için tarihi karar
"BORÇ HER SENE ARTIYOR"

Dursun Özbek, kulübün 1,5 milyar lira borcu bulunduğunu ve bankalara olan borç miktarının 235 milyon dolar seviyesinde olduğunu tekrarlayarak, şunları söyledi:

"Borç her sene artıyor. Her yıl 120 milyon lira civarında faiz ve kur farkı gideri oluyor. Son 5 yılda 500 milyon lira bu şekilde ödeme yapılmış. 5 yılda bir Riva elden gidiyor. Bu gidişin durması lazım. Elimizdeki mevcut değerlerin geliştirilmesi, yeni kaynaklar oluşturulması lazım. Geçmişteki yönetim tarzının sonucu olarak tüm gelirler 2020 yılına kadar temlikli. Şu basit hesabı yapmamız lazım; kur farkı ve faizden kurtulduğumuzda, Galatasaray mali açıdan kimseye bağlı olmayacaktır. Bir yıldır çalışıyoruz ve projemizi bugün huzurunuza getirdik. Benim birinci görevim, Galatasaray'ın mali bağımsızlığını kazanması. Bana çok değerli bir emanet verdiniz. Yolun sonuna geldik. Buradan çıkış projelerimizi beraber yapalım ve destekleyelim."

Mevcut gayrimenkullerin değerlerini daha yukarılara çekmek suretiyle, kulüp gelirini en üst seviyeye çekmeye çalıştıklarını belirten başkan Özbek, son derece dikkatli hareket ettiklerini ve yerlerine konulacak yeni gayrimenkuller için de çalışmaları olduğunu anlattı.

Üyelere bir görsel sunum da yapan Dursun Özbek, Riva için 2023 yılına kadar 300 milyon dolar, Florya için de 2019 yılına kadar 200 milyon dolar gelir beklentileri olduğunu ifade etti. Özbek'in konuşmasının ardından, Riva ve Florya projeleriyle ilgili Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı ile yapılan protokolüincelemek üzere kurulan bağımsız komisyonun başkanı Doğan Hasol, hazırladıkları raporu üyelere okudu. Öte yandan, genel kurula katılımcı sayısının, Özbek'in konuşması öncesinde 665 kişiye ulaştığı açıklandı.

YETKİ ALINDI
Kurulda, Başkan Dursun Özbek yönetimi, Riva ve Florya arazilerinin geliştirilmesine yönelik projelerle ilgili olarak kongre üyelerinden yetki aldı.