Turgay İPEK/ERZURUM, () - TÜRKİYE Karate Federasyonu tarafından Erzurum'da bu yıl 11'incisi düzenlenen Uluslararası Palandöken Karate Turnuvası'na Filistin'den katılan 17 yaşındaki Oday Amerah ile kardeşi 12 yaşındaki Ehab Amerah'a Türkler sevgi gösterisinde bulundu. İsrail'in düzenlediği saldırılarda çok sayıda sporcu arkadaşının hayatını kaybettiğini söyleyen Oday Amerah, "Erzurum'a 11 sporcu gelecektik fakat İsrail hükümeti sadece ikimize izin verdi. Baskıya, eziyete ve ölümlere rağmen ülkemizin ismini burada tüm dünyaya duyurmak istiyoruz" dedi.
Merkez Aziziye İlçesi'nde 2011 Üniversiteler Kış Oyunları için yaptırılan Buz Arena'da geçen cuma günü başlayan Karate Turnuvası'na 25 ülkeden 2 bin 500 sporcu katıldı. 120 hakemin görev aldığı turnuvanın ilk gününde sporcular 'hayal dövüş' olarak nitelendiren kata gösterilerinde bulundu. Turnuvaya katılan Filistinli iki kardeş, Türklerin büyük tezahüratları ile karşılandı. Ayrıca turnuvaya İran'dan 44'ü kadın toplam 88 sporcu katıldı. Kadın sporculardan yaşı 9'un altında olduğu için 5 yaşındaki Fatma Mohtesemzade haricinde tüm sporcuların mindere türbanlı çıkması dikkat çekti.
İsrail'in saldırılarında sporcu arkadaşlarını ve yakınlarını kaybettiklerini vurgulayan Filistinli karateciler Oday Amerah, kardeşi ile birlikte onların anısına mindere çıkacağını söyledi. Filistin'i uluslararası arenada en iyi şekilde temsil edeceklerini ifade eden Amerah, "Türk halkına çok teşekkür ediyoruz. Türkiye'de kendimizi vatanımızda gibi görüyoruz. Herkes bize çok yakın ilgi gösteriyor. Türkiye'deki çocukları çok mutlu gördük. Umarız hep böyle olurlar. Bizler çocukluğumuzu yaşayamadık. İsrail'in bombalı saldırıları sonucu birçok yakın akrabamız ve arkadaşlarımız hayatını kaybetti. Türkiye'nin daveti üzerine buraya gelmek üzere 11 sporcu yola çıktık. Ancak İsraililler sadece bana ve kardeşime izin verdi. Türk halkının bu davetini geri çevirmemek üzere buraya geldik. Şimdi minderde altın madalya alıp ülkemizin adını tüm dünyaya duyurmak istiyoruz" diye konuştu.
Karate Federasyonu Teknik Kurul Üyesi ve Karate Bölge Başkanı Ahmet Çelebi, 25 ülkeden 2 bin 500 sporcuyu Erzurum'a getirmenin büyük bir başarı olduğunu söyledi. Türkiye'de Filistinli sporcuları ağırlamanın onurunu yaşadıklarını belirten Çelebi, "Turnuvaya 24 takım katılacaktı. Biz Erzurum'un plakasını yani 25'i yakalamak için Filistin'e yaptığımız teklif kabul edilince çok mutlu olduk. Filistin'den turnuvaya 11 sporcu katılacaktı ancak iki sporcuya izin çıktı. Turnuvada ülkelerini en iyi şekilde temsil edeceklerine inanıyorum. Onları savaş ortamında buraya getirmek zor oldu" dedi.
Uluslararası Palandöken Karate Turnuvası'na Türkiye'nin 300 sporcu ile katıldığını vurgulayan Karate Federasyonu Başkanı Esat Delihasan, turnuvanın ilk yapıldığı yıllarda sadece çevre illerden 2 veya 3 ilin katıldığını söyledi. Federasyonun, hakem kurulunun, Büyükşehir Belediyesi'nin sahiplenmesiyle bu sene büyük bir kitleye ulaştıklarını hatırlatan Delihasan, "Erzurum'da iki gün sürecek olan turnuvaya herkesi bekliyoruz" dedi.

FOTOĞRAFLI