TOLGA ZENGİN FENERBAHÇE 10 KİŞİ KALMASINA RAĞMEN BİZDEN DAHA İYİ OYNADI Fenerbahçe Teknik Direktörü Ersun Yanal, Beşiktaş ile 3-3 berabere kaldıkları derbi maçın ardından düzenlenen basın toplantısında konuştu.
Ersun Yanal, güzelliklerin konuşulacağı bir mücadele olduğunu belirterek, "Futbol adına konuşulabilecek çok şey var. Ama bence öne çıkması gereken, güzel bir derbi akşamıydı. Seyircimiz muhteşemdi. Futbolun en güzel tarafı, parçası oldular. Oyuncularımızın özellikle ikinci yarıda ortaya koyduğu mücadele takdir edilebilecek şekildeydi. Rakibimizi mücadelesi için kutluyorum. Güzel bir futbol gecesi yaşadığımızı düşünüyorum. Futbolun güzel tarafı şu ki; biz futbolun en çok keyif alınan tarafını kendimize yaklaştırmaya ve onu iyi oynamaya gayret ediyoruz. Hatalar konuşulabilir, bugün eksikler konuşulabilir. Ama bence futbol gecesi oldu. Futbolumuz kötü deniliyor ve bazen çok eleştiriliyor. Ben bir futbol adamı olarak böyle maçlar oynandığında hepimizin biraz keyif almamız gerektiğini düşünüyorum. Biraz daha farklı bakış açısı getirelim. Bize bu güzellikleri yaşatanlara teşekkür ediyorum" dedi.
80'nci dakikadan sonra bazı oyuncuların yorgunluğunun ön plana çıkmasına rağmen değişim yapmamasıyla ilgili olarak Yanal, "Bir maçın değişikliğinde ritmin yakalanması oldukça güç. Takım bir ahenk yakalamıştı. Bütün oyuncularımızın son dakikaya kadar olan ritmi bence kayda değer ve saygı değerdi" diye konuştu.
Yanal, maçın hakem yönetimiyle ilgili soruya şöyle yanıt verdi: "Hakemler hata yapıyor, çok doğal. Ben kendi şahsım adına konuşacak olursam, evet penaltıyı verse keşke... Ama bunlar bitti, kapandı. Olabilir, bize de vermemiştir, rakibe de penaltı vermemiştir, hata yapmıştır. Ama bugün dünyanın sayılı hakemlerinden birisi maçı yönetti. Yıllar önce 'dışarıdan hakem getirelim' tartışmaları yapılırdı. Bugün ne kadar güzel, Dünya Kupası'nda belki maç yönetecek hakemimiz var. Biraz esprili gireyim. Hakem son dakikalarda bir düdük çaldı, çizgi hakemi içeriye girdi. Futbolda var bunlar. Ben hakemler için söz söylemektense oyunu konuşmak istiyorum."
Ersun Yanal, Meireles'in kırmızı kart gördüğü pozisyonda yaptığı harekette ayağını kolladığını ve rakibini koruduğunu ifade etti. Portekizli futbolcunun sert girmesi durumunda rakip oyuncunun ciddi sakatlıkla karşı karşıya kalabileceğini anlatan Yanal, şunları kaydetti:" Meireles'in hareketini izledik. Ayak gidiyor, ama Meireles sakatlayıcı bir hareketin devamı olarak bunu yapmıyor. Ayağını çekiyor, rakibini korumuş. Hatta çok yumuşak bir dokunuş var. Ama o ayak oraya gitti. Meireles öyle bir oyuncu değil. Kendi içimizde biraz da nazik bir oyuncu. Bence ayağını kolluyor. Rakibine o pozisyonda ciddi girse, rakibin de iyi hasar alacağını düşünüyorum. Öyle bir hasar olmadı."
Fenerbahçe Teknik Direktörü, maçta kırılma anının ilk yarının son bölümünde üst üste yedikleri iki gol olduğunu ifade etti. Bu yöndeki soruyu yanıtlayan Yanal, "Kırılma anı aslında bizim yediğimiz 2. ve arkasından 3. gol. Bize yakışan goller değil. Göbekten orta saha ve savunma arasında sızan oyunculara önlem almamız gerekiyordu. Orada bizdeki iki oyuncunun o andaki koordinasyonunda bir oyuncu eksikti. Bence kırılma noktaları orası. Eksik kalsak da ciddi bir mücadele örneği gösterdiğimiz için, aynı zamanda bizim için de kar hanesine yazılması gereken bir sonuç" dedi.
Yanal, Fenerbahçe Kulübü Yönetim Kurulu Üyesi Mahmut Uslu'nun Meireles'e gereken cezanın verileceğini ifade ettiği açıklamasının sorulması üzerine, "Mutlaka bu işler bizimle koordineli gidiyor. O da canı yanan bir adam olarak duygularını ortaya koymuş" şeklinde konuştu.
Webo'nun yedek kalmasıyla ilgili bir soruya da Fenerbahçe Teknik Direktörü, "Dört forvetimiz var, hepsi birbirinden değerli ve kaliteli. Zaman zaman seçimlerde biraz daha teknik anlamda kontrol edip o şekilde değerlendiriyoruz. Elimizde o kadar değerli oyuncular var ki. Onları oynatamadığımıza çok üzülüyoruz. Kriterlerimiz var, onlar gündeme geliyor. Oyuncuların soğumaması ve sıcak kalması gerekiyor. Takımımız birbirini seven, kaliteli karakterli oyunculardan kurulu" ifadeleriyle cevap verdi.
Çirkin ve kötü tezahürattan sezon içinde 3 kez ceza alan sarı-lacivertli ekip, derbideki tezahüratlar nedeniyle cezalandırılırsa, bu eylemin 4'ncü kez gerçekleşmesi nedeniyle bir maç seyircisiz oynama cezası alabilir.
ALVES SON DAKİKAYA KADAR İYİ MÜCADELE ETTİK
Sarı-lacivertli takımın Portekizli futbolcu Bruno Alves, iyi oynadıklarını ifade ederek, "Aslında güzel bir sonuç aldık. Son dakikaya kadar iyi mücadele ettik" dedi. Raul Meireles'in kırmızı kartının çok adil bir karar olmadığını savunan Portekizli oyuncu, "Raul açısından adil bir karar olduğuna inanmıyoruz. Çok düzgün bir arkadaşımız. Son dakikaya kadar mücadele edebiliyoruz. Fenerbahçe için en iyisini vermeye çalışıyoruz. Sonuç olarak güzel bir akşam oldu" diye konuştu.
Hakem kararlarıyla ilgili soruya yanıt vermek istemediğini kaydeden Alves, "Siz de ne olduğunu gördünüz. Bugün de gördük. Fenerbahçe son dakikaya kadar en iyi şekilde mücadele etti. Bundan sonra da aynı şekilde devam etmeliyiz" dedi.
Alves, saha içinde Portekizli oyuncular Almeida ve Fernandes ile yaşadığı tartışmalarla ilgili soru üzerine de Almeida ve Fernandes benim arkadaşlarım. Onlara karşı sert oynadım, çünkü maçı kazanmak istiyordum. Onlar da bana karşı sert oynadı. Bu şekilde maç bitti" şeklinde konuştu.
BEŞİKTAŞ CEPHESİ
Beşiktaş Teknik Direktörü Slaven Bilic ise, Fenerbahçe maçını kazanmak için çıktıklarını, fakat Kadıköy'den alınan bir puanın değerli olduğunu söyledi. Hırvat teknik direktör, "Harika bir maç oldu. Kırmızı kartlar vardı. 6 gol atıldı. Futbolu seven için müthiş bir maç oynandı. Maç iki takıma da gitti, geldi. Ben oyuncularımı tebrik ediyorum. Buradan bir puan çıkardık. Her maçı kazanmak istesek de alınan bir puan kıymetli ve değerlidir" diye konuştu.
Bir gazetecinin 'Fenerbahçe sizden 7 puan önde. Şampiyonluk yarışı için neler söyleyeceksiniz?' sorusuna Bilic, "Şuana kadar iyi bir iş çıkardığımızı düşünüyorum. Fenerbahçe bizimle değil, diğer takımlarla da puan farkı oluşturdu. Bunu hakederek yaptılar. Son dakikada golleri atıp kazandığı maçlar oldu, ama hakederek puanları aldı. Fiziksel kapasiteleri var. Top yerdeyken pas oyununa döndüğümüz zaman biz etkiliydik. Ama ne zaman fiziksel mücadeleye döndü; Fenerbahçe kalitesini ortaya koydu. Rakip ikinci yarı fiziksel güçle oyunu ittirdi. Lig oldukça uzun bir maraton. Fenerbahçe de puan kaybedecektir. Biz bu akşamki oyunu oynamaya devam edersek ve basit hatalar yapıp basit goller yemezsek şansımız büyük olur. Hiçbir zamanda pes etmeyeceğiz" diye cevap verdi.
'Necip'in ikinci sarı kart sonrası kırmızı karta büyük tepki gösteriniz. Maçın hakemi sonucu belirledi mi?' sorusuna ise Hırvat teknik adam şöyle cevap verdi: "Necip'in atılması konusunda kendi sahamızda da bende böylesine bir hakem yönetimi görmek isterim. İkinci yarıdaki yönetimi memnun edici değildi."
'Fernandes bu takımın olmazsa olmazı mı Fernandes ayrılırsa B planınız var mı?' sorusuna üzerine Stevan Bilic, "Sezon sonuna kadar Fernandes bizim oyuncumuzdur. Bunu tartışmanın anlamı yok. Fernandes bizim en iyi oyuncumuzdur. Ona yönelik büyük bir beklenti var. Kendisi de bunu biliyor. İkinci yarıda bir Fernandes'in değil bütün takımın performansı düştü. Takım halinde düşüş yaşadık. Fernandes her pozisyonda bize büyük katkı sağlıyor. Lider oyuncularımızdan birisidir" diye cevapladı.
'Beşiktaş'ın kadrosu şampiyonluk için yeterli mi?' şeklindeki soruyu ise tecrübeli hoca şöyle cevapladı: "13 maç oynadık. Oynadığımız maçların hiçbirinde rakip bize mutlak hakimiyet kuramadı. Oyun üstünlüğü genelinde bizdeydi. İyi bir kadromuz var. Şampiyonluk için mücadele ediyoruz. Burada bu koşullarda oynamak puan almak, büyük başarıdır. Bu puan alırken geriye yaslanmadık. Birçok fırsatlar bulduk. 3-3 gelince de fırsatları bulduk. Oyuncularıma vermek istediğim şudur; Neler yapabileceğimizi herkese gösterdik. Başımız dik ayrılmamız gerekiyor. İç sahada yeteri kadar destek alırsak şampiyonluk için mücadele edebiliriz. Ancak biliyorsunuz zor koşullarda mücadele ediyoruz. İç saha avantajını kullanamıyoruz. Taraftar ve bana cezalar verildi. Sorunlar yumağı içinde mücadele ediyoruz. Bunlardan güçlenerek çıkacağız. Şampiyon olmak için mücadele edeceğiz."
Beşiktaşlı oyuncu Tomas Sivok da, ilk yarıya iyi başladıklarını belirterek, "İyi pas ve iyi kombinasyonlar yaptık. İkinci yarı tamamen durduk. Fenerbahçe basit oynadı. Maçı kazanmak istediler" dedi.
Rakiplerinin baskıyı iyi kurduğunu vurgulayan Sivok, "Baskıyı pas oyunuyla kıramadık. İkinci yarının sonunda önemli pozisyonlarımız vardı. Maçın sonucunu biz belirleyebilirdik. Kazanamadığımız için üzgünüz" ifadelerini kullandı.
Baskıyı yedikleri sırada kendilerinin neden bir çözüm üretemediği yönündeki soruyu ise Tomas Sivok, "Topu ayağımızda tutamadık. İkinci topları rakip topladı. Gereğinden fazla top kaybı yapmamızdan yararlanarak baskı yaptılar. Uzun toplarla savunmanın arkasına hücum ettiler. İster istemez geri çekildik. İlk yarıdaki gibi kombinasyonlar yapsaydık farklı olabilirdi" şeklinde yanıt verdi.
Siyah-beyazlı takımın kaptanı, Emenike ile yaşadığı pozisyonda rakibe kırmızı kart göstermediği ve Necip Uysal'ı ikinci sarı karttan oyun dışı bıraktığı gerekçesiyle maçın hakemi Cüneyt Çakır'ı eleştirdi. Emenike ile yaşadığı pozisyona değinen Sivok, şunları söyledi: "Emenike'yi, neden penaltı yaratmaya çalıştığını söyledim. Bu kadar basit penaltı yapmaya çalışmaması gerektiğini ilettim. Emenike'nin bir darbesi oldu bana. Böyle pozisyonlarda kırmızı kart olması gerekir. Hakem 3 metre yakındayken, darbe aldığım için yere düştüm."
Tecrübeli oyuncu, Necip'in kırmızı kart pozisyonu konusunda ise, "Hakemler hakkında özellikle yorum yapmam. Skoru da hakeme bağlamam. Ağlayan insan karakteri çizmemişimdir. Herkes pozisyonu görmüştür. Benim şahsi görüşüm öyle bir harekete sarı kart gösterilmemesi gerektiği yönünde" dedi.
TOLGA ZENGİN FENERBAHÇE 10 KİŞİ KALMASINA RAĞMEN BİZDEN DAHA İYİ OYNADI Siyah-beyazlıların kalecisi Tolga Zengin de, iki takımın da iyi mücadele ettiğini belirterek, "Fenerbahçe 10 kişi kalmasına rağmen bizden daha iyi oynadı" dedi. Karşılaşmanın bazı bölümlerinde iyi oynadıklarını kaydeden Tolga, "İlk yarının son 10 dakikası ve ikinci yarının son 10 dakikası haricinde çok iyi bir oyun olmadı. Kazanamadığımız için üzgünüz. 11'e 10 Fenerbahçe'yi yakalamışken 3 puan almak isterdik, ama olmadı. Arkadaşlarımın canları sağ olsun" diye konuştu.
Bir soru üzerine, Hutchinson'un kendi kalesine attığı ve iptal edilen golde kendisine faul yapıldığını belirten Tolga, "Evet, pozisyonda faul vardı. Rakibin kolu kafama geldi ve yüzüme vurdu" dedi.
Tolga Zengin, rakiplerine karşı 11'e 10 oynarken daha kötü olduklarını dile getirerek, şunları kaydetti: 10'a 10 olunca oyun biraz daha dengelendi. Tabi yedek kulübesinin de etkisi önemli. Ancak bugün takım olarak genel bir tutukluğumuz vardı. 11'e 10 oynarken biraz geriye yaslandık ve çok durduk. Biraz üstümüze geldiler, biraz düştük. Bu fizik kondisyonla alakalı değil, motivasyonla alakalı. Çünkü son 10 dakika yeniden açıldık."
Mücadele sonrasında yayıncı kuruluşa açıklamalarda bulunan Tolga Zengin, maçtan önce annesinin rahatsızlığı nedeniyle açılan pankarta teşekkür etti. Karşılaşma öncesinde Fenerbahçe taraftarının kendisini çağırdığını hatırlatan Tolga, şöyle konuştu: "Maç başlarken Fenerbahçe taraftarları beni çağırdı. Acının rengi olmaz ve anneler kutsaldır, onların takımı olmaz. Maç öncesinde ve içinde yapılanları unutmam. Küfürler oldu, ama çok önemli değil. Bu maç için anlayışlı ve duyarlı oldukları için Fenerbahçe taraftarına teşekkür ediyorum. Bunları unutmam. Aynı şekilde 2 sene önce Trabzonspor'dayken bu stadın müziği kapatılıp, anneme küfür edilmesini de unutmam. Her şeyi bir kenara yazarsınız ve zamanı geldiğinde hesaplaşırsınız. Onları da bunları da unutmayacağım."
Tolga Zengin ayrıca, 3-3'lük sonucun kendisini memnun etmediğini anlatarak, "Bize yakışan bir mücadele olmadı. Bu sonuç memnun etmedi. Buraya 3 puan almak için gelmiştik. Rakibimiz 10 kişi kalmışken memnun olacak bir durum yok" dedi.

Uğur DEMİRKIRDI-Hakan TARHAN-Ali DANAŞ/ İSTANBUL, ()

UD,HT,AD (GH/RT)