MÜMİNHAN BİLGİN: "BİZ YABANCI SPORCULARA BİR KURUŞ PARA VERMİYORUZ"



Eskrim Federasyonu Başkanı Müminhan Bilgin, federasyonunun sporculardan para aldığı ve yabancı sporcuların hiçbir başarısı yok haberleri hakkında açıklamalarda bulundu.

2012 yılındaki bütçelerinde yarı yarıya düşüş olduğunu belirten Başkan Bilgin, "Sporcularımızın uluslar arası organizasyonlara katılım devamlılığını sağlayabilmek bizim için çok önemliydi" dedi.

Başkan Bilgin açıklamalarına şu şekilde devam etti;

"Dünyada yıl olarak baktığınızda 218 müsabaka yapılıyor. İtalya, Fransa ve Almanya gibi ülkeler 218 müsabakanın % 90'ına katılıyor. Biz 2012 yılında % 33'üne katılım sağlayabildik. Bu rakam çok düşük ve yurt dışı maçlarının toplamına göre de Milli takımımızı belirledik. 2013 yılındaki bütçemizin daralması ile çözüm aradık ve yönetim kurulumuzca aldığımız karar ile üç maç belirledik. Bu üç maça giden sporcular puan alırsa, bütün masraflarını karşılıyoruz. Bahsedilen para olayı İran'da oldu. Biz oraya 13 sporcu ile gittik. Orada bir 1.lik. Bir üçüncülük ve diğer derecelerde oldu. Ancak oradan dönerken bir sporcu antrenörüne ben kalacağım" dedi.

Sporcunun kendi isteği ile olan bir durum bunun dışında sporculardan para almak gibi bir konu yoktur" ifadesini kullandı.

Macar ve Ukraynalı sporculara para ödemediklerini belirten Müminhan Bilgin bu konuda şu açıklamalarda bulundu, "Olimpiyat yolunda biz bir yol çizdik Türk eskriminin büyüklerde Olimpiyat hedefine ulaşması için. Baktığımız zaman 2008 yılında dünyadaki sıralamada biz 400'lerdeydik. 400'lerden 32'lere 64'lere sıralamada girmek ve olimpiyatlara gitme şansımız sıfır. Birçok branşta olduğu gibi Türk sporunda sistematik sıkıntı var. Dünyada birçok ülkede uygulanan ve sporcuların kendi isteği ile gelenler var. Kullanılan devşirme ismi hoş değil. Devşirme kavramı bizim Osmanlıda uygulanan bir kavramdır. Devşirmelerle bu ilkede sadrazamlar yetişti ve bu ülkeyi yönettiler. Ülkemizin bayrağı aşkıyla hizmet etmek isteğiyle olan herkese bizim saygımız var. Biz o dönemde araştırma yaptık Türkiye'ye sporcu getirebilir miyiz diye. Macar sporcu o dönem Almanya ile temasa geçmişti. Bize haber geldi ve gittik görüştük. Herhangi bir bedel vermemiz söz konusu değildir. Kendi ülkelerinde 20 yıl epe branşında milli takımlar belli. Tek şart bizim milli takımımıza geldiğinde diğer sporcularımızın haklarında yararlanmaları olduğunu belirttik. Bir kuruş para vermeden biz bu sporcuları aldık. Önleri tıkanan bir çok sporcu Türkiye'ye gelmek istiyor. Biz bir çoğunu kabul etmedik. Şu anda da gelmek isteyenler var. Türkiye'deki şartlar onlar için cazip. Maça giden her sporcu parasını alıyor. Artık dünyada büyüklerde 100. sıradayız Ukraynalı Ayşe İrına sayesinde. Bizim en iyi sporcumuz Burak Babaoğlu sıralamada 150. sıralarda. Bizim Olimpiyatlara gidebilmemiz için 64'lerde olmamız lazım" diye konuştu

Macaristan'da bulunan Milli takım kampı ile ilgili eleştirilere de cevap veren Bilgin, "hayatını eskrime adamış çocuklarımızı buraya götürüyoruz dedik. 6 tane çocuğumuzu ilk olarak götürdük. Biz orada çok önemli bir mekanizma oluşturduk. Macar olimpiyat takımıyla aynı salonda çalışabilen bir yapı oluşturduk. Oradaki sporcularımız dünya eskriminin göbeğinde çalışma ortamı buluyorlar. Okul ve eskrim bir arada olmalı. Biz lojistik olarak her türlü desteği veriyoruz. Maalesef para veremiyoruz. Şu anda aynı kampa gitmek isteyen 7 sporcumuz daha var onlar içinde orada yer bakıyoruz. Orada iki şey ortaya çıkacak. Birincisi Türk eskrimi dünyada temsil edecek bir ordu ortaya çıkacak. İkincisi bu çocukların içerisinden Türkiye'ye madalya getiren sporcular olacağını, "belirtti.

Kızının da eskrim sporcusu olması ve Milli takımda yer almasından dolayı çok eleştirildiğini belirten Başkan Bilgin, "Benim kızımın hiçbir ayrıcalığı yok. Bizim federasyonumuzun sporcuların organizasyonlara kendi hakları ile katılabilme prosedürümüz var. Bu konu şikayet edildi ve sonuçlandı. Devletimizin tek kuruşu yok bu konuda ve ben tüm masraflarımı kendim karşılıyorum. " ERCAN ATA - ANKARA / EA(GH)