Eski Spor Bakan Kılıç, Erol Ünal Karabıyık'a açtığı "iftira" davası İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından kovuşturmaya yer olmadığı gerekçesiyle reddedilmişti.

Eski Spor Bakanı Kılıç, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının kovuşturmaya yer olmadığına dair kararına itiraz ederek konuyu Bakırköy 12. Ağır Ceza Mahkemesi'ne taşıdı. 12. Ağır Ceza Mahkemesi 24 Ocak 2014 tarihinde yapılan bu itirazı inceledi ve kararını verdi. Mahkeme, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının kararında usul ve yasaya aykırı bir yön görmeyerek itirazı oybirliği ile reddetti.

Davaya konu olan TV programında Erol Ünal Karabıyık, Suat Kılıç'ın neden kendisini istemediğine yönelik ısrarlı soruyu: "Bakanın bazı taleplerini usulsüz bularak reddettiğim için" şeklinde cevaplamıştı.

, İFADE DOSYASINA ULAŞTI

Karabıyık'ın usulsüz bularak reddettiğini ifade ettiği taleplerden birisinin 2012 Londra Olimpiyat Oyunları'yla ilgili, "Güle Güle Git Güle Güle Dön Türkiye" reklamı ile ilgili olduğu ortaya çıktı.

Ünal Karabıyık, bu ilanların bedelinin Basketbol ve Voleybol Federasyonlarınca ödenmesi isteğini belirttiği savunmasında, "Genel müdürlük başından sonuna yürüttüğü işin sadece ödemesini kamu ihale kanunu gerekçe göstererek bize yaptırmak istiyordu. İtirazımı, kanunun 3. maddesinin (P) bendi karşısında federasyonlarla Spor Genel Müdürlüğü'nün aynı konumda olduğunu izah ederek yaptım. Bakan beyin, bu talimatını yerine getirirsem ilan için ödeyeceğimiz bedeli ve o güne kadar ödenmesine izin vermediği bütçe ve Spor Toto reklam bedeli ödemelerini de yapabileceklerini söyleyip ısrar etti. Bunun usulsüz bir iş olduğunu, bilerek böyle bir işin içinde olmayacağımı söyleyerek ifadesine devam etti" dedi.

Olimpiyat oyunları sonrası aynı talebin, miktarı düşürülmek sureti ile tekrarlandığını söyleyen Karabıyık, "Söz konusu bedelin yarısı Basketbol Federasyonu, diğer yarısı ise olimpiyatlara katılan diğer federasyonlar tarafından karşılanacaktı. Bu durumda bizim payımıza düşen bedelin neredeyse yüzde 90 azalacağı, artık buna evet demem gerektiği ifade edildi" diye konuştu.

"Bir işlemin usulsüz olmasını o işleme konu miktarın belirleyeceğini söyleyerek bu talebi yerine getirmeyeceğimi ifade ettim. Aba altından sopa gösterilerek, Genel Kurul süreci ima edilerek kırgınlık ifadelerine muhatap oldum" diyen Karabıyık, daha sonra bu bedellerin isimlerini verdiği reklam firmaları tarafından kesilen faturalar karşılığında federasyonlardan tahsil edildiğini duyduğunu belirtti.

BU KONU İLE İLGİLİ MECLİSTE ÖNERGE VERİLMİŞTİ

Spor camiası tarafından tesisleşme, eğitim ve sportif açıdan aldığı sonuçlarla en başarılı federasyon başkanı kabul edilen Erol Ünal Karabıyık'ın 2012 yılında yapılan genel kurulda yeniden seçilememesi üzerine Erzincan Milletvekili Muharrem Işık, verdiği soru önergesinde Karabıyık'tan istenen reklam bedelinin 3,5 milyon lira olduğunu belirtmişti.

Ancak reklamcılar, yapılan reklamın tüm Türkiye'de 1500 bilboardda bir hafta süreyle yapılması dahi bu bedelin dört veya beşyüz bin lirayı geçmeyeceğini ve olması gerekenin neredeyse on katı olduğunu belirterek, bedeli çok yüksek buldular.

ERCAN ATA - ANKARA /

ea(gh)