OYUN OYNANIRKEN BİRİLERİ İSTİYOR DİYE 6+1 YA DA 6+4 MÜ YAPACAĞIZ? İstanbul- Soru: Kariyerinize baktığımızda altyapı konusuna ilgi duyduğunuzu ve bu konuda çalışma yaptığınız biliyoruz. Gençlik Geliştirme Koordinatörü Şenol Çorlu ile de altyapılar konusunda irtibat içinde olduğunuzu biliyoruz. Antrenmanlarda genç futbolculara da yer veriyorsunuz. Altyapı Türkiye'de çok konuşuluyor, sizin düşünceleriniz nedir? "BİZİM ŞU ANDA TEK HEDEFİMİZ ŞAMPİYONLUK.HERŞEYİMİZLE ŞAMPİYONLUĞA KİLİTLENDİK"

"YETENEKLİ OYUNCULARIMIZ VAR ONLARI KAZANMAK İÇİN BAŞKA PLANLARIMIZ OLACAK"

"YABANCI OYUNCU KISITLAMASIYLA ALTYAPILARIN KALKINDIRILMASINA HİÇ ANLAM VEREMİYORUM.BİRİ AĞAÇSA DİREĞİ DİREKTİR "

"İSPANYA, ALMANYA, İNGİLTERE FRANSA VE İTALYA LİGLERİNİN ARKASINDAN GELİYORUZ"

"BİRÇOK TAKIMIMIZIN ELİT VE AKADEMİ LİGLERDE TAKIMLARI YOK"

"BİRÇOK TAKIMIN ALT YAPISI OLMADIĞI GİBİ ALT YAPI TESİSLERİ DE CİDDİYE ALINMIYOR"

"KULÜPLER BİRLİĞİ BİR KARARA VARDI BİZDE İMZAMIZI ATTIK"

"UEFA'DAN İHRAÇ OLDUK, HEPİMİZ İÇİN ÇOK ÜZÜCÜ OLAN BİR SÜREÇTİ.EN ÇOK OYUNCULARIMA ÜZÜLÜYORUM"

"YOBO, KADLEC,HOLMEN ÇOK DEĞERLİ OYUNCULAR"

"ESKİDEN BİZ MAHALLEDE KRİKET OYNARKEN BİLE OYUNUN KURALINI DEĞİŞTİREMEZDİK ŞİMDİ YAP BOZ OLDU.BU GERÇEKTEN BÜYÜK SORUMSUZLUK" "BİZİM ŞU ANDA TEK HEDEFİMİZ ŞAMPİYONLUK.HERŞEYİMİZLE ŞAMPİYONLUĞA KİLİTLENDİK"

Ersun Yanal: Bu konuda sayın Başkanımızla birkaç kez ciddi konuşmalarımız oldu. Onun ve kulübümüzün bakış açısını çok iyi biliyorum. Artık genç ve yetenekli oyuncuların yönelme zamanı geldi. Çünkü bu gidişat ve maliyetler hepimizi çok ciddi sıkıntıya sokacak. Kendi değerlerimizi bulmak ve yaratmak zorundayız. Tabii bu zaman içerisinde gerçekleşecek. Fenerbahçe'nin bu konuda oldukça iyi planları var, scout ekibi kuruldu, çalışmaları başladı. Ama bizim şu anda tek hedefimiz şampiyonluk, biz herşeyimizle şampiyonluğa kilitlendik. "YETENEKLİ OYUNCULARIMIZ VAR ONLARI KAZANMAK İÇİN BAŞKA PLANLARIMIZ OLACAK"

Onun için şu anda altyapımızdan A takımda hemen oynatabileceğimiz oyuncu yok. Ama kiralık olarak verdiğimiz genç oyuncularımız var, hepsini takip ediyoruz. Kendi alt yapılarımızda yaş olarak küçük ama yetenek olarak büyük birkaç oyuncumuz var. Devre arası kampında altyapıdan 8 veya 10 oyuncuyu bulacak bir katılım olacak. 15 antrenmanda 10'ar oyuncu bizimle oldu. Onları tanıma fırsatımız oldu. Yetenekli oyuncular var. Onların kazanılması için bir başka plan daha var, ama şimdi onun üzerinde çok durmuyorum. Birkaç girişimle iyi bir altyapı organizasyonu da doğabilir. Türkiye'de genç oyuncuların yetişmediği, çok fazla A takımlara kazandırılmadığı bir ortam da Türkiye'de var. "YABANCI OYUNCU KISITLAMASIYLA ALTYAPILARIN KALKINDIRILMASINA HİÇ ANLAM VEREMİYORUM.BİRİ AĞAÇSA DİREĞİ DİREKTİR "

Türkiye'de maalesef çok gereksiz olduğunu düşündüğüm birkaç tartışma var. Felsefe olarak şuna karşıyım: Yabancı oyuncu kısıtlamasıyla alt yapıların kalkındırılmasına hiç anlam veremiyorum. İkisi ayrı şeyler, biri ağaçsa direği direktir. Altyapı ayrı bir kavramdır, üst taraf ayrı bir kavramdır.Biz Süper ligi nasıl konumlandırıyor, neyi hedefliyoruz? Süper ligde hangi hedeflerimize ulaşıp hangi rekabetin içinde olacağız? Avrupa ile nasıl bir rekabet içerisinde olacağız? Düşüncelerimiz içerisinde nasıl bir oyuncu profili düşünüyoruz? Kulüplerimizin nasıl bir katılımla bu işin içerisinde olmasını istiyoruz? "İSPANYA, ALMANYA, İNGİLTERE FRANSA VE İTALYA LİGLERİNİN ARKASINDAN GELİYORUZ"

Biz pahalı bir ligiz. Biz İspanya, Almanya, İngiltere Fransa ve İtalya ile birtakım yerlerde yarışıyoruz, onların arkasından geliyoruz. Yabancı konusunda rekabet edeceğimiz yerleri düşünmeliyiz ve bu kaliteyi nasıl planlayacağımıza karar vermemiz gerekiyor. Üst yapılardaki oyuncu kısıtlamalarıyla alt yapıların gelişeceğini düşünüyoruz. Alt yapıyla ilgili aldığımız önlem bu kadar, diğer önlemlerin hiçbir ciddiyeti yok. "BİRÇOK TAKIMIMIZIN ELİT VE AKADEMİ LİGLERDE,SÜPER LİG TAKIMLARININ ALTYAPILARI YOK VE TESİSLERE ÖNEM VERİLMİYOR"

Birçok takımımızın elit ve akademi liglerde takımları yok. Birçok Süper lig takımının yaz dışında spor okulları yok, daha doğrusu futbol okulları yok. Yazın da bunu birkaç kuruş para kazanmak adına yapıyorlar. Birçok takımın alt yapısı olmadığı gibi alt yapı tesisleri de gayri ciddi. Bir takımın yıllık 30-35 milyon euro bir harcaması olduğunu düşünürseniz şehrin değerleriyle dahi olsa birkaç milyon euroluk alt yapı organizasyonuna ciddiyetle bakıldığını düşünmüyorum. Gittiğim yerlerde ilginin hiç olmadığını düşünüyorum. Türkiye'nin spor, sanat ve kültürde altyapı sorununun olduğunun da altını çizmemiz lazım.

Maalesef oyuncu üretemiyoruz. Ama yabancı konusunda bir karar alındı. "KULÜPLER BİRLİĞİ BİR KARARA VARDI BİZDE İMZAMIZI ATTIK"

Kulüpler Birliği toplandı ve karar aldı, biz de Fenerbahçe olarak kararın altına imza attık bütün kulüpler gibi. Ve bu imzalar atıldıktan sonra süreç başladı. Takımımızı ona göre konumlandırdık.Biz takımlar içinde en mağduruyuz. 2.side bir 3 temmuz vakası yaşandı. "UEFA'DAN İHRAÇ OLDUK, HEPİMİZ İÇİN ÇOK ÜZÜCÜ OLAN BİR SÜREÇTİ.EN ÇOK OYUNCULARIMA ÜZÜLÜYORUM"

UEFA'dan ihraç olduk, hepimiz için çok üzücü olan bir süreçti.Bunları yaşamış bir takımız, oyuncularıma çok üzülüyorum. "YOBO, KADLEC,HOLMEN ÇOK DEĞERLİ OYUNCULAR"

Değerli oyuncularımız var; Yobo gibi, Kadlec gibi, Holmen gibi zaman zaman kadroya alamadığım çok değerli oyuncularım var. Bu oyuncular kadroya giremiyorlar, ama bu planlama yapılmış, altına imza atılmış. "ESKİDEN BİZ MAHALLEDE KRİKET OYNARKEN BİLE OYUNUN KURALINI DEĞİŞTİREMEZDİK ŞİMDİ YAP BOZ OLDU.BU GERÇEKTEN BÜYÜK SORUMSUZLUK"

Olası şey değil.Biz mahallede bile kriket oynarken oyunun kuralını oynarken değiştirmezdik. Şimdi oyunun kuralını değiştirmekten bahsediliyor. Futbol bu kadar yap boz yapılacak bir oyun değil. Bu kadar yap bozun yapılacağı bir sorumluluk alanı değil. Çok ciddi bir sorumsuzluk bu, hadi olmadı 10 olsun, hadi 6'ydı, 2 daha ilave edelim. Bu kadar oynanmaz bu işlerle. Bir plan belirlenir ve bu belli bir felsefenin ve temelin üzerine oturtulur. Temel ne? 6+0'ın temelini bana anlat. Ya da 6+2'nin temelini anlat. Nereye gitmek istiyoruz, bunun felsefesi ne? Altyapıdan oyuncu mu yetiştirmek? Altyapıdan oyuncuyu böyle yetiştiremezsiniz ki. Buradan da sonuca gidemezsiniz. Şu anda bir karar alınmış. Alınan karar belli. Şimdi mi değiştireceğiz? Oyun oynanırken birileri istiyor diye 6+1 mi yapacağız? Ya da 6+4 mü yapacağız? Ya da serbest mi bırakacağız? Artık bu şekilde komik duruma düşüyoruz. Bir kural kondu ve oyun devam ederken değiştirilmez. Tavla oynanırken bazı zarları devreden çıkarmak mümkün mü? Böyle bir karar alınmış ve oyunun sonuna kadar bu karar devam edecek. Ona göre de planlama yapacağız. Herkes de planlaması yaptı oynayacağız, bu oyunun kuralı bu. ud (ud)