Sercan SAPANATAN/İSTANBUL, () - BOĞAZİÇİ Yönetim A.Ş tarafından düzenlenen 4. Geleneksel Boğaziçi Siteleri Futbol Turnuvası'nın açılış maçlarının kura çekimine katılan eski Galatasaraylı oyuncu Ergün Penbe, hafta sonu oynanacak Galatasaray-Fenerbahçe derbisini yorumladı.

13 yıl aralıksız giydiği Galatasaray forması ile sayısız başarı ve kupa kazanan eski milli futbolcu Ergün Penbe, Galatasaray'ın Pazar günü oynayacağı Fenerbahçe derbisi ile ilgili açıklamalar yaptı. Ergün Penbe, Galatasaray'ın matematiksel olarak şampiyonluk şansının bitmediğini belirtirken, sarı kırmızılı futbolcuların taraftar ile barışması ve tekrar moral kazanması için bu derbinin çok önemli olduğunu söyledi. Penbe, "Galatasaray için her açıdan önemli bir derbi. Galatasaray için işler şu an kötü gidiyor. Şampiyonlar Ligi'nde Chelsea'ye elendikten sonra Süper Lig'de de içerde kendi sahasında ilk mağlubiyetini aldı. Geçen haftaki Konya beraberliği ile işlerin kötü gittiği açık şu an Galatasaray'da. Bu hafta bu derbi Galatasaray adına çok önemli, kazanma adına çok önemli. Galatasaray'ın bu derbiden puansız ayrılmasının işleri daha da kötü yapacağını düşünüyorum. Mağlubiyet sonrası yönetime, futbolculara ve teknik heyete baskı artar. Ama Galatasaray iyi bir takım. Her zaman böyle durumlardan çıkmasını bilmiş bir camiadır. Galatasaray camiası bu maç için kenetlenecektir, bir araya gelecektir. Galatasaray'ın bu maçı kazanma adına her şeyi yapacağını düşünüyorum. Umarım Galatasaray son dönemlerde oynadığı kötü futbolu derbide oynamaz, yoksa sahadan galip ayrılması çok zor. Takımın o eski Galatasaray kimliğine bürünmesi gerekiyor. O coşkulu, istekli, sahada rakibine kendi oyununu hissettiren Galatasaray'ın o coşkusunu sahada görmezsek maç Galatasaray için zorlaşır. Bu sene Galatasaray'ın elinde sadece Türkiye Kupası kaldı. Onun için Fenerbahçe'yi kendi sahalarında yenerek taraftarına bir hediye sunacaklardır. Tüm takım ve Galatasaraylılar bu maçı kaybettiklerinde maddi ve manevi olarak neler olabileceğinin, kaybedeceklerinin farkındalar. Galatasaray'ın derbiden mağlup ayrılıp, ligi üçüncü bitirmesi durumunda Galatasaray'ı çok kötü günler bekleyebilir. İkincilik adına bu maçı kazanması çok önemli" diye konuştu.

"Galatasaray'daki bu düşüşün nedenlerinden biri olarak teknik direktör değişiminin etkisi oldu mu" sorusuna Penbe, "Galatasaray takımında oturmuş bir düzen vardı. İki sene üst üste şampiyon olmuşsunuz, Avrupa kupalarında başarılı bir şekilde varsınız. Çok güzel bir sistem ve takımın kimyası oturmuş, ama bir anda takım iyi giderken teknik direktör Fatih Terim'in o şekilde gönderilmesi, Abdurrahim Albayrak, Ali Dürüst gibi yöneticilerin görevden alınması camiada büyük sarsıntı yarattı. Bu olayların sadece camiada değil, futbolcular üzerinde de büyük bir etki yarattığını düşünüyorum. Bakın şimdi geçmişe, Galatasaray takımı kötü oynadığı zaman devre arası içeri girerken 2. yarıya büyük bir ümit ile çıkıyordu. Ama şu an takımda bunu görmek, söylemek çok zor geliyor bana. Galatasaray'ın bu hatalardan ders alıp seneye ona göre yol haritası belirlemesi gerekiyor. Mancini geldi, bir takım değişiklikler yapmaya çalıştı. Kendi sistemini, kendi takım olgusunu oluşturmaya çalışıyor. Bu sene bence bu durumdan iyi dersler çıkardığını düşünüyorum. Seneye Mancini ile devam edilmesi durumunda çok daha farklı bir Mancini izleyeceğimizi düşünüyorum. Türkiye'ye adapte olmuş, Türk futbolunu iyi kanalize etmiş, daha başarılı bir Mancini izleyeceğimizi düşünüyorum" yanıtını verdi.

"Mancini devam edebilecek mi" sorusu üzerine de Ergün Penbe, şunları söyledi:

"Tabii ki uzun süreli bir anlaşma yapılmışsa, uzun vadede başarı bekliyorsanız sabretmeniz lazım. Zaten Mancini, kendi açıklamalarında, 'Geleceğin takımını kuracağım' adına yapılan bir anlaşma olduğunu söylemişti. Tabii ki Galatasaray-Fenerbahçe derbisinden sonra her şey olabilir, burası Türkiye. Olası kötü bir sonuçta her şeyin değişebileceğini düşünüyorum. Ama bana kalırsa Mancini ile devam edilmeli. Madem böyle bir yola çıktınız, bu şekilde devam edilmeli."

Ergün Penbe, futbolcular için özel maçlar olan derbilere nasıl hazırlandıklarını da açıkladı. Kendisinin de defalarca yaşadığı bu heyecan dolu maçlar hakkında futbolcuların bakış açısını da değerlendiren Ergün Penbe, "Zaten futbolcular ister istemez derbilere hazırlanıyor. Çünkü hafta başı bir başlıyor yazılı ve görsel basın, eski maçları, oynanan büyük derbileri göstermeye başlayınca, futbolcular olarak da bu sayede konsantre oluyorsunuz. Bu tip yayınların gerçekten etkisi büyük. Futbolcular olsun, yöneticiler olsun, o yayınları izliyorlar, o gazeteleri okuyorlar, geçmişte yaptıklarını ya da yapamadıklarını hepsini kafasında analiz ediyorlar bu tip maçlardan önce. Derbiler psikolojik bir savaş. Psikolojik savaşı en iyi şekilde atlatan zaten galip geliyor. Galatasaray, bu tip maçlarda kendi sahasında bu psikolojiyi çok iyi atlatıyor. Ama deplasmanda Fenerbahçe ile oynadığımız zaman bu psikolojiyi bir türlü atamıyorduk. Ben bu pazar oynanacak derbinin daha önceki derbilerden farklı olacağını düşünüyorum. Maçı kazanma adına Galatasaray'ın her şeyi yapması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü kazanıp taraftarını mutlu etmesi gerekiyor. Kötü durumdan yükselme adına bu maçı mutlaka kazanması gerekiyor. Bence güzel ve gollü bir maç olacak. İnşallah sadece futbolun konuşulacağı bir maç olur. Hak edenin kazanacağı bir derbi olsun, ama tabii ki gönlümden Galatasaray'ın kazanmasını istiyorum" ifadesini kullandı.

ss (os)