Ercan ATA, Ankara- Gençlik ve Spor Bakanlığı, yüksek ödül miktarlarının sporcuları doping kullanmaya teşvik ettiği gerekçesiyle ödül yönetmeliğinde değişiklik yaptı. Doping kullandığı tespit edilen sporcuların ödülleri geri alınacak.

Dopinge karşı ''sıfır tolerans'' ilkesiyle mücadele başlatan Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, ödül yönetmeliğinde hayati bir değişiklik yapılmasını sağladı.

13 Eylül 2010 yılında yayımlanan Spor Hizmet ve Faaliyetlerinde Üstün Başarı Gösterenlerin Ödüllendirilmesi Hakkında Yönetmeliğin bazı maddeleri değiştirildi. İşitme Engelli sporculara verilen ödüller hariç olmak üzere genel olarak ödüller yarı yarıya indirilirken Teknik Direktör ve Antrenörlerle genç-ümit ve yıldız sporcuların ödülleri artırıldı.

DOPİNGLİ SPORCUYA ÖDÜL YOK

Yönetmelikle artık doping yapan sporcunun o müsabakaya ait aldığı ödül geri alınacağı gibi çeşitli sebeplerle alamadığı başka müsabakalara ait ödülleri de ödenmeyecek. Böylece sporcuların yüksek ödül miktarını gerekçe göstererek doping kullanmaya yöneldiklerini ilişkin gerekçe ortadan kalkmış olacak.

GENÇ VE YILDIZLARIN ÖDÜLÜ İKİYE KATLANDI

Eskiden Olimpiyat ve Paralimpik Oyunlarında altın madalya alan sporcuya ferdi dalda en fazla 2000 Cumhuriyet Altını ödül verilirken artık 1000 Cumhuriyet Altını verilecek. İkinci 1500 yerine 600, üçüncü 1000 yerine 300 Cumhuriyet Altını alabilecek. Takım sporlarında ise sporcu başına birincilikte 1000 yerine 500, ikincilikte 750 yerine 300 ve üçüncülükte 500 yerine 150 Cumhuriyet Altını verilebilecek.

OLİMPİK VE PARALİMPİK BRANŞLARIN DÜNYA ŞAMPİYONALARI

Bu branşlarda da elde edilen birincilikte eskiden 1000 Cumhuriyet Altını ödül verilirken bundan böyle en fazla 500 Cumhuriyet Altını verilecek. İkinciler 750 yerine 300, üçüncüler 500 yerine 150 adet Cumhuriyet Altını alabilecek. Takım sporlarında ise sporcu başına bu sayılar; birinci 500 yerine 250, üçüncü 300 yerine 75 adet Cumhuriyet Altını şeklinde gerçekleşecek. Dünya Şampiyonaları her yıl yapılıyorsa sporcular yukarıdaki ödülün yüzde 50'sini alabilecekler. İki yılda bir yapılan şampiyonalarda bu oran yüzde 75'e çıkarken üç ve dört yılda yapılanlarda tamamı ödül olarak alınabilecek.

OLİMPİK VE PARALİMPİK BRANŞLARIN AVRUPA ŞAMPİYONALARI

Olimpik ve Paralimpik Spor branşlarının Avrupa Şampiyonasında birinci olan sporcular eskiden 500 Cumhuriyet Altını alırken şimdi bu sayı 300'e indirildi. İkinci olan sporcular 350 yerine 150, üçüncü olanlar ise 200 yerine 75 adet Cumhuriyet Altını alacaklar. Takım sporlarında ise sporcu başına 300 olan birincilik ödülü 150, 200 olan ikincilik ödülü 75, 100 olan üçüncülük ödülü 40 olarak yeniden belirlendi. Avrupa Şampiyonaları her yıl yapılıyorsa sporcular yukarıdaki ödülün yüzde 50'sini alabilecekler. İki yılda bir yapılan şampiyonalarda bu oran yüzde 75'e çıkarken üç ve dört yılda yapılanlarda tamamı ödül olarak alınabilecek.

ÜMİT-GENÇ VE YILDIZ SPORCULARIN ÖDÜLLERİ İKİYE KATLANDI

Dünya ve Avrupa Şampiyonlarında bu branşların Ümitler ve Gençler kategorisinde başarılı olan sporcular eskiden büyüklerin ödülünün yüzde 10'unu alırken şimdi yüzde 20'sini alacaklar. Yıldızlarda ise yüzde 5 olan oran artık yüzde 10. Ümit-Genç ve Yıldız sporcular kazandıkları ödülü 24 eşit taksitte alacaklar.

AKDENİZ OYUNLARINDA DERECE YAPAN SPORCU VE TAKIMLAR ÖDÜLLERİNE KAVUŞUYOR

Mersin'de yapılan 17. Akdeniz Oyunlarında madalya kazanan sporculara da ödülleri veriliyor. Akdeniz Oyunlarında genel klasmanda dördüncülükten üçüncü sıraya çıkmamızı sağlayan altın madalyaya 5 katı ödül vaadi bu yönetmelikle resmiyet kazandı. Altın madalya kazanan ferdi sporcular 500, takım sporcuları ise 375 adet Cumhuriyet Altını ödüllerine kavuşacaklar.

TEKNİK DİREKTÖR VE ANTRENÖRLERİN ÖDÜLLERİ ARTIRILDI

Milli Takımlarda görev yapan Teknik Direktör ve Antrenörlerin ödülleri sporcunun aldığı ödülün yüzde 5'i iken artık ferdi dallarda yüzde 20, takım sporlarında ise yüzde 40 olarak belirlendi. Bu ödülün yarısı Teknik Direktöre verilirken diğer yarısı ise antrenörlere eşit olarak paylaştırılacak. Sporcu kulüp antrenörü ise eskiden olduğu gibi sporcuya verilen ödülün yüzde 5'ini almaya devam edecek. EA(MA)