EDİRNE Belediye Başkanlığı, 652’nci Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nde yasaklı madde kullandığı anlaşılan başpehlivan Ali Gürbüz’ün altın kemerini geri aldı. Üçüncü defa üst üste kazananın hak sahibi olduğu altın kemerin Ali Gürbüz’e finalde kaybeden Antalyalı hemşehrisi İsmail Balaban’a verileceği açıklandı.
Antalya’ya giden Edirne Belediye Başkanlığı görevlileri, Ali Gürbüz’den altın kemeri geri aldığını belirten Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi, altın kemerin geri alınmasıyla ilgili basın toplantısı düzenledi. Kırkpınar’da uzun yıllardan bu yana her sene doping kontrolü yapıldığını belirten Sedefçi, şöyle dedi:
"Güreşçilerden rasgele kan numunesi alınır. Bu olay uzun yıllardan bu yana devam eden bir süreç. Bu senede belli boylarda pehlivanlardan 2 ayrı kan numunesi alındı. Bilindiği gibi baş altı ve baş ile bazı boylardaki güreşçilerin dopingli çıktığını öğrenmiş olduk. Tabiki kesinleşmesi gerekiyordu ilk çıkan numune sonuçlarının ikinci tahlil sonuçları bekleniyordu ve bunlarda geldi. Federasyon ile yazışma yaptık ve ikinci numunelerinden pozitif çıktı. Maalesef çok sevdiğim, değer verdiğim ve altın kemerin hakkı olduğunu düşündüğüm Ali Gürbüz’den kemeri almak zorunda kaldık. Üzülerek söylüyorum Ali Gürbüz’ün babası rahmetli Recep Gürbüz’ün pehlivan oğlunun ben dopingi bilerek kullandığına inanmıyorum.Kesinlikle bilinçsizce iyi niyetle bir rahatsızlığı sonucunda bilmeyerek aldığı bir ilaçtan doping çıktığına inanıyorum. Çünkü Ali Gürbüz’ün dopinge ihtiyacı yok. Ali maşallah sırım gibi çok yiğit bir pehlivan kardeşimiz. Allah yardımcısı olsun. Bu iki sene zaman çabuk geçer inşallah iki sene sonra Ali kardeşimiz bakarsınız 2019’larda 3 yıl yine arka arkaya başpehlivan olur ve kemeri yine ben takarım. 2 sene sonra bitiyor güreş yasağı, 3 senesi daha kalıyor benimde 5 senem olacağına göre Edirne halkının bana vereceği destekle Ali Gürbüz’e, allah bana ömür verirse altın kemeri tekrar takacağımı düşünüyorum. Haftaya ikinci pehlivan kardeşimiz olan İsmail Balaban'la görüşeceğiz. Başpehlivanlık unvanını ona vereceğiz ve altın kemeri 1 yıl ona emanet vereceğiz."
Başkan Serdefçi, "Kırkpınar Ağası Süleyman Mecek’in, Başpehlivan Ali Gürbüz’ün dopingli olduğunun kesinleşmişse verdiğim paranın iadesi için talep ederim' açıklamasını hatırlatması üzerine şunları söyledi:
"Ağa parasını tamamen ödedi. Belediyeye ödeyecek borcu kalmadı, 807 bin lirayı belediyeye yatırarak ağalık unvanını devamına hak kazanmış oldu. Ağa ile kol kola girip beraberce 2014’ün güreşlerini en iyi şekilde yapmanın şerefine yaşacağımızı düşünüyorum. Altın kemer şimdilik bende. Kısmetse haftaya ikinci kardeşimiz gelene kadar Edirne Belediyesinde emanette kalacak. Ben şimdi bunu kendim takmak istiyorum. Bende siyasette başpehlivanlığa gelmek istiyorum."