Canan Kaya, Belo Horizonte-

Brezilya'da düzenlenen Dünya Kupası'nda birçok sürprize tanık olduk. Hiç hesaba katılmayan Şili, Kosta Rika, Kolombiya ve Meksika ortaya koydukları oyun ve tutkuyla bir an "acaba kupanın makus talihi değişir mi, hiç hesapta olmayan bir ülke final oynayabilir mi" umutlarını da beraberinde getirdi. Latin ateşi ve tutkusu, kupayı daha izlenebilir ve keyifli kıldı ama yine de değişmeyen bir şey vardı: Almanya.

Almanya üç Dünya Kupası'yla Brezilya ve İtalya'dan sonra 3 kez olmak üzere kupayı en fazla evine götüren ekip oldu. Buna rağmen 7 kez yani Brezilya'yla eşit sayıda final oynadı. Bu dünya kupası her iki ekibin de 100. maçlarına çıktığı kupa oldu. Hemen hemen aynı günlerde Almanya Portekiz'in filelerini 4 kez havalandırırken, Brezilya'da Kamerun kalesine aynı sayıda gol atarak 100. maçını tamamladı. Tarihlerinde bunca benzerliğe ve başarılara rağmen iki dev sadece bir kez karşı karşıya gelebildi. 2002 Kore-Japonya finalinde Ronaldo ve Khan düellosunun galibi Brezilya oldu. Şimdi her iki ekipte 8. finalini oynamak için bugün bütün kozlarını Belo Horizonte Mineirao Stadı'nda paylaşacak.

Brezilya kendisi için tarihi önemdeki bu maça en önemli yıldızı Neymar'sız çıkacak. Neymar'ın yokluğu Brezilyalıları daha da kamçıladı. Twitterda "onun için oynayın" hashtag'i günlerdir en üst sırada yer alıyor. Kolombiya maçında durduk yere aldığı sarı kart yüzünden cezalı durumdaki kaptan Thiago Silva da Brezilya'nın önemli bir eksiği olacak panzerlere karşı. Brezilya Futbol Federasyonu, Silva'nın sarı kartının geçersiz kılınması için FİFA'ya yaptığı başvuru olumsuz sonuçlandı.

Arjantin için Messi'nin yeri neyse Brezilya için de Neymar'ın yeri aynı. Bu yüzden Felipao Neymar'ın yerini bir kişiyle değil yeni bir sistemle doldurmayı düşünüyor. Brezilya basını, Felipao'nun orta sahada Fernandinho, Paulinho ve Luiz Gustavo'yu alarak sağ ve sol kanata Oscar ve Hulk'u yerleştirmek ve onların önüne de Fred'i koyarak Neymar'ın boşluğunu doldurmayı planladığını yazıyor.

Sürpriz bir şekilde kendisini zorlayan Cezayir dışında yarı finale rahat ulaşan Almanya ise eksiksiz büyük düelloya çıkıyor. Almanya'nın emektar oyuncusu Klose aynı zamanda 2002'de de panzerlerin listesinde yer alan tek isim. Mesut Özil ve Thomas Müller ve Goetze gibi oyuncularına rağmen Neymar gibi çok öne çıkan takımı tek başına alıp giden bir yıldızı yok ama her zaman azmi ve disipliniyle futbolun kazananı olan Almanya ekip olarak kupanın yıldızı oldu.

Almanya ve Brezilya'nın olası listesi şöyle:

Brezilya: Julio César; Maicon, David Luiz, Dante, Marcelo; Luiz Gustavo, Fernandinho, Willian (Paulinho); Oscar, Hulk ve Fred

Almanya: Neuer; Lahm, Boateng, Hummels, Höwedes; Khedira, Schweinsteiger, Kroos; Müller, Özil ve Klose