Hakan TARHAN/ODENSE, () - TÜRKİYE A Milli Futbol Takımı Teknik Direktörü Fatih Terim, Danimarka'yı 2-1 mağlup ettikleri maçın ardından yaptığı açıklamada, galibiyetin İzlanda maçı için önemli moral olduğunu söyledi.

Birkaç önemli konu üzerinde durmaları gerektiğini, bunlardan ilkinin kendi yarı sahalarındayken oynamayı öğrenmek olduğunu vurgulayan Terim, "Oyun hep rakip sahaya pres halinde geçmez, o yüzden ilk yarı biraz mahkum oynadık. Ama bunu bile bile ikinci yarı Türk Milli Takımı kendi tavrına, isteğine, coşkusuna dönünce oyunda bir üstünlük görüldü. Hatta çok pas, şut, güzel kombineler, artı gol pozisyonları ve goller... Hazırlık karşılaşmasından öte neredeyse puan maçı gibi bir mücadele ortaya kondu. Bu durum kendimizi sağlıklı test edebilme açısından önemliydi. Danimarka çok ciddi bir rakip. Bazı

hazırlık maçları vardır ki dikiş tutmaz ama bu maçın üzerine konuştuğumuz her şey doğru oturabilir. O yüzden bir devre iyi oynamadığımızı gördük. Üzerine analiz yapabiliriz ama memnunum çünkü galibiyet, önemli moral. Maçtan çıkardığımız diğer ders de statik oyundan uzak durmak gerek. Hareketlilik önemli. Statik oynamak bize bir şey getirmiyor. Kısa mesafeli isabetli pas, şiddeti ayarlanmış top, bunların hepsi bizim için çok önemli ama bunun için de kısa da olsa depar atmanız gerekir. Bugün ikinci yarıda oyuncularımız onu çok güzel yaptı. Neredeyse satranç gibi oynandı. Bu seviyede maçlar böyle geçecek. En küçük hatanın telafisi yok. Onun için Türkiye liginin çok üstüne çıkmamız gerekiyor diyorum. O tempo düşünce bizi yanıltır, daha fazlasına ihtiyacımız var" diye konuştu.

Maçın her iki yarısındaki farklı oyunun nedenine ilişkin soruya Terim, "Sezon başı gerek fizik, gerek ruhsal olarak çok da hazır olmuyoruz. Bir kısmı Avrupa kupası oynadığı için daha hazır, bir kısmı daha az hazır. Rakiplerimiz bizden fazla maç oynadı. Ondan olabilir bu bir, ikincisi oyun içinde bazen şimdi öyle bir şey ki dörtlü defansta bir tane fazla kalıyor, orta sahanız yardım etmezse defansınız kötü duruma düşer. Onun için başka türlü müdahale ettik

oyuna. İki önemli hücum bekimiz var. Gökhan ve Caner, rahat etmeleri lazım" yanıtını verdi.

Terim, Danimarka takımının ilk 11'indeki sadece 2 oyuncunun yerel ligde oynadığı, diğerlerinin yurt dışında forma giydiğini ancak Türk Milli Takımı'nda bu durumun tam tersi olduğuna ilişkin değerlendirmesini soran gazeteciye ise şu yanıtı verdi: "Güzel soru, böyle soru inşallah hep sorulur ben de cevap veririm. Futbolcu ihraç etmenin önemli olduğunu düşünüyorum, ısrarla da söylüyorum. Dünyadaki bütün Türkler bilmelidir ki dünyadaki her yetenekli futbolcuya TFF seçicileri erişiyorlar, eğer gelmiyorlarsa bu bizden değildir. Kamuoyuna yansıyan yüzde 25'idir, yüzde 75'i bizdedir, gelmiyorlarsa kabahat bizim değildir. Kim geliyorsa milli takımın forması hazırdır, giymesinden mutluluk duyarız. Biz de istiyoruz ki keşke 25 kişilik kadrodan 20'si dışarıdan olsa, bu tür maçlara zaten hazır çağırsak onları. Mesela kimse İzlanda'yı yukarıda takım olarak görmüyor ama en az 20 oyuncusu dışarıdadır. O zaman doğru yerde konumlanmalıyız. Babasına, annesine, ailesine, kulübüne, hepsine ulaşıyoruz. Gelmek isteyene gönlümüz de formamız da beynimiz de açık, canımıza minnet bayılırız. Bizim evlatlarımız hepsi ama bulunduğunuz ülkeyi deneyeceksiniz deneyeceksiniz sonra da olmayınca bizi isteyeceksiniz. Buna rağmen gönlümüzü açacağız. Birincisi keşke dışarıda oynasalar da alsak, ikincisi kendi evlatlarımız var her yerde keşke onlar milli takımı tercih etse, bu bizim için hakikaten çok önemli. Çünkü enternasyonal seviyede oynuyor, o tecrübeyle burada daha rahat olabilir."

DANİMARKA TEKNİK DİREKTÖRÜ OLSEN: "TÜRKİYE İKİNCİ YARIDA BİZDEN DAHA İYİ OYNADI"

Danimarka Teknik Direktörü Morten Olsen ise ilk yarıdaki futbolu iyi değerlendiremedikleri için üzgün olduğunu ifade ederek, "İlk yarının büyük bölümünde etkiliydik. Eğer daha iyi yapmamız gereken birşey varsa o da iyi oynadığımız bölümlerde daha fazla gol atabilmemiz. İkinci yarıda taktiksel degişiklikler yaptık ve aslında rakibimiz karşısında direnebilmek için uğraştık. Türkiye'nin ikinci yarıda bizden daha iyi oynadığını biliyoruz. Pazar günü oynayacağımız Ermenistan maçına en iyi şekilde hazırlanmaya çalışacağız" dedi.

Futbolcusu Niclas Bendtner'in iyi göründüğünü de belirten Olsen, "60 dakika oynayabildiğini gösterdi, pazar günü katkı yapacağına inanıyorum" dedi.

Danimarka'nın 2014'te penaltılardan gol attığını, neden başka türlü gol kaydedemediğini soran gazeteciye ise Olsen, "Hücumda iyiyiz, oyunu çevirebiliyoruz penaltı kazanmanın nedeni forvetlerimizin iyi olduğundan kaynaklanıyor. Türk Milli Takımı çok kaliteli, çok iyi maç çıkarttı. Gökhan ve Caner iyiydi, hücum güçleri çok güçlü, ikinci yarı çok zorlandık" yanıtını verdi.