BURSASPOR’un kısa bir süre önce oluşturduğu "Timsah Gözü" adını verdiği futbolcu keşfetme (scouting) ekibinin direktörü Tarkan Batgün, "Bu sistem, Türkiye’de kaset ve DVD izleme dönemini bitirdi" dedi.
Tarkan Batgün, Bursaspor TV’ye yaptığı açıklamada, "Biz kesinlikle futbolcu izleme komitesi değiliz. Biz burada futbolcunun matematiksel özelliklerini ortaya çıkartıyoruz" dedi. Sistemleriyle ilgili bilgi aktaran Tarkan Batgün, şunları söyledi:
TİMSAH GÖZÜ LABORATUVARI
"Adını Timsah Gözü olarak verdiğimiz laboratuarımız da bizim işimizde en önemli olay bilgisayar. Yani sistemimiz seyretme, seyrettirme, keşfetme, keşfettiğini ortaya çıkartma. Bursaspor olarak oluşturduğumuz ekibimizle her mevkide en iyi kim, onu bir laboratuvar gibi çalışıp ortaya çıkartıyoruz. Golcülükten, orta alana, defansa kadar her oyuncuyu bunlara göre takip ediyoruz. Böylece takıma en yararlı oyuncu ortaya çıkıyor. Bu işlemle takımın seviyesi belirlenirken ligin seviyesi de belirleniyor. Türkiye’de ilk kez yapılıyor. Bizim oyuncular o pozisyonda neler yapıyor, sonrasında ise diğer kulüplerdeki oyuncular neler yapıyor. Onları araştırıyoruz.
ALTYAPIDA DA ÇALIŞIYOR
Bizdeki en iyi kim, diğer takımlardaki en iyi kim diye burada inceleme yapıyoruz. Bu işlemi yaparken Gençlik Geliştirme maçlarının bize gönderilmesi çok önemli. Kendi Akademi Ligi’ndeki oyuncu profillerini çıkartıyoruz. U-17, 19 ve A-2 Takımları izleniyor. Biz bu işlemi yaparken Galatasaray ve diğer kulüplerin maçlarını göremiyorum. Türkiye Futbol Federasyonu ile görüştüm. Yaptıklarımızı anlattım. Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray kulüpleriyle görüştüm. Hepsi sıcak bakıyor. Federasyon bir bilgi bankası oluşturacak. Biz buraya verilemizi atacağız. Diğer kulüplerimiz buna olumlu bakıp bilgilerini bu merkeze gönderirse, Altyapı milli takım teknik direktörleri futbolcular hakkında daha detaylı bilgiye sahip olacak.
LONDRA’YA DAVET ALDIK
Bizim işimizde Barcelona ve Manchester City dünyanın en iyi kulüpleri. Biz onlardan daha iyi olabilmek için çalışıyoruz. Geçtiğimiz günlerde Abudabi Spor Hükümeti’nin düzenlediği White-Scout programına Barcelona ile birlikte konuşmacı olarak katıldık. Bu bizim için büyük bir onur oldu. Katar takımlarını Bursa’ya davet ettik. Sanıyorum onlarda buraya gelip kulübümüzde, özellikle oluşturduğumuz labarotuvarı inceleyecekler. Önümüzdeki günlerde Londra’da yapılacak global bir forum var. Buraya Bursaspor olarak kubül edildik. Dünyaya neler yaptığımızı anlatacağız. Türkiye’de çok yeni bir sistem olan scoutingin oturabilmesi için en az 2 yıla ihtiyaç var."