Canan KAYA/RİO DE JANEİRO, () - 2014 FIFA Dünya Kupası'nda yarın Kolombiya ile yapacakları çeyrek final rövanş maçı öncesinde Brezilya'da nefesler tutuldu. Şili maçını penaltılarla kazanarak çeyrek finale yükselen Brezilya, şimdiye kadar kendinden beklenen oyunu sergileyemedi. Brezilya basını, James ve Garry'nin profesyonelleşme sürecini anlatan haberler yaparken, televizyon programlarında, "James'i nasıl durdururuz" konulu tartışmalar da devam ediyor.

NEYMAR: OYNADIĞIMIZ OYUN DEĞİL KAZANMAK ÖNEMLİ

Brezilya'nın en önemli silahı Neymar, Seleçao'nun sergilediği kötü oyunla ilgili sorulardan pek hoşlanmıyor. Teresopolis'te basın karşısına çıkan Brezilyalı oyuncu, "Şov peşinde değiliz. Derdimiz birilerine bir şey kanıtlamak değil sadece kazanmak. İster yarım ister tam golle olsun, ne şekilde olursa olsun bizim için önemli olan kazanmak" sözleriyle rahatsızlığını dile getirmişti.

SCOLARI, BREZİLYA KAMPINA ÖZEL PSİKOLOG ÇAĞIRDI

Ev sahibi olmasından dolayı Brezilya Milli Takımı'nın üzerinde bir baskı hissetmesi normal karşılanıyor. Ancak Brezilyalı futbolcuların heyecanını ve gözyaşlarının dozunu abartması normal karşılanmıyor. Globo gazetesi futbolcuların bu durumunu masaya yatırmış ülkenin ileri gelen psikologlarıyla görüşmüş ve "durum vahim" yanıtları almıştı. Özellikle kaptan Thiago Silva'nın Şili maçındaki gözyaşları, "Seleçao'ya neler oluyor" tartışmalarının alevlenmesine neden olmuştu. Medyada çıkan haberleri dikkate alan teknik direktör Scolari de milli takım kampına özel bir psikolog davet etti. Profesor Rigina Brandao, Neymar ve Silva başta olmak üzere tüm ekibi Kolombiya maçına ruhen hazırlama çalışmalarına başladı.

KOLOMBİYA KAZANACAĞINA İNANIYOR

Kolombiya cephesinde ise iyimserlik hakim. Kolombiya basınında Brezilya'nın çok güçlü rakip olduğu konusunda çıkan yazıların yanında, Neymar'ın James hakkında söylediği, "Çok iyi oyuncu" sözlerini öne çıkaran haberler yapılıyor. Kolombiya'da diğer çok konuşulan bir konu da Brezilya Milli Takımı'nın topyekun psikolojik terapi almaya başlaması. "Kolombiya maçının stresi Brezilyalıları terapiye soktu" denilen haberlerde Messi ve James'in maç sonucunu belirleyeceği yazılıyor.

ANDRES ESCOBAR UNUTULMADI

Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, 4 Temmuz'u tüm ülkede resmi tatil ilan etti ve alkol satışını yasakladı. Ülkede çeyrek final coşkusu yaşanırken, 20 sene önce bir cinayete kurban giden Andres Escobar da unutulmadı. Kolombiya tarihinin yetiştirdiği en yetenekli savunma oyuncusu olarak kabul edilen Andres Escobar, 1994'de ABD'de düzenlenen kupada Kolombiya elenince döndüğü ülkesinde 10 gün sonra öldürülmüştü.

Francisco Pacho Maturana yönetimindeki Kolombiya Milli Takımı, Arjantin'i yendiği tarihi 5-0'lık zaferden sonra elemeleri geçerek Dünya Kupası'na katılmaya hak kazanmış ancak ilk turu geçememişti. 2-1 mağlup durumda oynadığı Romanya maçında Escobar'ın kendi kalesine attığı golle 3-1 yenilerek kupadan elenen Kolombiya'da maç sonrası Escobar istenmeyen şahıs ilan edildi. Escobar'la birlikte birçok futbolcu ülke dönüşünde havaalanında yuhalandı ve tehdit edildi. Elendikten 10 gün sonra izin isteyerek tatile çıkan Escobar, arkadaşlarıyla gittiği Medellin'de bir diskonun garajında tartıştığı söylenen birisi tarafından kurşun yağmuruna tutuldu. Escobar cinayeti, kızgın bir taraftarın intikam eylemi olarak yorumlansa da katil Humberto Munoz Castro'nun Kolombiya mafyası ve paramiliter güçlerle bağlantısı infaz şüphesini de berabarinde getirdi. İddialara göre Kolombiya uyuşturucu mafyası, milli takımın bir üst tura çıkması için çok para koymuştu ve Escobar'ın attığı gol yüzünden çok büyük kayıplara uğramıştı.

Oscar Cordoba, Tino Asprilla, "Tren" Valencia ve Freddy Rincon yıllar önce cinayete kurban giden arkadaşlarını Rio de Janeiro'da andılar.