TÜRK boksör Selçuk Aydın ile Ukraynalı boksör Victor Postol arasında yapılacak WBC Light Welterweight yarı final maçının ihalesini Ukrayna kazandı. Meksika'nın Mexico City şehrinde yapılan ihaleye Türk firması olarak Arena Boks Sportif katılırken, Ukrayna adına ise Miguel Cotto'nun da avukatlığını yapan Gaby Penagaricao yer aldı. İhalenin başkanlığını ise geçtiğimiz günlerde hayatını kaybeden WBC'nin efsane başkanı Jose Suleiman'ın oğlu Mauricio Suleiman yaptı. Selçuk Aydın'ın bağlı olduğu Arena Boks Sportif'in sahibi Ahmet Öner, kapalı zarf usulü yapılan ihaleye İspanyol avukat Don Majeski ve Alman avukat Rafael Villena'yı soktu. 6 Şubat'tan 11 Şubat'a ertelenen ihalenin sonuçlarına göre Selçuk Aydın - Victor Postol mücadelesi Postol'un istediği yerde yapılacak. Kazanan boksör, dünya şampiyonluk maçına çıkmaya hak kazanacak. Ev sahibi avantajı, maçın kazanılmasında büyük rol oynuyor.

İHALEYİ KAZANDILAR AMA ŞARTLAR YERİNE GELMEK ZORUNDA

Sporcular, kulüpler ve menajerler arasında anlaşma sağlanırsa, karşılaşma Postol'un istediği yerde yapılacak. Alınan bilgilere göre maç Kiev'de, ya da Las Vegas'ta gerçekleşebilir. Ukrayna tarafı, ihale şartları gereği ihale bedelinin yüzde 10'luk bölümünü 1 hafta içinde federasyona yatırmak zorunda ve 15 gün içinde de tarihi ve maçın yapılacağı salonu belirlemesi gerekiyor. Bu şartlar oluşmaz ise organizasyon en iyi 2. teklifi veren Türkiye'ye gelecek. Sporcular ise 7 gün içinde maç mukavelesini imzalamak zorunda. İmza atmayan boksöre 1 yıl sıralama cezası veriliyor ve unvan elemelerine bile katılmıyor.

AHMET ÖNER: İHALE BEDELİ 120 BİN DOLAR AMA MALİYET 500 BİN DOLAR

Arena Boks Sportif'in sahibi Ahmet Öner yaptığı açıklamada, "Türkiye'de Sinan Şamil Sam ve Selçuk Aydın'ın birçok organizasyonuna imza attık, ancak her defasında maddi kayıplar yaşadık. İhaleyi kazanabilirdik ama yine ciddi maddi kayıplar yaşayacaktık. Ülke tanıtımı açısından çok önemli, ama ben de bir yere kadar bütçe ayırabiliyorum. 120 bin Dolar vermekle bitse, gözü kapalı verirdik. Ancak bu sadece ihale bedeli. Bunun dışında organizasyon içinde 300 bin Dolar gibi rakam daha harcamak gerekiyor. Nerden bakarsanız 400-500 bin Dolarlık bir maliyet çıkıyor ortaya. Tekirdağ'da, Trabzon'da, İstanbul'da ve Ankara'da tüm dünyadan canlı yayınlanan boks gecelerine imza attık. Ancak artık destek 'yok' denecek kadar az. Türkiye'de federasyonun kurduğu ringe bile para ödüyoruz. Türkiye'de salon tahsisi bile yapılmıyor. Verebileceğimiz rakamları verebildik, hepsi bu. Eğer biz kazansaydık yine 80 kadar ülkede canlı yayınlanan bir boks gecesini Türkiye'ye getirmiş olacaktık, ama sağlık olsun. Selçuk Aydın ile bütçeler konusunda anlaşabilirsek, Postol tarafının teklifini kabul edeceğiz. Eğer anlaşma sağlanmaz ise IBF'in (Uluslararası Boks Federasyonu) bize tanıdığı yarı final şansını değerlendireceğiz. Rakibimiz Cesar Cuenca da olabilir. Karar için birkaç gün süremiz kaldı. Düşünün ihaleyi rakibe kaptırdığımız halde maçın bütçesini tamamlamakta zorlanıyoruz. Umarım Türkiye için hayırlısı olur. Hedefimiz para değil, tek dileğimiz Selçuk Aydın'ı tekrar dünya şampiyonluk maçına çıkarabilmesi" dedi.

SELÇUK AYDIN MAÇI KABUL EDECEK Mİ?

Selçuk Aydın ise uzun hazırlık dönemi geçireceğini ve çok daha kuvvetli bir rakiple mücadele edeceğini dile getirdi. Selçuk ayrıca, "Böylesine önemli bir maçta hala rakamların engel teşkil etmesi ise boks sporunun Türkiye'de ne seviyede olduğunu ortaya koyuyor. Menajerim Ahmet Öner ile sürekli parasal konulardan konuşmaktan sıkıldım. Ben boksörüm, tek düşüncem nasıl kilo düşeceğim ve kilo düşerken nasıl formda kalacağım. Taktik ve teknik çalışmalardan çıkıp ekonomi ile de boğuşmak istemiyorum. Ama hep maddi konular önümüzde engel. Olimpiyatlarda madalya kazanmak için amatör boksörlerimizi heyecanlandıracak ve motive edecek bir boks gecesini ülkemize getirmek bu kadar zor olmamalı. Verilen sözlere uyulmasını istiyorum" ifadelerini kullandı.

SELÇUK AYDIN "İHALEYİ KAYBETMEK SORUN DEĞİL"

Selçuk Aydın, "Ben dünyanın her yerinde dövüşürüm ve zaten kazandığım maçların çoğu da yurt dışındaydı. Ama bu maçın ihalesini kazanmak için taşın altına elini sokmaktan kaçınanlar ihaleyi kaybetmemize sebep oldu. Devletimiz de bu tür yayınlara destek vermeli. İhalenin kaybedilmesi problem değil, mesele aklımızın sürekli karıştırılması" diyerek sözlerini tamamladı. os (os)