35. Vodafone İstanbul Maratonu 17 Kasım Pazar günü Boğaziçi Köprüsü'nden başlayacak ve 10 ile 15 km koşuları Eminönü İstanbul Ticaret Üniversitesi önü, 42 km koşusu ise Sultanahmet Meydanı'nda son bulacak.
Atletlerin geçeceği yollar saat 07.00 ile 14.30 saatleri arasında trafiğe kapanacak ve sporcular 17 Kasım Pazar günü göğüs numaralarını gösterip İETT, metro, deniz otobüsü ve şehir hatları vapurlarını ücretsiz kullanabilecekler.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Spor A.Ş. Genel Müdürü Alpaslan Baki Ertekin, Doğan Haber Ajansı'nın sorularını yanıtladı. Ertekin, yaptığı açıklamada; Avrasya maratonunun ismini değiştirip İstanbul maratonu yapmalarının nedeninin İstanbul ile maratonun özdeşleşmesinin olduğunu belirterek sözlerine şu şekilde devam etti: ''17 Kasım Pazar günü İstanbul maratonu her zaman olduğu gibi Boğaziçi Köprüsü'nün üzerinden başlayacak. Bu sene 3 farklı parkurda çipli koşu yapacağız. Bir tanesi 42 km'lik maraton, bir tanesi 15 km bir tanesi 10 km. 10km, 15km ve 42km'nin tamamının startı köprü üzerinde gişelerde verilecek. 10 km ile 15 km'nin finishi Eminönü'ndeki İstanbul Ticaret Üniversitesi'nin önünde olacak. 42km'nin finishi de her sene olduğu gibi Sultanahmet meydanında olacak. Bu sene maratonun ismini değiştirerek başladık. Yıllarca Avrasya maratonu olarak koşulmuştu bu sene İstanbul maratonu yaptık. Bu isim değişikliğinin en büyük nedeni de Türkiye'nin en güçlü en bilindik markası olan maratonu İstanbul ile özdeşleştirmek.''
PROFESYONEL YARIŞTA YAŞ SINIRI 16
Profesyonel yarışta yaş sınırının 16 olduğunu belirten Ertekin; ''Profesyonel yarışta yani 10km, 15km ve 42 km'de alt yaş sınırı 16.
İnsanların kendi iradeleri ile koşabilecekleri mesafelere kayıt olmalarına izin veriliyor. Halk yürüyüşünde bir yaş sınırı yok göğüs numarası almak koşuluyla 7'den 70'e herkes halk yürüyüşüne katılabilir. Halk yürüyüşünün kayıtları İstanbul'daki temel meydanlarda yapılıyor. Spor A.Ş.'nin tesislerinde yapılıyor. Bu ayın 13'nün akşamına kadar da kayıtlar devam edecek. 14,15 ve 16 Kasım'da Sinan Erdem Spor Salonu'nda İstanbul Maratonu'nun bir fuarı olacak ve kayıt işlemleri sadece orada yapılacak. ''İnsanlar halk yürüyüşü ile ilgli olarak hazır stantlara gidip TC kimlik numaralarını veriyorlar ve göğüs numaralarını alıyorlar süreç bu kadar basit ve bu kadar hızlı bir şekilde gerçekleşiyor. Çipli koşularda ise kayıtlar üç ay önce bitti ama orada da dünyadaki bütün maratonlardaolduğu gibi geç kayıt yaptırabilme imkanı var. Yine Sinan Erdem Spor Salonu'na gelirlerse geç kayıt bankosuna gittiklerinde karşılarına 40'a yakın vakıf, dernek çıkacak o vakıf ve derneklerden istedikleri bir tanesine 30 lira bağış yapmak koşulu ile geç kayıt hakkı elde edecekler. Bu uygulama dünyadaki büyük maratonlarda var eğer zamanında kayıt yaptırmazsanız kayıtlar çünkü 3-4 ay öncesinden kapanıyor. Bunun sebebi de koşucuların bedenlerine uygun t-şhortları yaptırmak, numaralarını hazırlamak ve çiplerini tanımlamak ama bu işlemleri son 3 günde ben yapmak istiyorum zamanında kayıt yaptıramadım deniliyorsa da bir hayır kurumuna bağış yapmak koşulu ile belirli sayıda atletin de 10,15 ve 42 km'de kayıt yapma imkanı oluyor'' ifadelerini kullandı.
Elit atlet ile Çipli atletin farkını ise şu sözlerle belirten Ertekin: ''Biz bir altın maratonuz. Altın maraton olabilmek içn derecesi altın olan koşucuları buraya getirmek lazım. Yani Uluslararası Yol Koşucuları Birliği diyor ki; 2 saat 10 dakikanın altında koşan erkekler altın atletlerdir, 2 saat 25 dakika'nın altında koşan bayan atletlerde altın atlettir diyor. Biz altın olabilmeye devam edmek isteyen bütün maratonlarda o dereceleri yapmış olan koşucuları para karşılığında start çizgisine getiriyoruz. İşte bu para ile getirip bütün masraflarını karşıladığınız atletler elit atlet oluyor. Onun doşında o mesafeyi koşan atletler de herkesde çip olduğundan dolayı çipli atlet olarak adlandırılıyor'' dedi.
KÖPRÜDE BİR RİSK SÖZ KONUSU DEĞİL
Köprüde bir risk olmamasına rağmen belirli tedbirlerin alındığını belirten Spor A.Ş Genel Müdürü: ''Hiç bir şey uğruna köprüde bir risk olsa bu yarış yapılmaz yani şöyle düşünün bir sene boyunca Karayolları, Spor A.Ş, Vilayet, Emniyet ve İstanbul'daki devletin bütün birimleri bu yarış için hazırlanıyoruz. Yarış gününde 9 bin kişi sahada olacak ve bu yarışın eksiksiz ve kusursuz tamamlanabilmesi için. Karayolları Bölge Müdürlüğü, Ulaştırma Bakanlığı'nın birimleri ve Köprü Başmühendisliği 7/24 köprünün üzerinde yaşıyor en ufak bir risk durumunda bu yarışın yapılması mümkün değil. Herhangi bir risk olmamasına rağmen biz yinede belirli tedbirleri almıştık geçen sene yine bu sene de bu tedbirleri almaya devam edeceğiz. O tedbirler ise; yolun altı şerit olmasına rağmen yolun dört şeridini kullanıyoruz en dıştaki iki şerit kullanılmıyor, o şeritlerden servis araçları yani trafik polisleri ve ambulanslar devam edecek. Bu vesile ile yükün köprünün ortasına girmesi ve salınım hareketi yapmaması sağlanacak. İkincisi ve en önemlisi 100 bin kişini köprünün üzerinden aynı anda çıkmayacak, köprünün üzerine gruplar halinde vatandaşlarımız bırakacağız ve aynı anda köprünün üzerinde 20 binden fazla kişi olmasına izin vermeyeceğiz ve arkadan gelen grupların da köprüyü daha hızlı terketmelerini sağlayacağız'' şeklinde ifade etti.
KAZANANA BÜYÜK ÖDÜL
Kazanana verilecek ödülün değişeceğini belirten Spor A.Ş. Genel Müdürü: ''Kazanan eğer bir yabancı uyruklu ise kadınlarda ve erkeklerde 50bin dolar alacak, Türk Atletizmi'nin gelişmesi açısından pozitif bir ayrımcılık yapıyoruz eğer erkeklerde ve kadınlarda birinci gelen türk olur ise ona 50 x 2 = 100bin dolar ödül vereceğiz. Toplan ödebilir miktar 1 milyon 1 dolar. Gönül istiyor ki bu paranın tamamını ödeyelim. Bu paranın tamamının ödenmesi kadınlarda ve erkeklerde birincinin Türk olması ve parkur rekorunun kırılması fiili olarak geçen sene 545 milyon dolar civarında ödül ödemişiz. Bu sene inşallah koyduğumuz bütün ödülleri öderiz'' dedi. MA(UD/FG)