Beşiktaş, İngiltere Premier Lig takımlarından Arsenal ile yarın İstanbul'da yapacağı UEFA Şampiyonlar Ligi play-off eleme turu ilk maçıyla birlikte, Avrupa kupalarında 167. karşılaşmasına çıkacak. Siyah-Beyazlılar, bugüne dek Avrupa kupalarında yaptığı 166 maçtan 62'sini kazanıp, 30'unda berabere kaldı, 74 müsabakada ise rakiplerine yenildi. Avrupa arenasında bugüne kadar rakip fileleri toplam 210 kez havalandıran Beşiktaş, kalesinde ise 241 gol gördü.

BEŞİKTAŞ, AVRUPA KUPALARINDA İSTANBUL'DA OYNADIĞI SON 9 ÖN ELEME MAÇINI DA KAZANDI

UEFA Şampiyonlar Ligi play-off eleme turunda Arsenal ile karşı karşıya gelecek olan Beşiktaş, Avrupa kupalarında ön elemelerde başarılı maçlar çıkartıyor.Avrupa kupalarında bugüne dek 17 kez ön eleme turunda mücadele eden siyah-beyazlılar, bunların 14'ünde turu geçti, sadece 3'ünde elendi.

Beşiktaş, Şampiyonlar Ligi'nde 1995-96 sezonunda Rosenborg, 1999-2000 sezonunda Hapoel Haifa ve UEFA Avrupa Ligi'nde 2008-09 sezonunda da Metalist Kharkiv karşısında elendi, diğer 14 eşleşmede ise turu geçen taraf oldu.

Beşiktaş, Avrupa kupalarında oynadığı 34 ön eleme maçından 22'sinde galip geldi, 6 kez mağlup oldu, 6 kez de berabere kaldı.Beşiktaş ayrıca Avrupa Kupalarında İstanbul'da oynadığı son 9 ön eleme maçınıda kazandı.

Arsenal ise UEFA Şampiyonlar Ligi play-off eleme turlarında bugüne dek 6 kez mücadele etti. İngiliz ekibi, bu 6 eşleşmede de turu geçerek, gruplara kalmayı başardı. Londra ekibi, 2006-2007'de Dinamo Zagreb, 2007-2008'de Sparta Prag, 2008-2009'da Twente, 2009-2010'da Celtic, 2011-2012'de Udinese ve son olarak da geçen sezon Fenerbahçe'yi elemeyi başardı.

ARSENAL ŞAMPİYONLAR LİGİ'NDE DE ÜST ÜSTE 17 SEZONDA BOY GÖSTEREREK REAL MADRİD'E AİT REKORU EGALE ETTİ

İngiltere Premier Ligi'nin en güçlü takımlarından biri olan kuzey Londra temsilcisi Arsenal kazandığı 13 Lig Şampiyonluğu ile İngiliz futbolunda Manchester United ve Liverpool'dan sonra en çok şampiyon olan üçüncü ekiptir. Aynı zamanda, kazandığı 10 FA Cup ile birlikte Manchester United'ın ardından bu kupayı en çok kazanan ikinci takım konumundadır. Arsenal, Premier League'de en uzun süre lider kalma ve bir sezonda hiç yenilgi almadan şampiyon olma ünvanlarını elinde bulundurmaktadır.

Teknik Direktörlüğünü 1996 yılından beri Fransız Arsene Wenger'in yaptığı Arsenal, Fransız teknik adam ile tarihinin en başarılı yıllarını yaşadı. Wenger ile Arsenal 3 Premier Lig Şampiyonluğu ve 5 FA Cup kazanırken , 2000 yılında UEFA finali ve 2006 yılında Şampiyonlar Ligi finali oynadı.

Beşiktaş'ın Şampiyonlar Ligi play-off turundaki rakibi Arsenal, geçtiğimiz sezonki FA Cup zaferiyle uzun yıllardır süren hasreti sonlandırmıştı.

Geçen sezon da Şampiyonlar Ligi play-off turunda bir diğer Türk ekip Fenerbahçe ile eşleşen Londra temsilcisi, bu kez Beşiktaş ile gruplara kalma mücadelesi verecek.

Sezon sonunda teknik direktör Arsene Wenger ile 2017 yazına kadar sürecek bir sözleşme imzalayan İngiliz ekip, transfer döneminde de flaş isimlere imza attırdı. Barcelona'dan Şilili yıldız Alexis Sanchez'i 42 Milyon Euro karşılığında renklerine bağlayan Arsenal, Newcastle United'ın Fransız Milli sağ beki Mathieu Debuchy ve 2014 Dünya Kupası'nda yıldızlaşan Kolombiya'lı kaleci David Ospina'yı da kadrosuna kattı.

Sezon önceleri gelenekselleşen Emirates Cup'ta bu kez Benfica ile Monaco'yu konuk eden Arsenal, Portekiz temsilcisini 5-1'lik skorla yenerken, Monaco'ya ise Falcao'nun tek golüyle 1-0 yenildi.

ARSENAL'IN TÜRK TAKIMLARI İLE 5. EŞLEŞMESİ

Arsenal Türk takımları ile daha önce 4 kez esleşti. Fenerbahçe ile 3 kez eşleşen Arsenal bu maçlarde hiç yenilmedi. Galatasaray ile de 2000 yılı UEFA Finalinde karşılaşan Arsenal 90 dakikası 0-0 biten karşılaşmada penaltılar ile Galatasaray'a 4-1 yenilmiş ve kupayı kaybetmişti. Geçen yıl da yine Şampiyonlar Ligi play-off turunda Fenerbahçe ile eşleşen Arsenal bu maçlarda Fenerbahçe'yi her iki karşılaşmada yenerek Şampiyonlar Ligi gruplarına kalmıştı.

Beşiktaş ise Arsenal ile tarihinde sadece 1 kez karşılaştı. 1966 yılında Beşiktaşlı efsane isimlerden Recep Adanır'ın jübilesi için karşılaşan 2 takımın mücadelesinde kazanan taraf 2-0 lık skor ile Beşiktaş olmuştu.

Beşiktaş, İngiliz takımlarına karşı bugüne dek 14 maça çıktı. Bu 14 maçta 4 galibiyet, 3 beraberlik ve 7 yenilgi alan siyah-beyazlılar, rakip

filelere gönderdiği 11 gole karşılık kalesinde 27 gol gördü.

SLAVEN BILIC'IN KOZU DEMBA BA

UEFA Şampiyonlar Ligi play-off eleme turu maçlarında en Beşiktaş Teknik Direktörü Slaven Bilic'in en büyük kozu Chelsea'den transfer edilen Demba Ba olacak. İngiliz futbolunu iyi bilen Senegalli futbolcu, Feyenoord'dan sonra Arsenal karşısında da siyah-beyazlıların gol yollarındaki en güvendiği isim

olarak dikkati çekiyor. Siyah-beyazlı formayla ilk kez 11'de çıktığı Feyenoord rövanş maçında 3 gol birden atarak "hat-trick" yapan ve takımının 3-1'lik skorla turu geçmesini sağlayan Senegalli yıldız, bu kez Arsenal karşısında etkili olmaya çalışacak. Demba Ba, 2012'de İngiltere'nin Newcastle United takımında forma giydiği dönemde Arsenal'e karşı 2 gol atmayı başardı.

Beşiktaş'ın Avrupa kupalarındaki en deneyimli futbolcusu Atiba Hutchinson ise sakatlığının devam etmesinden dolayı Arsenal karşılaşmasında forma giymesi zor gözüküyor.