Mustafa KÖPRÜLÜ/ İZMİR, () - ALTAY’ın 100'ncü kuruluş yılı etkinlikler kapsamında hazırlanan Altay Tarihi kitabının yazarı Yrd. Doç. Dr. Fehim Kuruloğlu, kulübün kuruluşunun 16 Ocak olmadığını iddia etti.
Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde düzenlenen tanıtım toplantısında ilk kez bir kulüp için akademik araştırma yapıldığını ifade eden Kuruloğlu, "İzmir Valiliği Dernekler Müdürlüğü, İstanbul Osmanlı Arşivi ve Ankara Cumhuriyet Arşivi’nde kulübün kuruluş tarihine ilişkin belge bulamadık. Dönemin gazetelerini incelediğimizde Altay’ı konu alan ilk haberlerin 1914’ün ocak değil, eylül ayı içinde yer aldığı gördük. Kulübün eylül ayında kurulduğunu iddia ediyorum. Ayrıca araştırdığım kadarıyla Altay’ın ilk başkanı da Mustafa Necati Uğural değil, Vasıf Çınar’dır. İlk renklerini kırmızı-beyaz olduğu şeklindeki iddia ile ilgili kaynak da yoktur” dedi.
Atatürk’ün Altay Kulübü’nü ziyaretiyle ilgili resmi belge bulmadıklarını da sözlerine ekleyen Kuruloğlu, Göztepe’nin 14 Haziran 1925’te değil eylül ya da ekim ayında kurulduğunu iddia etti. 

MK (YC/RT) (FOTOĞRAFLI)