Adem DURMAZ/KORKUTELİ (Antalya), () - TÜRKİYE Güreş Federasyonu Başkanlığı Yağlı Güreş Merkez Hakem Kurulu Başkanı Nizamettin Akbaş, müsabakalarda pehlivanlar arasında kul hakkı geçmemesi için karar vermede kılı kırk yardıklarını söyledi.
Antalya'nın Korkuteli İlçesi'ni ziyaret eden Nizamettin Akbaş, burada güreşseverlerle sohbet etti. Yılın ilk yağlı güreşlerinin geçen hafta Kumluca'da yapıldığını hatırlatan Akbaş, yağlı güreşte alt boylarda yığılmanın önüne geçmek için bazı kararlar aldıklarını kaydetti. Akbaş, "Küçük orta küçük boyda ilk sekizi bir üst boya çıkaracağız. Yine küçük orta büyük boyda da ilk dört, bir üst boya çıkacak. Büyük ortada finale kalanı başaltına yükselteceğiz. Böylece alt boylardaki yığılmanın önüne geçmiş olacağız. Alınan kararlar Kumluca güreşlerinde uygulandı. Güreş yönetmeliğiyle ilgili kararlarda yapılan değişiklikle güreşçilerin meydanlarda daha atik güreşmesi sağlanacak" dedi.
653'üncü Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreş Müsabakaları'nın, Edirne'nin Sarayiçi mevkisinde 20-22 Haziran günleri arası gerçekleşeceğini belirten Akbaş, Antalyalı güreşlerin bu sene Kırkpınar'ı alma şanslarını ise yüzde 50 olarak değerlendirdi. Bu yıl Kırkpınar'la birlikte ülke genelinde 39 yağlı güreş müsabakası yapılacağını açıklayan Akbaş, sezonun 28 Eylül'de 3'üncü Manavgat Belediyesi Yağlı Pehlivan Güreşleri ile sona ereceğini dile getirdi.
Nizamettin Akbaş, "Bizim sporumuzun piri Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in amcası Hz. Hamza'dır. Bu sebeple güreş müsabakalarında hakemler, güreşçiler arası birbirine hak geçmemesi için kararlarını tıpkı kuyumcu terazisi hassasiyeti değerlendirmesinde bulunarak verir. Çünkü ortada bir emek var. Bazen bir karar vermede bir pozisyonu defalarca izleriz. Kim yenmiş kim yenilmiş diye. Çünkü işin özünde kul hakkı var, kılı kırk yararak karar veriyoruz" diye konuştu.
Güreş esnasında pehlivanların yapacağı ve yapamayacağı hareketleri sıralarken cezalar hakkında da bilgi veren Akbaş, kavga eden, yumruk atan ve hakeme hakaret eden pehlivanın 3 hafta güreş yapamayacağını belirtti. Akbaş, "Müsabakada kırmızı kart gören sporcu iki hafta güreşemez. Saha içinde yumruklaşan ve hakemlere hakaret ederek kırmızı kart gören sporcu üç hafta güreş yapamaz. Ayrıca bu eylemi yapan güreşçiler disiplin kuruluna sevk edilir. Baş boyu 7 bin 500 lira para cezası ile cezalandırılır" diye konuştu.

AD(SU/BT) (FOTOĞRAFLI)