Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanı Turgay Demirel, A Milli Takım Teknik Menajeri Harun Erdenay ve A Milli Takım Başantrenörü Ergin Ataman, Abdi İpekçi Arena'da düzenlenen basın toplantısında konuştular.

Toplantıda A Milli Takım teknik yapılanması ve Türk Basketbolu'nun önündeki yeni süreçle ilgili bilgi verildi.

Açılış konuşmasını gerçekleştiren Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanı Turgay Demirel, "2012-2016 stratejik plan kapsamında önemli bir aşamadayız. Bu sene Türkiye Basketbol Federasyonu'nun kuruluşunun 55.yılı. 19 Mart 1959 yılında kurulan Türkiye Basketbol Federasyonu, 2014 itibariyle 55.yılını kutlama kararı aldı. Bu yılın 55.yıl olmasının yanı sıra, hem kadınlarda hem de erkeklerde Milli Takımlarımız Dünya Şampiyonası'na katılacak. Erkeklerde Milli Takımımız 4.kez Dünya Şampiyonası'na katılacak ve ikincilik unvanını korumak için mücadele edecek. Kadınlar Dünya Şampiyonası ise ülkemizde düzenlenecek. Arka arkaya iki Dünya Şampiyonası düzenleyen Türkiye Basketbol Federasyonu, bundan ne kadar gurur duysa azdır.

Bu yıl, yine geçtiğimiz hafta içerisinde kura çekimi dolayısıyla çok önemli bir hafta sonu geçirdik. FIBA'nın Olağanüstü Genel Kongresi İstanbul'da düzenlendi. Daha önce 147 federasyon başkanının katılımıyla gerçekleşen kongrede, bu kez 199 federasyon başkanı ve genel sekreteri yer aldı. Kadınları güçlendirmek anlamında Coca Cola CEO'su Muhtar Kent'in konuşma yapması ve destek vermesi, bizim açımızdan son derece önemliydi. Burada Dünya basketbolunun geleceği dizayn edildi. 2012-2016 stratejik planda açıkladığımız gibi ülkemizin geldiği nokta bizi gururlandıracak. Bu çalışmalar sahada da başarıya dönüşmeli. Takımımız, Dünya Şampiyonası'nda önemli bir sorumluluk üstlenecek.

Yaz döneminde futbol milli takımımız dünya şampiyonasında yer alamayacağı için spor kamuoyu, Ağustos ayında İspanya'da, sonrada ülkemizde düzenlenecek kadınlar şampiyonasına konsantre olacak. Wildcart çalışmaları, kura çekimi ve kongrenin de tamamlanmasıyla dünya basketbol şampiyonası itibariyle milli takımın başına yeni antrenörümüzü getirmek için hafta sonunu bekledik. Bugün, Ergin Ataman'a soracağınız sorular ve milli takım geleceği için bir araya gelmeyi düşündük. Bu yeni dönemde üç yıllık bir anlaşmaya vardık. 2016 yılı için hem erkek hem de kadınlarda Olimpiyat Oyunları'nda olmayı hedefliyoruz. 2016 yılında erkeklerin de Olimpiyat Oyunları'nda olmasını istiyoruz. Ergin Ataman'ı tanıtmaya gerek yok. Hem yurt dışında hem de ülkemizde çok başarılı olmuş kariyerine üst noktaya ulaştı. Önümüzdeki dönemde inşallah milli takımla daha büyük işler yapacak" diye konuştu.

A Milli Takım Teknik Menajeri Harun Erdenay ise, "Ergin Ataman, gerçekten de kariyerini hem ülkemizde hem de Avrupa'da kanıtlamış bir antrenör. 2010 yılında ülkemizde büyük başarı yakaladık. Ama son yıllarda istediğimiz sonuçları alamıyorduk. İnşallah çok çalışarak, 2014 FIBA Dünya Şampiyonası'nda başarılı olacağız. Programımızda ise gerçekten iyi hazırlık maçları olacak. Belçika, Fransa ve İspanya'da turnuvalara katılacağız. Özellikle İspanya, her yıl bizi turnuvaya davet ediyordu ama biz bu yıl kırmadık. İstanbul'da da World Cup düzenleyeceğiz. Ergin Ataman'ı yeniden tebrik ederim" ifadelerini kullandı.

A Milli Takım Başantrenörü Ergin Ataman da yapmış olduğu konuşmasında şunları söyledi:

"Hem Başkan Turgay Demirel'e hem de Harun Erdenay'a teşekkür ediyorum. Türkiye Basketbol Federasyonu'nun, Milli Takım için yaptığı teklifi kabul ettik. 23 yaşımdan bu yana antrenörlük yapıyorum. Basketbol okullarında antrenörlüğe başladım. Türkiye'de her kademede antrenörlük yaptım. Yıldız, Genç, A Takım'dan tutun, Efes Pilsen'de Koraç Kupa'sında yardımcı antrenörlük yaptım. 1996'dan bu yana da bir çok büyük kulüpte çalıştım. Fakat Milli Takım'da bir Türk olarak bu takımda çalışmak benim için büyük onur. Sizlerin de böyle bir beklentisi vardı. Sokaktaki insanların da beklentisi vardı. Omzumda bu yükü hissedeceğim. Türk Milli Takım antrenörlüğü çok önemli. Bundan önemlisi de halkımızın beklediği yüksek basketbola yakışacak şekilde bir oyun sergilemek. Geçmiş dönemde sadece Avrupa Şampiyonası ve 2010 Dünya Şampiyonası'nda başarılı olduk. Bundan sonrasında Milli Takım'da katılacağımız tüm turnuvalarda madalya hedefleyeceğiz. Burada bir aile ortamı yaratıp herkesi kucaklamaya çalışacağız. Bu işe tüm antrenörleri ortak edeceğiz. Türk halkının benimseyeceği bir milli takım yaratacağız. Bizi temsil eden Dünya'da ve Türkiye'de çok başarılı gençlerimiz var. Onlar da koşarak Ay Yıldızlı formaya hizmet edecektir. Biz bütün olarak Milli Takımı temsil edeceğiz. İnşallah bunları başarırız."

BARAN KIROĞLU - İSTANBUL /

bk(gh)