BODRUM, () - 50. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu'nun 183 kilometrelik Marmaris-Bodrum etabını Cannondale takımından İtalyan sporcu Elia Vivani 4 saat 34 dakika 12 saniye ile kazandı. 3 etap birincisi Britanyalı bisikletçi Markz Cavendish ikinci, MTN Qhubeka Takımının İtalyan sporcusu Kristian Sbaragli de üçüncülüğü tekerlek farkı ile elde etti.

146 bisikletçi Marmaris Atatürk Anıtı önünden verilen startla birlikte toplu çıkışla ilk tırmanış primine doğru pedal basmaya başladı. 146 bisikletçinin starta katılması demek, kazalarda yaralanan bisikletçilerin önemli bir durumu olmadığı anlamına geliyordu. Böylelikle Alanya etabında start alan 154 sporcudan bugüne kadar sadece 8 bisikletçi yarışı terk etmiş oldu.

BİRİNCİ TIRMANIŞ PRİMİ

4.5 kilometre geçilirken UnitedHealthcare Pro Cycling presented by Maxxis takımından Marc de Maar, atak yapıp çizgiyi ilk geçen sporcu oldu. İkinciliği Wanty Groupe Gobert takımından Nico Sijmens, üçüncülüğü de Neri Sottoli takımından Mirko Tedeschi elde etti. Bu arada ön gruptan kaçan bisikletçiler uzun süredir önde götürdükleri yarışta ana grupla arasındaki farkı 4 dakika 25 saniye kadar açtı. Önde kaçan 9 bisikletçi, önce aradaki farkı 1 dakika 50 saniyeye çıkardı, ardından da gittikçe artan bir tempo ile farkı iyice açtı.

İKİNCİ TIRMANIŞ PRİMİ

35.5 kilometre geride kalırken ikinci tırmanış primi de gerçekleşti. Yine ilkinde olduğu gibi Marc De Maar çizgiyi birinci olarak geride bıraktı. İkinciliği Cannondale takımından Matthias Krizek elde etti. Üçüncülüğü Bardiani CSF takımından Nicola Boem, dördüncülüğü de Drapac Cycling takımından Lachlan Norris kazandı.

SPRINT PRİMİNİ KAZANANLAR

53.7 kilometre kat edilirken etabın sprint primini de kazananlar belli oldu. Bardiani CSF takımından Nicola Boem birinci, MTN Qhubeka takımından Dennis Van Niekerk ikinci, Wanty Groupe Gobert takımından Nico Sijmens'da üçüncü geldi. Ön grubu oluşturan 9 bisikletçi primleri paylaştıktan sonra tempolarını biraz yavaşlattı. 71'inci kilometre geçilirken fark 4 dakika 20 saniyeye indi. Bu arada hafif bir kaza geçiren Konya Torku Şekerspor bisikletçisi Ahmet Örken, tedavisinin ardından ana gruba katıldı. 87'nci kilometrede farkı ana grup biraz azalttı. Yeni zaman 3 dakika 40 saniye olarak duyuruldu. Milas'a girilirken hafif bir yağmur geçişi daha oldu, ancak uzun sürmedi. Finişe 61 kilometre kala fark 2 dakika olarak ölçüldü. Bu zaman farkı uzun süre devam etti. Bisikletçiler genellikle düz parkurda güneşli ve hafif üzgarlı havada mücadele ettiler. Öndeki 9'lu grup ise mükemmel denilecek bir disiplin içinde değişerek farkın bu süre içinde fazla kapanmasına izin vermedi.

VE FİNİŞ ANI

Öndeki 9'lu grup ise mükemmel denilecek bir disiplin içinde değişerek farkın bu süre içinde fazla kapanmasına izin vermedi. Ancak finişe 30 kilometre kala ana grup temposunu artırdı. Ön grupta yorulma emareleri baş gösterince fark ilk kez 2 dakikanın altına indi. Bodrum rampası inilirken ön grupta ataklar gelmeye başladı. Fark 55 saniyeye inmişken, bu ataklar sonucu yeniden 1 dakikanın üstüne çıktı. Ataklar sırasında iki bisikletçi geride kaldı, 7'li grup ise yeniden tempo yapmaya başladı. Ön gruptan kopan De Maar ve Tedeschi ana gruba dahil oldu. Finişe 23 kilometre kala yeni zaman farkı 1 dakika 3 saniye idi. Grup müthiş bir tempo ile öndeki 7'liyi yakalamak üzere olduğu hissettirdi. Fark sadece 24 saniye idi. Elbette ataklarda peşi sıra gelmeye başladı.

TÜRKİYE GÜZELLİKLERİ PRİMİ

Finişe 14 kilometre kala etabın son prim kapısı da geçildi. Bodrum Kalesi'ni kat eden öndeki 7'li gruptan Neri Sottoli takımından Mattia Pozzo, çizgiyi ilk geçen bisikletçi oldu. İkinciliği Wanty Groupe Gobert'ten Nico Sijmens ve üçüncülüğü de MTN Qhubeka takımından Dennis Van Niekerk aldı. Artık gözler finişe çevrildi. Pozzo böylelikle beyaz mayoyu da korumuş oldu. Neri Sottoli takımının bisikletçisi Bodrum-Selçuk etabında beyaz mayoyu giyecek.

Prim kapısının sonrasında tempo yapmasına rağmen öndeki 7'li, ana grupla arasını fazla koruyamadı. Finişe 15 kilometre kala fark 40 saniye olarak ölçüldü ve 8 kilometre kala 150 kilometre pedal basan ön grup ana gruba dahil oldu. Artık tek parça olan grup, kısa süreli ataklarına devam etti. 5 kilometre kala Konya Torku Şekerspor'dan Miraç Kal'ın atağına ana grup yanıt verince kaçış gerçekleşmedi. 2 kilometre kalıncaya kadar grup tek parçaydı ve müthiş bir tempoya tanık olunuyordu. Finişin güzelliği ve muhteşemliği harika idi. Cannondale takımının İtalyan bisikletçisi Elia Viviani etabı 4 saat 34 dakika 12 saniye ile birinci bitirdi.

ETAPTAN NOTLAR

Astana takımının sportif direktörü Jan Kirsipuu'nun daha önce Marmaris etabını kazanan sporcusu Valentin Iglinskiy için yarıştan önce şöyle konuştu:

"Biraz garip ama Iglinsky şimdi sprintten ziyade daha iyi tırmanmaya başladı. Ama yine de Turgutreis'te finişi almak istiyoruz" Kirsipuu da, Turgutreis'teki finişin biraz inişli olduğunu, Cavendish'in kaybedebileceğini, 2011'de Iglinsky'nin, Petacchi'yi geçtiğini belirmişti.

2. tırmanışa başlamadan hemen önce hafif bir yağmur geçişi oldu, ancak bu durum yerini daha sonra güneşli bir havaya bıraktı. Genel klasmanda Taaramae'nin 2 dakika 26 saniye gerisinde bulunan Caja Rural takımından Fabricio Ferrari'nin temposu dikkat çekti. Ayrıca 9'lu kaçış grubunda beyaz mayoyu taşıyan Pozzo ile önceki etaplarda en iyi tırmanışçı mayosunu taşıyan De Maar'de yerini almıştı.

TURDA YARIN 183 KİLOMETRELİK BODRUM-SELÇUK ETABI KOŞULACAK

50. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu'nun yarın 183 kilometrelik Bodrum-Selçuk etabı koşulacak. Bisikletçiler finişi, Meryem Ana Tepesi'nde gerçekleştirecek.

BODRUM-TURGUTREİS ETKİNLİKLERİ

Diğer etaplarda olduğu gibi Marmaris-Bodrum etabında da bisiklet severlerin oluşturduğu bir dizi etkinlik vardı. Bodrum Bisiklet Kulübü ve Bodrum Gören Kalpler Derneği, Turgutreis girişinde yokuş aşağı, bisikletler ile finişten geçiş yaptılar. Antik tiyatroda ve denizde bayrak zincirleri oluşturuldu. Ayrıca Salcano Pardus- Junior Cup yarışları bir hayli ilgi çekti.

os (os)