AK Parti iktidarı, yeni yasama döneminin ilk önceliği olarak ‘mutsuz evlilikleri’ gündeme aldı.

AK Parti Çankırı Milletvekili Hüseyin Filiz ve arkadaşlarının verdiği “boşanmaaraştırması”nın ise salı günü görüşülmesi planlanıyor. AK Parti, bu konuda komisyon kurulacağını muhalefete ön bilgi olarak verdi.

AK Parti’nin önergesinde, artan genç nüfusa karşın evlilik oranlarının düştüğü, boşanmaların ise arttığına işaret edilerek, “aile dramları yaşandığı” belirtildi. AK Parti’nin önergesindeki değerlendirmeler şöyle:

“2014 yılında evlenmelerde önemli bir değişim gözlenmezken boşanmalar yüzde 4.5 arttı. Evlenen çiftlerin sayısı bir önceki yıla göre binde bir azalarak 2014’te 599 bin 704 oldu. Kaba evlenme hızı ise binde 7.8 olarak gerçekleşti. Boşanan çiftlerin sayısı bir önceki yıla göre yüzde 4.5 artarak 130 bin 913’e yükseldi. Kaba boşanma hızı binde 1.7 olarak gerçekleşti. Boşanmaların 2014 yılında yüzde 39.6’sı evliliğin ilk 5 yılı, yüzde 21.8’i ise evliliğin 6-10 yılı içinde gerçekleşti. Bütün bu rakamsal değerler, toplumun temel taşı ve ana birimi olan aile kurumunun yara aldığını göstermektedir. Tedbir alınmadığı takdirde sıkıntılara sebep olacağı aşikârdır.”

AK Parti Milletvekili Hüseyin Filiz ve arkadaşlarının verdiği önergede şunlara da dikkat çekildi:

“Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı kurulmuş, çeyiz, konut ve doğum yardımları çıkarılmıştır. Atılan bu yararlı adımlara rağmen aile kurumundaki bozulmanın nedenlerinin araştırılması faydalı olacaktır. Özellikle boşanma olayları, ailenin yıkımına ve pek çok çocuğun anne veya baba sevgisinden mahrum kalmasına ve tamiri mümkün olmayan psikolojik tahribatlara neden olmaktadır. Aile dramlarının en büyük mağdurları çocuklardır. İlerleyen yıllarda topluma entegre olma sorunu yaşamaktadırlar. Dolayısıyla boşanma hadiseleri, kişisel ve ailevi problemler olmaktan öte toplumun genelini ilgilendiren sonuçlar doğurmaktadır.”