AK Parti Kocaeli Milletvekili Sami Çakır, yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik tasarının yasalaşması halinde yatırımın iyileştirilmesine ve refahın yaygınlaşmasına katkı sağlayacağını söyledi.

TBMM Genel Kurulunda,Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın görüşmelerine devam ediliyor.

MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, tasarının ikinci bölümüne ilişkin grubu adına yaptığı konuşmada, AK Parti'nin ekonomi politikalarını eleştirerek, geçim sıkıntısı içindeki vatandaşın hızla borçlandığını ileri sürdü.

Kalaycı, şunları söyledi:

"Bugün milletimizin borç ve faiz batağına girmiş olmasının müsebbibi AKP'nin bilinçli uyguladığı politikalardır. Milletimiz doludizgin borçlanmaktadır. Tüketici kredilerinde patlama yaşanmıştır. Bireysel tüketici kredisi kullanan kişi sayısı 26 milyon 170 bin düzeyinde olup bu sayı, nüfusumuzun üçte 1'ine karşılık gelmektedir. Tüketici kredisi borçları, AKP döneminde tam 160 kat artarak 314 milyar liraya varmıştır. Kredi kartı borçları da 80 milyar lira düzeyindedir. Sadece tüketici kredisi ve kredi kartı borçları için ödenen faiz, AKP döneminde 15 kat artarak 2015 yılı itibarıyla 45 milyar liraya çıkmıştır. Milletimiz dipten tepeye faize batırılmıştır."

"Vergi sistemi hiçbir zaman adaletli olmamıştır"

HDP Muş Milletvekili Ahmet Yıldırım da ülkedeki ekonomik sorunların görüşülen yasa tasarısı ile giderilemeyecek kadar köklü olduğunu savundu.

"Türkiye Cumhuriyeti tarihi boyunca hiçbir zaman vergi sistemi adaletli olmamıştır." diyen Yıldırım, yoksul ile zengin arasındaki çelişkin giderilmediği bir yapının sürdürüldüğünü ifade ettti.

Türkiye'de emekçilerin çalışma saatleri ve koşulları ile meslek hastalıkları konusunda iyi bir noktada olmadığını belirten Yıldırım, çıkarılan yasaların da bu olumsuzlukları giderecek nitelikte olmadığını dile getirdi.

Son günlerde sıklıkla turizm sektörünün içinde bulunduğu sorunların gündeme geldiğine dikkati çeken Yıldırım, bu konunun da turizmciler yani işverenler yönünden tartışıldığını, hiç kimsenin yoksul halkın tatile gitme olanaklarının ne olduğunu ya da bu olanakların geliştirilmesi için neler yapılabileceğini düşünmediğini vurguladı.

-"Beş yıldır bu ülkede özel kesimin yatırımları yerinde sayıyor"

CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak ise gelişen ekonomilerde yatırımın önemine işaret ederek, güçlü bir yatırım ortamının koşullarını oluşturmanın tüm devletlerin görevi olduğunu söyledi.

Türkiye'de iktidarın bu görevi hakkıyla yerine getiremediğini ileri süren Öztrak, "Beş yıldır bu ülkede özel kesimin yatırımları yerinde sayıyor. Bu acaba dünyada genel bir konjonktürün sonucu olarak ortaya çıkmış bir durum mudur? Yoksa bizdeki durum, dünyadan, bizim ligimizdeki ekonomilerden daha farklı bir durum mudur? Bizim içinde bulunduğumuz gelişen ve yükselen ekonomiler liginde yatırımların milli gelir içindeki payı yüzde 31,5. Bizde kaç? Yüzde 20. Yani rakiplerimize göre biz gelirimizin çok daha az bir kısmını yatırımlara ayırıyoruz. Ondan sonra da diyoruz ki '2023 hedeflerini gerçekleştireceğiz'. Bu yatırımlarla 2023 hedeflerini gerçekleştirebilmek mümkün değildir." diye konuştu.

Öztrak, yatırım için demokrasi ve istikrarın önemine değinerek, demokrasinin gelişmediği, istikrarın olmadığı ülkelere hiç kimsenin yatırım yapmayacağını aktardı.

AK Parti Kocaeli Milletvekili Sami Çakır da şahsı adına yaptığı konuşmada, 26. Dönem Meclis oluşur oluşmaz AK Parti hükümetlerinin ekonomik vaatlerini hayata geçirmeye başladığını belirterek, görüşmeleri devam eden tasarıyla, ihtiyaç görülen alanlara müdahaleler yapıldığını, ekonomik iyileştirmelerin devamını sağlamak ve yatırım ortamının iyileştirilmesi için de ciddi adımlar atıldığını söyledi.

Çakır, ekonomiyi direk ilgilendiren iflasın ertelenmesi, çek yasası gibi sorunlu alanları düzeltmeye yönelik tasarısının yasalaşması halinde yatırımın iyileştirilmesine ve refahın yaygınlaşmasına katkı sağlayacağının altını çizdi.

-"Art niyet asla yok"

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, yerinden söz alarak Türkiye'nin uluslararası itibarını sarsacak, kara parayla mücadele konusunda karne notunu çok kötü bir noktaya getirecek bir maddeyi etkin muhalefet ile güçlükle yasa tasarısından çektirmeyi başardıklarını ifade etti.

Bunun karşılığında bütün grupların büyük bir anlayış göstererek bazı önergelerini çektiklerini ve görüşülen tasarının pek çok karşı çıktıkları noktaya rağmen Maliye Bakanı Naci Ağbal'ın arzu ettiği şekilde ilerlediğini dile getiren Özel, ancak Ağbal'ın muhalefet partisi temsilcilerinin kürsüden yaptıkları konuşmaları dinlemediği, beraberindeki bürokratlarla konuştuğu eleştirisinde bulundu.

Özel, "Muhalefet partilerinin gösterdiği bu saygı ve işbirliğine karşı Sayın Bakan'ın gösterdiği bu tavır doğru bir tavır değildir. Kendisini buradan kınıyoruz." ifadelerini kullandı.

Ağbal da yerinden söz alarak "CHP Grup Başkanvekilimizin haklı eleştirisine teşekkür ediyorum. Kasıtlı bir davranış olmadığını bilmenizi isterim. Burada arkadaşlarla bir teknik konuyu müzakere ediyoruz. Ama haklısınız, sayın vekillerimizin konuşmasını takip etmem doğrudur. Ancak burada bir art niyet asla yok. Kınama ifadesi, yapılan eleştirinin dozuna uygun düşmez diye düşünüyorum." dedi.

Özel'in, "Ben de oradaki kınama kelimesini çekiyorum. Buna hukuk dilinde şöyle diyorlar Sayın Bakan; kasıt olmadığına inandık, kınamayı çektik ama yaptığınız iş kasta varan kusurdur." sözlerine Ağbal da gülümseyerek karşılık verdi.