Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Almanya şansölyesi Merkel ile Ankara'da basın toplantısı düzenliyor.

Davutoğlu:

Halep fiilen kuşatma altına alınıyor. Avrupa'daki mülteciler konusunda Almanya üzerinde büyük bir baskı var. İnsanlık Suriye'de sınavla karşı karşıya, beraber göğüslemeliyiz. 

Tek başına sorumluluk üstlenmemiz beklenemez. Sınırımızda 30 bine yakın Suriyeli birikmiş durumda. 

Halep'e dönük gayri insani saldırı bir an önce bitmelidir. 

ALMANYA İLE ORTAK ÇALIŞMA

Sayın şansölye mülteciler konusunda her türlü yardımı yapacaklarını söylediler. 

İnsan kaçakçılığının her türlüsü insanlık suçudur. İnsan kaçakçılarına yönelik büyük operasyonlar yaptık. 

Almanya ile ortak çalışmaları arttıracağız. AB'nin alacağı mülteciler konusunda etkin çalışma olmalı. Mülteciler konusunda NATO da devrede olmalı.

3 milyar dolarlık desteğin hemen kullanıma geçmesi önemlidir. Ortak amaç doğrultusunda aramızda bir çerçeve oluştu. Kıbrıs müzakerelerini de ele aldık.

''MERKEL: BİNLERCE KİŞİ RUS BOMBARDIMANINA MARUZ KALIYOR''

Merkel: 

Yeniden bir araya geldik. Güncel konuları ele aldık. Türkiye ile AB arasındaki eylem planını ortaya koyacağız.

Binlerce kişi Rus bombardımanına maruz kalıyor. 

Binlerce insan acı içinde kıvranıyor. Mülteciler konusunda Almanya üzerine düşeni yapmaya hazır.Kaçakçılığına karşı etkin işbirliği yapacağız. Ocak ayında mültecilerin sadece yüzde 45'i Suriye'den geldi.

Yasal yolla gelen göçmenleri kabul etmeye hazır olmalıyız. 

Soru ve Cevep:

- Türkiye Suriye konusunda kapıları açıyor. Siz neler yapacaksınız?

Merkel: Biz burada yasal yollardan ülkemize mülteci almak istiyoruz. Mülteciler konusunda Türkiye'ye yeteri kadar destek olamadık derseniz, eylem planı, Türkiye'yi yalnız bırakmamayı hedefliyor. 

- Cizre'de 60 tane terörist öldürüldü bu doğru mu?

Son zamanlarda teröre karşı ciddi bir mücadele içindeyiz. Cizre kritik bir ilçe.Teyit edilmiş hiçbir habere itibar edilmeli. 

Merkel: Alman teknik yardım kuruluşu buradaki sığınmacılara yardımcı olacaktır. Suriyelileri yasal yoldan da Avrupa'ya gelmesini istiyoruz. 

Her ülkenin teröre karşı mücadele hakkı vardır.

Davutoğlu: Buradaki sorularda eleştiriyi aşan suçlamalar var. Sizin Başbakan'ın yüzüne bakarak bu soruyu sormanız ülkemizdeki basın özgürlüğünü de gözler önüne seriyor.

Ben bu ülkenin demokratik olgunluğundan gurur duyuyorum. Şu anda hiçbir yerde benim konumumda bir Başbakan yok. Çünkü dünyanın hiçbir yerinde yüzde 85 katılımlı seçim oldu. 2 seçim de şeffaf bir ortamda yapıldı.

''AVRUPA ÜLKELERİNDE TERÖRİSTLER İLLERİ BASSAYDI NE OLURDU''

Avrupa'da demokrasiler çok başarılı, ancak Almanya'da ya da İngiltere'de bazı iller işgal edilmiş, keskin nişancılar, doçkalar, mühimmatlar bulundurulsaydı. Ya da sınırda Irak gibi, Suriye gibi çökmüş ülkelerden teröristler giriyor olsaydı nasıl bir tablo ortaya çıkardı. Fransa'da Paris saldırısı sonrası Sayın Hollande ordusu Paris'e davet etti. Çünkü vatandaşların can güvenliği teröristlerin hareket alanından daha önemlidir. Fransız ordusu teröristlere karşı nasıl gerekli güvenlik desteği sağlamışsa biz de Sur'da, Cizre'de Silopi'de vatandaşımızı korumak için her şeyi yaparız. Terör saldırısında teröristlerin değil hükümetin eleştirildiğini gördük.