Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu; Rus savaş uçağının Suriye sınırında Türk hava sahasını ihlal etmesinin ardından küresel - bölgesel düzeyd etkinliği olan dünyanın 4 önemli ülkesi ABD, Almanya, İngiltere ve Fransa dışişleri bakanları ile ayrı ayrı  telefonla görüştü.
 
Rus savaş çağının Türk hava sahasını dün ihlal ettiğinin tespit edilmesinin  ardından Türkiye, NATO ve BM Güvenlik Konseyi'nin önemli ülkeleri ile temasa geçerek diplomatik atağa geçti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, BM Güvenlik Konseyi'nin Rusya ve Çin dışındaki üç önemli üyesi ABD, İngiltere ve Fransa'nın dışişleri bakanlarına telefon açarak, Türk hava sahasının ihlaliyle ilgili bilgi verdi. Çavuşoğlu, ABD ve İngiltere'nin yanı sıra NATO'nun güçlü ülkelerinden Almanya Dışişleri Bakanı ile de görüştü.
 
Çavuşoğlu'nun Türk hava sahasının aynı zamanda NATO sahası olduğu üzerinde durduğu ve yeni bir uçak düşürme - havada çatışma olayının yaşanması durumunda sorumluluğu tamamen Rusya'ya ait olacağını ifade ettiği dile getirildi.
 
Çavuşoğlu, dün sırasıyla Katar Dışişleri Bakanı Abdurrahman Casim El Sani, İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond ve ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile görüştü.

Çavuşoğlu, bugün de  Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius ve Almanya Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier ile ayrı ayrı görüştü.