Kültür ve Turizm Bakanı Yalçın Topçu, 1 Kasım genel seçimine ilişkin "Bu seçimleri 60. hükümetin bağımsız bir bakanı olarak milletimizin siyasi istiklali olarak görüyorum" değerlendirmesinde bulundu.


Topçu, Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu'nu ziyaretinde gazetecilerin sorusu üzerine, bir vatandaş olarak 1 Kasım seçimlerini çok önemsediklerini belirtti.

"Bu seçimleri 60. hükümetin bağımsız bakanı olarak milletimizin siyasi istiklali olarak görüyorum. Bu seçime 'siyasi istiklal savaşı' diyorum" ifadesini kullanan Topçu, şu görüşleri dile getirdi:

DÜŞMANIN OKLARINA BAKIN...

"Bir ülke eğer bizim seçimlerimizle uğraşıyorsa, bir ülkenin anlı şanlı bir gazetesi'Sultan'a oy vermeyin' diyorsa o zaman düşmanın oklarına bir bakın. Bu işin siyaseti partisi falan kalmadı. Dün Çanakkale'de bu tür hesaplar yapanlar bugün ise gazeteleriyle bu hesapları yapıyorlar. Bağımsız bir bakan olmama rağmen ne demek istediğimi iyi anlayın. Siyasi bir istiklal savaşı veriyoruz." 

"BUNLARIN DERDİ UZUN ADAM DEĞİL"

Topçu, 38 yıldır terör belası ile uğraştıklarını kaydederek "Ben onların adına 'maşa'diyorum. Onların elinde BBC var, CNN var, New York Times ve The Economist'i var. Bunların meselesi uzun adam meselesi falan değil. Çanakkale'de hangi meseleleri vardı ise bugün de aynı meseleleri var" şeklinde konuştu.

"İNŞALLAH ÜLKEMİZ BİR MACERAYA SÜRÜKLENMEZ"

1 Kasım seçimleri sonrası istikrarın sürmesi temennisini dile getiren Topçu, koalisyon hükümetlerinin memlekette nelere mal olduğunun görüldüğünü belirtti.

Topçu, "Bizim standartlarımızdaki demokrasilerde ise aslında esas olan başkanlık sistemidir. Hiç olmazsa istikrar olmalı. Bu çerçevede inşallah milletimizin sağduyusu harekete geçer ve tekrar ülkemiz bir maceraya sürüklenmez" dedi.

Dünyada ekonomik kriz yaşandığına dikkati çeken Topçu, "Neticede terörle ilgili ciddi bir mücadele de veriyoruz ama hamdolsun ekonomik dengelerimizin çok ahım vahim bir durumu yok" ifadesini kullandı. 

Terör saldırılarına da değinen Topçu, "Yılanın belini kırmışız, kafası ayrı hareket ediyor, kuyruğu ayrı hareket ediyor. İnşallah siyasi istikrar yakaladığımız zaman kafası da ayrı ezilecek, kuyruğu da ayrı ezilecek" diye konuştu.

Türkiye üzerinde farklı oyunlar oynanmaya çalışıldığını ve meselenin "başka" olduğunu vurgulayan Topçu, şu değerlendirmelerde bulundu:

ANKARA OLMASIN İSTİYORLAR

"Onların istedikleri şu, 'biz orada ameliyatımızı rahatça yapalım, bu arada sizi diz çöktürelim, başınızı kaldırıp oraya bakacak haliniz olmasın. Oralarla ilgili iddiası olanların da imajını zedeleyelim, siyasi durumunu bozalım, işte saray diyerek vuralım, kutu diyerek operasyon çekelim, ağaç diyerek sokakları terörize edelim.'Bunların hepsi o masada harita belirlenirken Ankara olmasın istiyor. Bunun için ağacı bahane ediyorlar, kutuyu bahane ediyorlar, cumhurun evini bahane ediyorlar. Dillerine doladıkları cumhurun evinde 20-30 metre yürüyorsunuz, asansöre geliyorsunuz, bir kat çıkıyorsunuz, oradan sizi çay odasına alıyorlar. Sonra özel kalem müdürü ve ardından cumhurun başı ile muhatap oluyorsunuz. Bunların hepsi bahane."

Topçu, daha sonra Ordu Ticaret ve Sanayi Odasını (OTSO) ziyaret ederek yönetim kurulu başkanı Servet Şahin'den brifing aldı.