Robin Lai: Ses kaydı değiştirilmiş ve montaj yapılmış

Dünyaca ünlü ses mühendisi ABD'li Robin Lai, Başbakan Erdoğan'a ait olduğu ileri sürülen ses kayıtlarına ilişkin tespitlerini açıkladı
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile oğlu Bilal Erdoğan'a ait olduğu ileri sürülen ses kayıtlarına ilişkin tartışmaya Amerikalı uzman Robin Lai son noktayı koydu.

Ses kayıtları üzerinde montaj yapıldığını tespit eden Lai, "Benim profesyonel bilgilerim doğrultusunda, kaydedilen telefon görüşmesi, belli noktalarda değiştirilmiş ve montajlanmış" dedi. Amerikalı ses teknisyeni Robin Lai, "Ses kayıtları üzerinde oynama var. Bunu arka plan seslerinin uyuşmazlığından da anlayabiliyoruz" diye konuştu.

New York'ta ses mühendisi olarak 20 yıllık bir iş tecrübesine sahip olan ve dünyaca ünlü projelere imza atan Robin Lai, söz konusu ses kayıtların montajlanmış olduğu konusunda şunları söyledi:

"Benim profesyonel bilgilerim doğrultusunda, kaydedilen telefon görüşmesi, belli noktalarda değiştirilmiş ve montajlanmış. Süreklilik arz eden karşılıklı bir konuşmanın arka seslerinin ve ortam gürültülerinin de benzerlik göstermesi, uyuşması gerekir. Fakat bu kayıtın belirli yerlerinde bunun gerçekleşmediği görülüyor."

Jou Production firmasının da sahibi olan ve Harry Poter, 'Life of Pi' gibi Hollywood yapımlarının seslendirme aşamasında imzası bulunan Robin Lai, "Bu tarz ses kayıtlarında oynama yapıldığında, bazen gerçeğin hangisi olduğu konusunda emin olmanız kolay değil" derken, söz konusu kayıtta ise bariz montaj kalıntılarının bulunduğunu, bunu yapanların profesyonellikten uzak olduğunu iddia etti.

New York'un Manhattan bölgesinde, dünyaca ünlü John Marshall Studios'un teknik imkânlarını da kullanarak vardığı sonucu bir rapor halinde sunan Jou Production sahibi Robin Lai, kayıttaki soru işaretlerinin bulunduğu yerlerin time-code dökümünü de paylaşırken, arka planda yer alan ortam sesi uyuşmazlıklarını ve bilinçli bir şekilde yapılan ses anlamsızlaştırmalarına dikkat çekti.