Başbakan Ahmet Davutoğlu, Kanal 7 grubu adına ABD gezisine katılan Mehmet Acet’in sorularını cevapladı. Davutoğlu Suriye'de yaşananlar ve Türkiye ile Rusya'nın geleceği hakkında önemli açıklamar yaptı.


'İNSAN İRAN'DAN SİLAH RUSYA'DAN'

Rusya'nın Suriye rejimine destek için gittiğini belirten Davutoğlu, ''Rusya bu savaşın içindeydi, yeni giriyor değil. Boğazlardan geçen Rus gemilerinin ne taşıdığını nereye gittiğini herkes biliyor. Tarsus’a Lazkiye’ye giden gemiler Suriye rejimine destek için gidiyordu. Rejime destek iki yerden geldi. İnsan unsuru İran’dan, silahları Rusya’dan geldi. Bu gizli saklı bir durum değildi, Rusya Esed’e destek verdiğini her yerde açık açık ifade etti. Bizzat Rus uçaklarının devreye girmesi söz konusu şimdi.

ABD uçakları IŞİD mevzilerine müdahalede bulunuyor. DAEŞ ile mücadele uluslararası bir mutabakat var zaten. Rusya’nın bu çatışmalarda ilk günkü bilançosu çok kaygı verici bir bilanço. Yaptıkları harekat tamamıyla ılımlı Özgür Suriye Ordusu mevzilerine yapılmış bir harekattır. Bu açık bir şekilde çökmekte olan Suriye rejimine destek anlamına geliyor.

'FAYDA GETİRMEZ'

Suriye rejimi nasıl ayakta duruyordu? Açık hava kuvvetleri üstünlüğüyle ve rejimin sağladığı çıkar alanı içindeki yapıların içeriden ve dışarıdan sağladığı destekle ayakta duruyordu. Geçtiğimiz Temmuz’da Esed asker bulamadıklarını söylemişti. Bu taban desteğinin gittikçe zayıfladığını ortaya koydu. Hava gücünü de gittikçe kaybetmeye başladılar. Rejimi destekleyecek havadan ve karadan bir desteğe ihtiyacı var. İran karadan Rusya ise havadan destek sağlıyor. Şimdiye kadar başta Rusya olmak üzere İran’da Suriye’ye dışarıdan müdahale olmaması gerektiğini söylüyorlardı. Ama şimdi baktığımızda fiilen Rusya müdahale etmiş oluyor. Bu doğru bir tutum değil. IŞİD’e karşı mücadele zaten sürüyor. Ilımlı muhalefeti yok etmek için yapılan askeri operasyonların fayda getireceği kanaatinde değilim.''

RUSYA, TÜRKİYE İLE KARŞI KARŞIYA GELİR Mİ?

Bu mesele üzerinden Türkiye ile Rusya’nın karşı karşıya gelmesi gibi bir risk ortaya çıkarır mı? sorusuna Davutoğlu,''Rusya ile temas kanallarımız açık. Türkiye’yi rahatsız edecek bir eylem içine gireceklerini düşünmüyorum. Askeri operasyonları hakkında doğru bir bildirimde bulundular ama tam nereye müdahalede bulunacaklarını bildirmediler. Rusya’nın vurduğu hedefler tamda DAEŞ’in işine yarayan hedefler oldu.'' ifadelerini kullandı.