Paris'te düzenlenen İklim Zirvesi'ne katılan üst düzey bir yetkili, daha önce yapılan ihlallerden dolayı Rusya Devlet Başkanı Putin'in Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan özür dilediğini söyledi.

Rus uçağının Türkiye'nin hava sahasını ihlal ettiği gerekçesiyle düşürülmesinin ardından, yaptırım kararı alan Rusya yönetimi, Türkiye'den özür beklediğini açıklamıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu ise, Türkiye'nin özür dileme gibi bir kararı olmadığını belirtmiş ve Erdoğan, "Özür dilemeyeceğiz, hava sahamızı ihlal edenler dilesin" demişti.

Bu gelişmelerin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Paris'te düzenlenen İklim Zirvesi'ne katıldı. İki liderin görüşüp görüşmeyeceği merak edilirken, hem Kremlin, hem de Ankara görüşmenin gerçekleşmeyeceğini duyurdu.

Paris'teki zirvede bulunan Hürriyet yazarı Verda Özer, üst düzey bir yetkilinin Türkiye-Rusya ilişkilerine dair yaptığı açıklamaları yazdı.

Yetkilinin ismini vermeyen Özer'in yazısından ilgili bölüm şöyle:

Putin bizzat özür dilemiş

"Yetkili Erdoğan'ın Putin'le görüşme talep ettiklerini, ancak çok üstelemediklerini söyleyerek başladı söze. Düşürülen Rus uçağının ilk kez sınır ihlalinde bulunmadığını zaten biliyoruz. Yetkili ilk ihlalin geçtiğimiz yıl Samsun'da 15 dakika kadar sürdüğünü, 2. ihlalin de 3 ve 4 Ekim tarihlerinde meydana geldiğini anlattı. Bu ihlalden sonra Putin Erdoğan'ı arayarak bizzat özür dilemiş. 3. ihlal ise 29 Ekim'de olmuş. Geçen haftaki son ihlalin olduğu gün de iki tarafın askerlerinin iki kez görüştüğünü ekledi."

Rus savaş gemisi Türk F16'sının radarını kilitlemiş

"Bununla birlikte 5 Ekim'de Akdeniz'deki Rus savaş gemisinin bir Türk F16'sının radarını kilitlediğini de ilk kez paylaştı. Ankara buna kuvvetli tepki göstermiş."