Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in bu yılki basın toplantısına gazetecilerden rekor ilgi var. Yaklaşık 1400 gazeteci, toplantı için akreditasyon yaptırdı. 


Putin'in açıklamalarından satır başları;


 

Suriye konusundaki tutumumuz aynı

Suriye krizi konusundaki tutumumuzu değiştirmedik. Suriye’yi kimin yöneteceğine dış güçler karar veremez. Rusya, Suriye krizinin tüm tarafları memnun edecek şekilde çözülmesi için çaba gösterecek.  Suriye’de siyasi çözüm mümkün. Bunun erken gerçekleşmesi daha iyi olur.

Atatürk herhalde mezarında ters dönmüştür

Türk yönetiminin İslamlaştırma politikası yüzünden Atatürk herhalde mezarında ters dönmüştür.

Türkiye'yle ilişkilerin onarılması konusunda umut görmüyorum

Türkiye'deki mevcut yönetimle anlaşmaya varmak zor olacak gibi görünüyor. İlişkilerin onarılması konusunda umut görmüyorum.

Türkiye'yle anlaşmazlıkta üçüncü tarafın etkisi var mı bilmiyorum

Türkiye ile yaşadığımız anlaşmazlıkta üçüncü bir tarafın etkisi var mı bilmiyorum. Belki deT ürk yönetiminden birileri ABD’lilere yalakalık yapmak istemiştir. Belki de ABD ve AB’ye Türklerin ‘onların İslamcıları’ olduğunu göstermek istemişlerdir.

Türkiye Suriye hava sahasını isterse şimdi yeniden ihlal etsin

Türkiye, Suriye'nin hava sahasını sürekli ihlal etti. Şimdi isterse bunu yeniden yapsın. Suriye'de artık hava savunma sistemi var. Rusya, uçağı düşürüldükten sonra bölgeden geri çekilecek bir ülke değil.

G20'de Türkmenlerle ilgili hiçbir şey duymadım

Biz Türkiye ile işbirliğini reddetmedik. Antalya’ya G-20 zirvesine gittim ve orada birçok Türk yöneticiyle görüştüm. Bizim önümüze uluslararası hukuka uymayan Türkiye hakkında çok hassas konular koydular. Türkmenler hakkında ise hiçbir şey duymadım. Türkmenlere saldırılarla ilgili soru sorabilirlerdi. Biz de “Tamam anlıyoruz. Size yardım etmeye hazırız” diyebilirdik.

Türkiye iletişim kurmak yerine NATO'nun arkasına saklandı

Bir problemle karşılaşıldığında insanlar normalde birbiriyle iletişim kurup açıklama yaparlar. Ancak uçağımızı düşürdükten sonra Türkiye, bunun yerine NATO'nun arkasına saklandı.

Türkiye'nin tavrını düşmanca bir adım olarak nitelendiriyoruz

Türkiye yönetiminin uçağımızı düşürmesini, dostça bir adım olarak değil düşmanca bir adım olarak değerlendiriyoruz.

Hükümet her türlü senaryoya hazır olmalı

Rusya Merkez Bankası'nın ve hükümetimizin makro-ekonomik istikrar sağlama politikalarını destekliyorum.

Hükümet her türlü senaryoya hazır olmalı. Ekonomideki bürokratik süreçleri azaltmalıyız, ekonomiyi yatırımlar için daha çekici hale getirmeliyiz.

Faizleri düşürmek için Merkez Bankası'na baskı yapmak yerine ona yardımcı olmalıyız.

Batı'nın yaptırımları sayesinde dış borcumuz azaldı

Dış borcumuz yüzde 13 oranında azaldı. Rusya'nın dış borcunun azalması, Batı'nın yaptırımlarının Rusya için oluşturduğu olumlu bir yöne işaret ediyor.

Hükümetimiz sosyal alandaki tüm yükümlülüklerini yerine getirdi.

İhracat rakamlarımızda artış kaydedildi.

Petrol fiyatı 100 dolardan 50 dolara geriledi, şimdiyse 38 dolar

Geçen yılki açıklamalarımızda, ekonomimizin dış faktörlere büyük oranda bağlı olduğunu bilerek ve petrol fiyatlarının 100 dolar olacağını düşünerek, bütün alanlardaki parametreleri ve kalkınma planlarımızı buna göre hazırladık. Ancak geçen senenin sonunda tüm planlarımızı değiştirmek zorunda kaldık. Çünkü petrol fiyatı 100 dolardan 50 dolara geriledi. Şimdi 38 dolar. Bu nedenle her şeyi düzeltmek zorunda kaldık.Bu arada Putin’in gazetecilerin sorularına yanıt vermeden önce kol saatini çıkarıp masaya koyması dikkat çekti.


Yılsonu toplantıları rekoru Putin’in 4 saat 40 dakikada 106 soruyu cevapladığı 2008’e ait. Putin geçen yıl da çoğu Batı’yla ilişkiler, Rusya’ya yaptırımlar ve ulusal ekonomiyle alakalı 53 soruyu cevaplamış, toplantı 3 saat 10 dakika sürmüştü.