NATO ülkeleri, hem Türkiye hava sahasını korumaya hem de DAEŞ operasyonuna katılmaya yönelik “güç takviyesi” yapacak.Türkiye’ye konuşlandırılacak gücün boyutuna bağlı olarak, İncirlik dışında, Diyarbakır başta olmak üzere ilave üslerin müttefik ülkelerin kullanımına açılabileceği belirtildi.


RUSYA’NIN S-400 ATAĞINA YANIT

NATO’nun kararında, Rusya’nın Suriye’de S-400 hava savunma füze sistemi yerleştirmesi de etkili oldu. Çünkü S-400 sistemlerinin “karadan karaya” taarruz özelliği bulunmuyor. DAEŞ’in elinde uçak ve balistik füze yok.Bu durumda, S-400 sisteminin tek olası hedefi NATO uçakları olacak. NATO’nun Türkiye’ye takviye hava savunma sistemi göndermesi kararının arka planında Rusya’nın Türk hava sahasını ihlal etmesi bulunuyor. NATO unsurları, Türk hava sahasını Rus ve Suriye uçaklarından koruyacak.

Ocak ayına kadar Türkiye ve çevresine konuşlandırılacak güçler şöyle:

NATO: AWACS erken uyarı uçakları Konya’ya gönderilecek. Böylece Türkiye’nin hava savunmasına katkı sağlanacak ve istihbarat toplanacak.

ABD: İncirlik Üssü’nde ABD’ye ait 6 adet F-15C ve 6 adet F-15E avcı uçağı, 12 adet A-10 ağır bombardıman uçağı, 12 KC-135 tanker uçağı, 10 MQ-1 silahlı İHA ile bin 200 asker bulunuyor. AEGIS füze savunma sistemine sahip savaş gemileri de Akdeniz’de konuşlandırıldı.

ALMANYA: İncirlik’e ocak ayında bin 200 asker, 4 ila 6 adet Tornado keşif uçağı ile 1 tanker uçak, Akdeniz’e 1 firkateyn gönderme kararı aldı.

FRANSA: Paris yönetimi, Ankara’ya bir niyet mektubu göndererek ihtiyaç duyulduğu anda savaş uçaklarını Türkiye’de konuşlandırabileceğini bildirdi. Fransa, Akdeniz’e gönderdiği Charles de Gaulle uçak gemisine Mersin Limanı’ndan lojistik destek verilmesini de istedi.

İTALYA: ABD ve Almanya’nın Patriot’ları geri çekmesinin ardından Türkiye’de sadece İspanya’nın Patriot bataryaları kaldı. Bölgede tansiyonun yükselmesi üzerine İtalyan- Fransız ortak üretimi SAMP/T hava savunma sistemlerinin takviye olarak Türkiye’ye gönderilmesi gündeme geldi. İtalya’nın göndereceği sistemler, Kahramanmaraş ve Gaziantep’te konuşlandırılacak.

İNGİLTERE: İngiltere’de parlamento, hükümete Suriye’de DAEŞ’e karşı hava saldırısına onay veren tezkereyi 397’ye karşı 223 oyla kabul etti. Ülke, İncirlik’e savaş uçağı gönderme kararı aldı. Tornado ve Typhoon tipi olması planlanan uçakların sayısı henüz netlik kazanmadı. Suriye’de insansız hava araçları bulunan İngiltere, SAS komandolarıyla da operasyonlarını artırmayı planlıyor.

DANİMARKA: Akdeniz’de savaş gemilerini konuşlandıracağını NATO’ya bildirdi.