63. Hükümet’in Bakanlar Kurulu; yapacağı ilk toplantıda görev dağılımını gerçekleştirecek, ardından TBMM’de TSK’nın Irak ve Suriye’ye yönelik sınır ötesi operasyon yapmasını öngören Başbakanlık tezkeresi sınavına girecek. Oylamada, HDP’li 2 bakanın olumsuz oy vereceği belirtiliyor.

Türkiye’yi seçime götürmek üzere kurulduğu için Anayasa gereği güvenoyuna almasına gerek olmayan geçici hükümet, ilk Bakanlar Kurulu toplantısını yarın ya da salı günü yapmaya hazırlanıyor. Bakanlar Kurulu’nun ilk toplantısında 4 Başbakan Yardımcılığı için görev dağılımı yapılacak. Bülent Arınç’tan görevi alan Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş’in Kıbrıs ile ilgili koordinasyon işlerinden sorumlu olması bekleniyor. Hükümet sözcülüğü için Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan’ın ismi geçiyor. Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın da Ali Babacan’dan boşalan ekonomiyle ilgili görevleri üstleneceği belirtildi. 


YEMİN TÖRENİ 

Kabinenin diğer bir gündem maddesi de bağımsız bakanların yemini. Ağırlıklı görüş, bağımsız 11 bakanın TBMM’de yemin etmeleri yönünde. Ancak, Başbakan Ahmet Davutoğlu’na yemin etmelerine gerek olmadığı yönünde de bazı hukukçular tarafından görüşler geliyor. Davutoğlu, yemin konusunu Meclis Başkanlığı’nın takdirine bırakmış durumda. Eğer 11 bakanın yemin etmesi gerektiği yönünde bir kanaat oluşursa, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Irak ve Suriye’ye yönelik sınır ötesi operasyon yapmasını öngören Başbakanlık tezkeresinin görüşmeleri de aynı gün yapılacak. 

Geçici seçim hükümeti kurulmadan önce, HDP’lilerin kabineye gireceği ortaya çıkınca tezkere 21 Ağustos’ta TBMM’ye gönderilmişti. 2 Ekim’e kadar yenilenmesi gereken tezkerenin Meclis’teki oylaması sırasında geçici hükümette ilk krizin ortaya çıkabileceği ifade ediliyor. Geçici hükümette yer alan 2 HDP’li bakan Ali Haydar Konca ile Müslüm Doğan’ın oylamaya katılmaları halinde ret oyu verecekleri ifade ediliyor. 

FORMÜL DE VAR 

Ancak, hükümette çatlak görüntüsü oluş- turmamak için kabine arkadaşlarına vekâlet vermeleri de bir formül olarak masada duruyor. Konca ve Doğan’ın oylamaya katılıp diğer bakanlar gibi kabul yönünde oy kullanmaları halinde ise partileri HDP ile kriz yaşamalarına kesin gözüyle bakılıyor. 

KURUL YAŞLANDI 

Başbakan Davutoğlu’nun ilk kurduğu 62. Hükümet’in yaş ortalaması 53 idi. Geçici hükümette bu ortalama 56’ya çıktı. Ortalamayı yükselten 1939 doğumlu Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül oldu. 1976 doğumlu olan ve geçen hükümette de yer alan Akif Çağatay Kılıç, kabinenin en genç üyesi unvanını korudu. 

43’TEN 17’YE GEÇTİ 

Kabinede yer alan 11 bakanın 10’una kırmızı plakalı makam aracı tahsis edilecek. Dışişleri Müsteşarı olduğu için zaten kırmızı plakası olan Feridun Sinirlioğlu, protokolde ön sıraya geçti. Müsteşarken 0043 plakalı makam aracını kullanan Sinirlioğlu, 0017 plakalı Dışişleri Bakanlığı’na tahsisli makam aracını kullanacak.